Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Волонтер з Дніпра прихистив трьох собак з прифронтових територій

Дніпрянину Ігнату Туренку 34, він має власний успішний бізнес – компанію з обсмажки кави.  Але, разом з тим, чоловік не жалкує ані сил, ані часу на волонтерство.

У Ігната Туренко (крайній ліворуч) успішний бізнес

–        Після початку великої війни  багато людей покидали свої домівки, а тварин залишали, – згадує Ігнат Туренко.  –  Потім згадували про них, просили привезти. Я з товаришами став вивозити тварин за запитом – це були коти, собаки, папуги, навіть білки. Діяв у команді Сергія Луденського (зараз  – виконуючий обов’язки директора Департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради. – Авт.), з яким знайомий ще зі шкільних років.  Я запропонував для евакуації свій «бусик» – перша моя евакуація була з Часового Яру. Це було влітку 2022 року.

Замовлень було дуже багато. Дніпровські волонтери привозили у прифронтову зону по 600-700 кілограмів корму для тварин, а також доставляли гуманітарну допомогу для людей. Частіше за все виїздили на Донеччину та на Запоріжжя. Поступово замовлень на вивіз конкретних собачок чи котиків ставало все менше, але власне кількість тварин не зменшувалась.

Тому Ігнат разом з іншими волонтерами вивозив їх до притулків, КП «Зооконтроль» або віддавав у добрі руки. Інформацію про пухнастиків, які шукають домівку, дніпряни викладали у соцмережах. Вона була не тільки українською, а й англійською мовою, що сприяло залученню іноземних інвесторів та благодійників.

–        Після підриву окупантами греблі Каховської ГЕС ми врятували на Херсонщині близько 900 тварин, – згадує Ігнат Туренко. – Зараз вивозимо здебільшого хворих та поранених котиків та собачок. На жаль, наші притулки не можуть приймати багато тварин, вивозити всіх просто нікуди. Тому ми співпрацюємо з місцевими волонтерами на Донеччині та Запоріжжі, допомагаємо їм кормами. Якщо є пропозиції від якихось притулків, ми відвозимо тварин туди.

Ігнат Туренко з однією зі своїх собак

Зараз на підприємстві Ігната Туренка мешкають три собаки, кожну з яких він свого часу врятував. Спочатку з Оріхового вивіз хаскі, власники якого евакуювалися, а його залишили у вольєрі. Його звуть  Болт. Згодом Ігнат з товаришами евакуйовували 15 собак з Часового Яру, але всіх прилаштувати не вдалося. Серед них було налякане щеня дворняжки, яке дуже голосно скавчало. Його ніхто не хотів брати, тому Ігнат залишив його собі, назвав Чорним. А нещодавно з Харківського напрямку волонтери привезли вівчарку Альфу, яка здалася Ігнату дуже милою. Тепер вона теж живе на території його виробництва.

Фото з архіву героїв.Нагадаємо, раніше ми писали про те, як дніпровські волонтери евакуйовували тварин з Херсона.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: