Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як у воєнний час працює поліція Дніпропетровської області

Навесні 2018 року указом президента України встановлено нове професійне свято – День Національної поліції України. Звичайно, сьогодні у правоохоронців зовсім не святковий настрій. Триває велика війна і чимало правоохоронців зі зброєю в руках б’ються з ворогом. І ще тисячі поліцейських у зовсім не мирному тилу борються з бандитами і злодіями, наркоторговцями і шахраями. Про будні правоохоронців Дніпропетровщини розповість “Наше місто”.

Всупереч батьківському бажанню Аня стала слідчою

Більшість мам і тат бажають своїм донькам звичайного жіночого щастя. Це зрозуміло! Батьки сплять і бачать, як їхні улюблені дівчатка відмінно навчаються в школах, а потім у вишах, стають лікарями або педагогами. Виходять заміж і тішать їх онуками чи онучками.

Також малювали майбутнє доньки й батьки кам’янчанки Анни Симонович. Вони дуже хотіли, щоб Аня стала вчителькою. Але принципова та рішуча дівчина мала зовсім іншу думку про вибір професії. Вона мріяла стати слідчим і домоглася свого.

Фото Національної поліції

Сьогодні 25-річна Анна Симонович – старший слідчий Кам’янського районного управління поліції. На її рахунку – десятки розкритих особливо тяжких злочинів.

– Так вийшло, що я стала першим правоохоронцем у сім’ї, – розповідає співробітниця поліції. – До мене в органах ніхто не працював, а я зламала традицію і після школи вступила до Дніпровського університету внутрішніх справ. Навчатися було непросто. Продовжую вчитися і зараз. Практично весь вільний час вивчаю нові закони, займаюся психологією і саморозвитком. Це дуже допомагає в роботі.

Війна внесла корективи в роботу поліції. Сьогодні правоохоронці документують воєнні злочини, вчинені російськими агресорами.

– До поліції звертаються люди різного віку, іноді навіть цілими сім’ями, – продовжує старший слідчий. – Хтось втратив рідних, отримав поранення або залишився без домівки. Ніхто з цих людей навіть не думав, що коли-небудь опиниться в такій ситуації. Непросто занурюватися в людські долі та біди. Але збираєш волю в кулак і працюєш. Ось тоді розумієш наскільки важлива і потрібна твоя професія.

Олександр   набув досвіду дорогою ціною

Нікополь давно став для агресора містом-мішенню. Ворог щодня руйнує цивільну інфраструктуру та мирні будинки. Тому місцеві правоохоронці працюють практично на лінії фронту. Про це добре відомо слідчому слідчого відділу Нікопольського районного управління поліції Олександру Сторчеусу.  До роботи в поліції він приступив, коли почалася велика війна.

Фото Національної поліції

– Перший обстріл був у липні 2022 року, – зазначає Олександр. – Тоді й почалася справжня практика. Найважче переживати страждання невинних людей. Їх росіяни вбивають ні за що. Спочатку ми не знали як документувати ці злочини. Тепер навчилися, але досвід дався дорогою ціною. Контузії, осколкові поранення, смерті – до такого неможливо звикнути.

За роки повномасштабної агресії рф тактика окупантів змінилася.

Наслідкі ворожих атак по Нікополю,фото Національної поліції

– Раніше, коли ворог обстрілював Нікопольщину з реактивних систем залпового вогню “Град” і важкої артилерії, було якось спокійніше, – констатує поліцейський. – Чуємо так званий “вихід” і можемо сховатися. Таке своєрідне правило десяти секунд. Зараз ситуація інша. Ворог запускає дрони, постійно ними атакує. Ти не знаєш, звідки він вилітає, куди прямує. Що несе? Просту гранату або снаряд, який призначений для знищення танка. У них розліт великий. І ця сила використовується проти мирних громадян! Є ще момент. Раніше окупанти мали своєрідний графік. Обстрілювали мирний Нікополь вночі та інколи вранці. А зараз атаки підліші, цинічніші: випускають дрони та снаряди з восьмої до дев’ятої. У той час, коли люди йдуть на роботу. Наче для ворога це розвага.

Нагорода молодому слідчому за важку працю – щасливі очі нікопольців.

– Найбільше мотивують містяни, – резюмує Олександр Сторчеус. – Їхній вдячний погляд. Це головне.

Юлії найважче приймати заяви про зниклих безвісти 

У 2022 році село Борозенське Херсонської області опинилося в окупації. У цьому селі народилася колега Олександра, слідча Нікопольського райуправління поліції Юлія Кузьміна. У цьому селі жила її мама – голова територіальної громади. Вона навідріз відмовилася кидати людей сам на сам із ворогом. 

Фото Національної поліції

– -Найболючіше згадувати, як не мала жодної можливості зв’язатися з рідною мені людиною, – розповідає Юлія. – А в місцевих пабліках люди обговорювали те, що її розстріляли в лісопосадці російські війська. Найскладніше було приймати заяви про безвісти зниклих людей, коли моя мати сама була в окупації. Розуміла, що сама можу опинитися на місці цих людей, бо ніхто не розумів їхнього горя і дуже хотів допомогти. Складність розслідування таких справ у тому, що хочеш максимально допомогти, для чого потрібно детально розпитувати про кожну деталь, кожну дрібницю.  При цьому під час розмови з близькими родичами зниклих важливо підбирати кожне слово, щоб не зачепити їхнє горе. Не зробити болючішим.

В правоохоронних органах наша землячка працює понад десять років. Служити в поліції – дитяча мрія. Нині ж Юлія Кузьміна бере участь у розслідуванні найсерйозніших і найрезонансніших злочинів, серед яких було вбивство заступника мера Нікополя.

Професійний талант і самовідданість нікопольської поліцейської неодноразово відзначали подяками та грамотами, а цього року дівчина отримала з рук міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка нагрудний знак “За відзнаку в службі”.

Сьогодні мрія у Юлії наймирніша – відпочити на рідній Херсонщині. Зрозуміло, після Перемоги.

Ілля сконцентрований на документуванні злочинів держави – агресора

Звісно, безкарних злочинів чимало. Повномасштабна агресія рф – тому підтвердження. Але слідчий Новомосковського районного відділу поліції Ілля Гречишкін твердо переконаний, що рано чи пізно всі злочинці понесуть заслужене покарання. Для цього правоохоронці повинні грамотно запротоколювати скоєні злодіяння, зібрати всю необхідну базу доказів.

Фото Національної поліції

З такими принципами Ілля приступив до роботи в поліції у 2022-му. Ну, а зараз виникла необхідність сконцентруватися на документуванні злочинів держави – агресора. Цим, зокрема і займається молодий слідчий. Десятки виїздів на місця “прильотів” допомога колегам-поліцейським Дніпропетровщини на територіях, найбільш наближених до обстрілів. Допитлива робота правоохоронця.

– Усі зібрані нами свідчення стануть беззаперечними підставами для подальшого кримінального переслідування винних у воєнних злочинах проти людства та встановлення правди, – зазначає Ілля Гречишкін.

Ми впевнені, що сьогоднішня чітка професійна робота новомосковського поліцейського обов’язково стане в нагоді і тоді воєнним злочинцям доведеться відповідати за всі біди і трагедії російсько-української війни.

Конкурс до юридичних закладів вищої освіти стрімко зріс

Охочих стати професійними правоохоронцями в Дніпрі побільшало, що підтверджує вступна кампанія-2024.

Фото Дніпровського державного університету внутрішніх справ

– Слід відзначити збільшення конкурсу – з 1,95 осіб на місце у 2023 році до 5,9 осіб на місце (середній показник) цьогоріч, – констатує Костянтин Гарбузюк, начальник відділу довузівської підготовки, профорієнтаційної роботи та сприяння працевлаштуванню випускників Дніпровського державного університету внутрішніх справ. – Таке зростання пояснюється планом набору, який встановлюється на державному рівні. Водночас прохідний бал також зріс порівняно з минулорічним: наприклад, на спеціальність право зі 140 до 150 балів.

Навчання курсантів, фото Дніпровського державного університету внутрішніх справ

Експерт зазначив, що навчання правоохоронців у воєнний час має свої особливості. Окрім звичайних юридичних дисциплін, яких завжди навчали майбутніх правоохоронців, сьогодні курсанти юридичного університету отримують знання та професійні навички, пов’язані з війною.

Навчання триває, фото Дніпровського державного університету внутрішніх справ

   – Ми працюємо над тим, щоб наші курсанти вміли стріляти зі штурмових автоматичних гвинтівок, керувати безпілотниками, ідентифікувати вибухонебезпечні предмети, здобули певну інженерну підготовку та навички в тактичній медицині, – продовжує Костянтин Гарбузюк. – Професійні правоохоронці мають знати, як реагувати на неправомірні дії, пов’язані з джерелами іонізуючого випромінювання, та вміти багато іншого. Для цього організовано практичні заняття на полігонах ЗСУ із застосуванням динамічних тренажерів.

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: