Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Що придумали дніпряни, щоб комфортно переживати відключення електроенергії 

Усі ми тотально залежні від електрики. Без неї не можна підзарядити мобільні телефони та комп’ютери. Неможливо запустити пральні машини, холодильники, пилососи, мікрохвильовки.  Адже практично вся побутова техніка працює від розетки. На жаль, кардинально вирішити проблему – назавжди і для всіх – не вдасться. Але найініціативніші та найкреативніші містяни навчилися досить комфортно переживати тимчасове знеструмлення будинків і квартир. Як саме розповість “Наше місто”.

У Дніпрі для будинків ОСББ і ЖБК замовили генератори

З перших днів великої війни ворог методично завдає ударів по критичній інфраструктурі, внаслідок чого перебої з електропостачанням житлових будинок виникли вже навесні 2022-го.

Щоб не допустити найгіршого взимку для багатоквартирних будинків замовили 40 генераторів. Встановити їх містянам пропонувалося за пілотною програмою співфінансування, яка стартувала в Дніпрі півтора року тому.

Владислав Макарець, фото Володимира Федорищева

– Генератори надаються для того, щоб не виникало аварійних ситуацій: не розмерзалися труби і не затопило весь будинок, – зазначав Владислав Макарець, начальник відділу з організаційної роботи департаменту з самоорганізації населення Дніпровської міськради. – Ми ретельно відбираємо заявки й обираємо будинки, яким це справді необхідно. Тому що в нас є заявки, де люди просять генератор, щоб зарядити гаджети, підключити освітлення будинку. Просто люди почули “генератор” і думають, що їх роздають усім, але нам насамперед важливо запобігти аварійних ситуацій у будинках. 

Генератор працює добре! Фото автора

Корисною програмою скористалася, зокрема, висотка на вулиці Січових стрільців 90-Д.

Владислав Мірошниченко, фото автора

– Генератор ми придбали за програмою співфінансування, – розповідає Владислав Мірошниченко, голова асоціації ОСББ “Добробут”. – 25 відсотків заплатили ми, а решту – місто. Генератор нашому будинку дуже необхідний. За відсутності світла він забезпечує роботу котельні протягом 3-5 годин. Якби його не було при  “- 10”  будинок міг би повністю замерзнути.

  Домофони і камери спостереження працюють під час блекаутів

Владислав Мірошниченко зауважив, що генератор, на жаль, не здатний повністю вирішити проблему. Доводиться вишукувати власні методи.

Світильник з сонячною батареєю, фото автора

 – Намагаємося економити і використовувати альтернативні джерела живлення, – констатує керівник асоціації ОСББ. – У під’їздах на перших поверхах встановили акумуляторні лампи, здатні працювати автономно 4-5 годин, а для прибудинкових світильників використовуємо сонячні батареї.

У багатоквартирному будинку на Моніторній домофони та камери спостереження працюють навіть за блекаутів.

Владислав Фролов, фото з архиву Владислава

   – Ще рік тому встановили на домофон саморобний пристрій на батарейках, – розповідає Владислав Фролов, голова правління ОСББ “Моніторна 2”. – Його нинішня вартість приблизно 1500-2000 гривень. Працює чітко. Жодних збоїв! Щоправда, будинок наш 12-під’їздний, а вдосконалений домофон є поки що тільки на одному. Можливо, поставимо ще. У найпроблемніших місцях встановлено дві камери спостереження, здатні кілька годин працювати автономно. Вночі – три години, а вдень – п’ять. Дуже, між іншим, корисна річ. Одного разу, одна з камер засікла, як газетний кур’єр, яка доставляла пресу по квартирах, вирішила сходити по малій потребі просто в під’їзді. Між поверхами! Ось такий інтимний момент відеокамера і зафіксувала. Я зателефонував до редакції цієї газети і незабаром прийшла з відром і ганчіркою кур’єрка і видалила сліди своєї присутності. Були й інші випадки. Крадіжки обладнання, наприклад. Камера все бачить!

Чи можливо централізовано забезпечити електроенергією багатоквартирний будинок 

Наскільки реально забезпечити себе власною електрикою, щоб мінімально залежати від ворожих обстрілів і комунальних тарифів? У розв’язанні цього питання мешканці приватного сектору мають незаперечну перевагу перед містянами. Можна встановити і генератор, і сонячні батареї, і вітряки. Були б гроші! А що робити жителям дніпровських висоток. Чи можливо при відключенні централізовано забезпечити автономною електроенергією багатоквартирний будинок?

На початку великої війни багато ОСББ обговорювали цю тему, але рішення не знайшли.

– Альтернативи централізованому електропостачанню немає, – вважає Олексій Косоногов, голова ОСББ “Старокозацька 35”. – Забезпечити автономну роботу воріт, електрозамків, освітлення місць загального користування за бажанням ще можна. Але живити на випадок блекаутів усю житлову площу нереально.

Михайло Крапивко, фото автора

На думку фахівців, колективному щастю в такій справі не бувати. Воно можливе лише в кожній окремо взятій квартирі.

– Навіть простий генератор економічно не вигідний, – зазначає Михайло Крапивко, економічний експерт. – Пальне дуже дороге. У приватному секторі він ще може допомогти. Що стосується альтернативних джерел електропостачання для багатоквартирних будинків – сонячних батарей на дахах, акумуляторних станцій – то їх вистачить хіба що на освітлення місць загального користування. На весь будинок потрібен промисловий генератор.  За витратами – як ще один будинок побудувати. Якщо кожна квартира споживає 5-15 кВт потужності – це ж скільки солярки потрібно!  Набагато вигідніше встановити у квартирі інвертор, акумуляторну станцію, що забезпечить мінімальне споживання – 5-6 кВт.

Так і вчинив наш колега Володимир Федорищев, який фактично забезпечив собі цілодобову електрику.

  Кінець світу скасовується!

Найпростіше, чим користуються багато дніпрян – блок безперебійного живлення, який дає змогу не втратити інформацію в комп’ютері в разі раптового знеструмлення. До нього під’єднують комп’ютери, сервери, модеми, роутери та інше подібне обладнання. Безперебійник дає можливість працювати, поки електрики в мережі немає. Але недовго!

Володимир Федорищев, фото автора

Володимир Федорищев пішов далі і за допомогою інтернету та власної кмітливості вирішив для себе проблему з блекаутами.

 – У моєму будинку, як і в інших, на чотири і більше годин відключають світло, – розповідає Володимир Федорищев. – Допомагає інвертор, який заряд акумулятора перетворює на змінний струм. Квартира після ремонту, проводка прихована. Як безпечно використовувати інверторний генератор, коли немає електропостачання? Необхідно механічно розірвати ланцюг електромережі. Я зробив це, встановивши на електрощиті перед входом у квартиру додатковий тумблер: в одному положенні він комутує міську електромережу, в іншому – роботу мого інвертора. Таким чином, електрика подається або централізовано, або автономно. Встановив додаткову розетку, до якої підключив інвертор. Коли є світло, вона знеструмлена, коли його немає, вмикаю її.

Володимир підкреслив, що таке альтернативне електропостачання економічне і надійне. Потрібно купити розетку, двопозиційний тумблер і два метри дроту. Звісно, в копієчку влетить сам інверторний генератор. Якщо у нього відсутні внутрішні акумулятори, їх ще необхідно придбати. 

 – Інвертор у мене хороший, двокіловатний, його мені подарували торік і тоді він коштував 60 тисяч, – продовжує розповідь колега. – Одразу скажу, що купувати інвертори потужністю 0,6 -1 кВт не варто. Проблему вони не вирішать. У моєму випадку, якщо я вимкну бойлер, не буду користуватися бойлером і мікрохвильовкою, заряду вистачить на добу. Це цілком можливо без жодної шкоди. Бойлер тримає тепло досить довго, електрочайник замінить звичайний, а підігріти їжу можна і на газі.

Володимир зауважив також, що як зовнішнє джерело енергії краще використовувати не автомобільні, а, наприклад, від електрокара.

 – Автомобільні розраховані на те, щоб запустити стартер і після відключитися, – резюмує Володимир Федорищев. – У них немає функції повного розряду і тому в цьому разі вони не такі ефективні, як літієві. 

Категорія: Важливо, Війна, Влада, Війна, Новини Дніпра, Тема дня, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: