Skip to content

Долар б’є рекорди: що буде з цінами у Дніпрі

Долар б’є рекорди: що буде з цінами у Дніпрі

Долар США знову подорожчав, сягнувши нового максимуму – понад 40 гривень. Багато хто вважає, що падіння гривні триватиме: міжнародний валютний фонд очікує, що до 2027 року курс долара перевищить 50 гривень. Що прогнозують експерти та яких цін чекати у Дніпрі – дізнавалися журналісти ДніпроTV, – пише «Наше Місто».

З початку 2024 року ціна американського долара в Україні зросла на 6%, додавши 2 гривні 3 копійки до його вартості. Наразі в середньому один долар можна купити за 40 гривень 90 копійок у банках та обмінних пунктах.

Зростання курсу долара робить імпортні товари дорожчими, що веде до загального подорожчання. Це негативно впливає на купівельну спроможність людей, адже за ту ж суму гривень вони тепер можуть купити менше товарів та послуг.

Деякі намагаються економити, скорочуючи витрати. Інші шукають додаткові джерела доходу. Дехто ж намагається перевести свої заощадження в більш стійку валюту, наприклад, в долари чи євро.

«Закупівля йде в доларах, розмитнення також, потім це все на цю суму добавляється. І, звісно, коли долар росте, і закупівельна ціна збільшується, тому це відображається і на клієнтах, тому що ціни зростають. Також багато постачальників, в яких кожен день йде прирівнювання до курсу долара на сьогодні. У деяких тиждень-два йде перерахунок і знову підвищення цін», — розповів Олексій Антоненко, керуючий магазином «KIAPARTS».

Проте у компанії намагаються утримувати ціни, через що втрачають і власний прибуток.

Олексій Антоненко зазначив, що хоча їхній прибуток зараз нижчий, ніж раніше, компанія намагається стримувати ціни у відповідь на зростання долара. Він пояснив, що купівельна спроможність клієнтів зменшується щодня, і через ситуацію в країні вони змушені знижувати ціни, щоб люди продовжували купувати.

«На 2024 рік середньорічний курс становить 40,7грн. Тобто об’єктивно, якщо до червня місяця перших пів року курс був менший 40грн, то, напевно, для того, щоб вийти на 40,7грн, він буде вище 40,7, власне в другій половині року. Багато він не виросте однозначно, але я думаю, що 41, може навіть 41,5, до кінця року ми таки побачимо», — зазначив економічний експерт Олег Пендзин.

Експерт вважає, що ціни на сезонні овочі не зміняться, оскільки більшість їх вирощується в Україні. Він зазначив, що продукція з відкритого ґрунту є вітчизняним виробництвом, на яке курс долара впливає не сильно. Олег Пендзин пояснив, що ціни залежать від врожайності: якщо погода буде сприятливою і пропозиція великою, то ціни, безумовно, знизяться.

Експерти радять не зберігати готівку вдома, краще покласти гроші в банк під відсотки.

«На сьогоднішній момент, на мій погляд, найбільш вигідним зберіганням грошей, є гроші, які ви вкладаєте в облігації внутрішньої державної позики. Тобто з одного боку ви отримаєте дуже хороший відсоток, який вже чистий від оподаткування, а з другого боку – ви допомагаєте реально Україні», — наголосив Олег Пендзин.

Нагадаємо, раніше ми писали: Сезон черешні у Дніпрі у розпалі: яка ягода найкорисніша і скільки можна з’їсти за день.

Читайте також: Вітамінний бум у Дніпрі: які ціни на ягоди і фрукти на ринку “Озерка”.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: