Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Хочеш побачити все — їж моркву: що треба знати про збереження зору у дітей

Як зберегти дитячий зір у сучасних умовах

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, майже половина населення світу страждає від проблем із зором. Нинішні школярі — під особливою загрозою, адже змалку привчені користуватися комп’ютерами та смартфонами. Як не допустити погіршення зору у дитини та вчасно відреагувати, якщо проблема вже виникла, розповіла лікар-офтальмолог одного з медичних закладів Дніпра.

Лікар-офтальмолог одного з медичних закладів Дніпра.

-Наразі у Дніпрі суттєво зросла кількість звернень до дитячого офтальмолога. Порівняно з довоєнним періодом – на 40%. Стало більше патологій, – повідомила Наталія Василівна. – Потрібно враховувати, що у країні війна, постійні стреси, а це неабияк впливає на здоров’я дітей. Додають проблем з очима і гаджети. З одного боку, повністю відмовитися від переваг діджиталізації неможливо. З іншого, важливо вживати заходів, щоб зберегти зір підростаючого покоління. 

Як зрозуміти, що зір дитини падає

Діти — найдорожче для нас. І батькам вкрай важливо піклуватися про здоров’я очей малечі. Для профілактики перевірка зору у дітей має відбуватися навіть за відсутності скарг. Про це сказала дитячий лікар-офтальмолог Наталія Василівна.

-Перший огляд дитини офтальмологом проводиться у пологовому будинку. Якщо цього не зробили, то на консультацію потрібно прийти протягом одного місяця, – сказала Наталія Василівна. – Наступні візити здійснюються у 3, 6 та 12 місяців. Потім огляд офтальмолога проводиться у шестирічному віці. А вже під час навчання у школі – двічі на рік. 

Найпоширеніші хвороби у дітей – косоокість, близорукість, дальнозоркість, сухість очей. Батькам зазвичай важко зрозуміти, що немовля погано бачить. А діти більш старшого віку можуть навмисно не говорити про проблеми з зором. Вони бояться, що їх відведуть до лікаря, заберуть улюблені гаджети чи змусять носити окуляри.

Дитячі окуляри. Фото: «Сім’я і дім»

-Батьки мають бути уважними до стану дитини. Якщо немовля реагує на світло, стежить за іграшками, впізнає рідних, то приводів для хвилювання немає, – пояснила Наталія Василівна. –  А якщо ж ви помітили у дитини блукання одного ока, при розгляді об’єкта малюк схиляє голову набік, часто кліпає, це має викликати занепокоєння. У дітей більш старшого віку можуть виникати головні та очні болі, а також двоїння в очах. Школярі можуть робити механічні помилки на письмі, коли букви виходять за межі ліній. Також діти іноді надто низько схиляються над зошитом. Ці симптоми – привід звернутися до лікаря.

Що впливає на дитячий зір

Генетика. Генетичні фактори можуть визначити схильність до різних захворювань очей, таких як міопія, далекозорість або астигматизм.

Харчування. Недостатня кількість вітамінів і мінералів, таких як вітамін А, Е, С та цинк, може призвести до проблем зі зором.

Екранні пристрої. Тривале користування комп’ютерами, планшетами та смартфонами може призвести до втоми очей, сухості та інших проблем.

Освітлення. Недостатня або надмірна освітленість може створювати дискомфорт і негативно впливати на зір.

Очам допоможуть вітаміни та йога

Сьогодні питання збереження зору дітей стає як ніколи актуальним. На щастя, прості, але дієві вправи для очей, виконані під час перерв у роботі за комп’ютером, можуть творити справжні дива.

Гімнастика для очей. Фото: Центр громадського здоров’я.

– З метою профілактики рекомендовано проводити гімнастику для очей, – сказала Наталія Василівна. – Як тільки дитина відчула дискомфорт чи втому, вона може виконати рухи очима у різні боки, по діагоналі, по колу, потім заплющити очі на декілька секунд. Ще одна вправа – з міткою на вікні. Дитина дивиться на цю мітку і рахує до 20, а потім переводить погляд на об’єкт за вікном. Це потрібно повторити 10 разів. Потім покліпати очима впродовж 10 секунд. Це допоможе зміцнити м’язи. Є йога для очей, до якої входить легкий масаж. Теплі руки прикласти до повік і легесенько помасажувати. Це покращить кровопостачання та втамує  біль. 

Також не варто забувати і про правильне харчування дитини. Аби не було проблем із зором, раціон треба збагатити вітамінами. Вони створять оптимальні умови для сітківки ока.

-Ми рекомендуємо вживати продукти харчування, які містять вітаміни А, Е, Д, С, – скзала Наталія Василівна. – Це морква, яку потрібно їсти з жирами (наприклад зі сметаною). А також чорниця, гарбуз, квасоля, горіхи, курага, мед. З таблетованих вітамінів я рекомендую препарати “Візівіт” та “Оптикс”. Їх можна вживати з профілактичною метою навесні та восени курсом до місяця. 

Як харчуватись для покращення зору. Фото з відкритих джерел.

Гаджети та зір: чи є зв’язок

Гаджети — це дуже велике навантаження на зір. Не варто привчати дитину до ігор на смартфоні. Телефон у першу чергу для того, щоб подзвонити, відповісти на дзвінок чи написати повідомлення. Планшетом і комп’ютером можна користуватися 20–30 хвилин, потім – обов’язкова перерва. 

Діти за комп’ютером. Фото: Getty Images

-У школяра має бути правильно облаштоване місце для навчання. Дитина має правильно сидіти на стільці. Під ноги бажано поставити невелику підставку. Від кута щелепи до столу має бути відстань близько 30 сантиметрів. До ком’пютера – 40-75 см. Також важливо забезпечити гарне освітлення, – підкреслила Наталія Василівна. 

Тим не менш, навчальний рік завершено і у школярів – літні канікули. Після довгих місяців сидіння за шкільною партою та використання електронних пристроїв важливо дати очам відпочити та відновитися. Ось кілька порад, як це зробити.

-Впродовж літа діти мають якомога більше перебувати на свіжому повітрі, вживати екологічно чисті фрукти та овочі. Віпочити від гаджетів та перегляду телевізора, – сказала Наталія Василівна. –  Також рекомендуються активні ігри на свіжому повітрі – теніс, бадмінтон, футбол. Головне, щоб був момент слідкування очима за об’єктом. Це зміцнить загальний стан здоров’я дитини і покращить зір. 

Обережно! Сонце!

У літній період дбайливі батьки хвилюються про питання, що стосуються гігієни зору. Відомо, що дорослі захищають очі від зайвого впливу УФ-випромінювання. Вченими доведено, що піклуватися про здоров’я очей слід починати з самого раннього віку. Щоб уберегти очі від зайвого або агресивного впливу сонячного світла, потрібні захисні окуляри.

Захист маленьких оченят. Фото: “Дерево казок”.

– Лікарі рекомендують дітям перебувати на сонці через вітамін Д, який синтезується у таких умовах, – пояснила Наталія Василівна. – Але ж дитячим очам потрібен надійний захист від ультрафіолету. Тому вже з трьох років бажано одягати малюкові спеціальні окуляри. Вони мають бути сертифікованими. Там має бути якісний пластик, або металеві деталі без нікелю, завушники мають бути гнучкими. Окуляри мають щільно триматися на голові дитини. 

Важливо навчити дитину правильно користуватися сонцезахисними окулярами: регулярно протирати, класти лінзами вгору і дбайливо до них ставитися.

Пам’ятайте, що це лише загальні рекомендації. Для отримання індивідуальної консультації  щодо здоров’я очей вашої дитини зверніться до офтальмолога.

Читайте також: Яке морозиво обрати і скільки можна з’їсти: поради експертів з Дніпра.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: