Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Цілу ніч 28 червня розбирав завали: машиніст екскаватора з Дніпра про роботу комунальників під час війни

Велика біда об’єднує дніпрян.  Коли 28 червня російська ракета влучила в один з будинків на вулиці  Виконкомівській, допомагати розбирати завали вирушили багато працівників комунальних служб. Серед них був і машиніст екскаватора Микола Федан, повідомляє «Наше місто».

Після закінчення школи він вступив до Саксаганського училища № 77 П’ятихатського району. Потім переїхав до Дніпра та розпочав свій трудовий шлях у «Дніпроводоканалі», згодом продовжив його у КП «Гідроспоруди» . На різних комунальних підприємствах міста Микола Федан працює з 1994 року.  Зараз він згадує, що тоді екскаватори були зовсім інші – наприклад, у спеку в них була задуха. Сучасні машини, якими зараз керує Микола, оснащені кондиціонерами, і це дуже зручно. Але специфічний шум, який супроводжує роботу машиніста екскаватора, завжди був і є – від цього нікуди не подінешся. Але до цього можна звикнути.

Вже чотири роки я працюю на комунальному підприємстві  “Управління по ремонту та експлуатації автошляхів” Дніпровської міської ради, – розповідає Микола Федан. –  В мене п’ятиденний робочий тиждень. Робота різна: наприклад, зараз прокладаємо комунікації в одному з дворів у спальному районі. Сподіваюсь, коли закінчимо, його мешканці будуть задоволені нашою роботою.

У той самий час Миколі Федану  – так само, як і його колегам – під час війни час від часу доводиться брати участь у розборі завалів. Так було і у січні 2023 року, коли рашисти повністю зруйнували під’їзд на вул. Набережна Перемоги, 118. Вечір минулої п’ятниці цьому чоловіку також не судилося провести у родинному колі.

Я вже був вдома, готувався до вихідних, коли мені зателефонували та викликали на роботу, – згадує Микола Федан. –  Дзвонив наш механік, і це мене не здивувало – ми звикли виїжджати на виклики одразу за потреби, навіть вночі. Так я дізнався, що був «приліт». Нашою задачею було розчищення того бруду та уламків, які валялися навкруги. Це було потрібно для того, щоб рятувальники змогли дістатися безпосередньо до місця трагедії.

Тоді Миколі Федану довелося працювати цілу ніч на вулиці Виконкомівській. О сьомій ранку на зміну приїхали його колеги і продовжили робити свою справу. Звісно, чоловік дуже втомився, але найскладнішим для нього було і є виконувати таку роботу саме з психологічної точки зору. Він не може не думати про тих людей, які знаходяться під завалами, про їхню долю.

Набагато більше мені подобається прибирати восени листя, а взимку – сніг з міських вулиць, – зізнається Микола Федан. –  Мрію про той час, коли моя робота буде тільки такою! Вона приносить  задоволення, бо я одразу бачу результат своєї праці. У будь-якому випадку, ми працюємо заради жителів Дніпра. Робимо їхнє життя більш комфортним.

Фото автора.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як комунальники Дніпра ліквідували наслідки урагану.

Категорія: Війна, Новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: