Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Гроза дач і городів у Дніпрі: еколог розповів, як врятувати врожай від шкідників

Гроза дач і городів у Дніпрі: еколог розповів, як врятувати врожай від шкідників

Навіть у немилосердну спеку не можна забувати і про дачні ділянки. Адже про них точно пам’ятають метелики-білокрилки, різні цикадки, попелиці, щитівки, борошняні червці та інші шкідники, які із задоволенням під’їдають наш урожай.

Про те, як впоратися зі шкідливими комахами журналістам «Нашого Міста» розповів Віктор Бригадиренко, доцент кафедри зоології та екології ДНУ.

Метелик-шкідник мешкає не тільки у теплицях

Останні роки значною проблемою на наших городах стала білокрилка, з якою тепличники вже давно знайомі та боряться. Це непростий шкідник, навіть у закритому просторі теплиць, а що ж робити з ним в умовах відкритого ґрунту?

 – На присадибних ділянках вирахують у середньому близько 20 культур та у кожної свої шкідники, – розповідає Віктор Бригадиренко. – Найбільш відчутною є присутність білокрилок у теплицях, де вона завдає значної шкоди огіркам, томатам, перцю, баклажанам, салату, селері, кабачкам, капусті, суниці, а також багатьом декоративним культурам. Але білокрилка зустрічається не тільки у закритому ґрунті, де також шкодить посадкам овочів.

Як захиститися від шкідника?

Щоб запобігти появі білокрилки, регулярно знищуйте бур’яни, на яких вона переховується.

 Використовуйте клейкі пастки жовтого кольору для контролю чисельності шкідника і щойно з’являються дорослі особини — проводьте обробку. Не забувайте, покоління шкідника розтягнуті у часі й контроль потрібен регулярно.

Здійснюйте обприскування рослин різними препаратами і розпочинайте відразу після виявлення шкідника.

В тепличних умовах ефективним є пролив рослин 0,2 % розчином інсектициду Актара, що надовго захищає рослини від сисних шкідників, тільки не забудьте дотримуватися термінів до збору врожаю, вказаних на упаковці.

Також дозволено для використання в промисловому секторі й Актеллік, його фумігантний ефект одразу після обприскування робить препарат ще дієвішим. Застосовуйте його у нормі 6 мл на 3–5 л води.

Профілактика – кращий засіб боротьби с цикадками

Ці дрібні стрибучі тваринки атакують як трав’яні, так і деревні культури. Опинившись в саду, наприклад зелена цикадка насамперед атакує персики, шовковицю, сливи, яблуні, вишні, виноград і груші. Об’єктом «полювання» білою цикадки є є городні культури, хоча побачити її можна і на винограді, малині, сливі. Більш того, вона не проти поласувати самшитом, липою та кленом. А буйволоподібна цикадка дуже шкодить вінограду.

Зазначимо, що грандіозну шкоду несе здатність цикадок переносити небезпечне мікоплазмове захворювання – фітоплазмоз, що називається стовбуром. Самі цикадки від нього не хворіють, а є рознощиками інфекції.

Зоолог зауважив, що одна з найбільш щкідливих комах останнього часу останнього часу -саме біла цикадка. Через проколи, зроблені цими комахами, рослини проникають збудники вірусних і бактеріальних інфекцій; у місцях проколів відмирають тканини рослин, опадають зав’язі та плоди. Цикадки також переносять фітоплазмові та вірусні захворювання рослин. Під час харчування цикадки виділяють солодкі відходи у вигляді медяної роси, на місці якої поселяються сажкові гриби, що перешкоджають процесам фотосинтезу. У результаті рослин, заселених цикадками, послаблюється імунітет, уповільнюється ріст, знижується цукристість плодів.

Фахівці рекомендують уражені   частини рослин  зрізати та знищувати; обприскувати рослини інсекто-акарицидами (наприклад, українською «брунькою»).

Існують і народний засіб боротьби: обприскати заселені личинками рослини (з «павутиною») розчином господарського мила (три шматки мила подрібнити і розчинити в 10 л підігрітої води (не кип’ятити!), наступного дня мило треба змити водою.

Що важливіше: печінка чи частина врожаю

З найбільш злісних шкідників назвемо  борошняних червців. Вони мають довжину від 3 мм. Жіночі особини мають волохатий тіло овальної форми з численними кінцівками, нагадують вошу. Свою назву шкідник повчив через восковий білий наліт. Особини чоловічої статі мають крила, схожі на комара і легко переміщаються з однієї рослини на іншу.

Основну шкоду рослинам завдають самки і личинки, що з’явилися. Вони не ушкоджують, а висмоктують клітинний сік із листя, стебел, коренів.

– У мене на дачі червці повзають скрізь, – зазначає Віктор Бригадарієнко. – Звичайно, найбільш ефективний засіб боротьби – інсектициди (частіше рекомендують Актару, Актелик, Каліпсо та інши -Ред). Але подумайте чи варто їх використовувати за такої ж! Адже в спекотну погоду отрутохімікати точно потраплять у овочі та фрукти. Тож подумайте: що вам дорожче: власна печінка чи чверть дачного врожаю. У будь-якому випадку раджу не зловживати “хімією”.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: