Site icon Наше Місто

Які університети Дніпра ввійшли в ТОП-20 найкращих в Україні

Які університети Дніпра ввійшли в ТОП-20 найкращих в Україні

Вже 18-й рік поспіль Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» спільно з IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence публікує рейтинг найкращих вишів України. Цьогоріч “ТОП-200 Україна 2024” знову дає об’єктивну оцінку вітчизняним ЗВО, допомагаючи абітурієнтам зробити усвідомлений вибір. Які університети Дніпра потрапили до рейтингу та яке місце посіли, – розповість «Наше Місто» з посиланням на Освіта.UA.

При створенні рейтингу було взято до уваги актуальні виклики та можливості вищої освіти в Україні, яка перебуває в процесі реформування та відчуває негативний вплив воєнних дій. Експерти брали до уваги Берлінські принципи, затверджені учасниками другої наради IREG, та рекомендації IREG.

На основі висновків цих конференцій, автори рейтингу розробили систему оцінювання ефективності діяльності університетів, яка ґрунтується на багатофакторному аналізі та обробці великих обсягів даних про роботу ЗВО, доступних з відкритих джерел та які піддаються ретельній перевірці.

Важливість різних аспектів діяльності університетів під час складання рейтингу 2024 року визначалася за допомогою вагових коефіцієнтів. Найбільшу вагу мали показники академічної та науково-видавничої діяльності, наукових досягнень, відповідності Цілям сталого розвитку ООН та впливу університетів на суспільство (дослідження, просвітництво, управління та навчання). Загалом експерти використовували 10 критеріїв, 6 з яких відповідають міжнародним стандартам, а 4 – національним.

Цього року до топ-20 кращих ЗВО України потрапили 2 університети з Дніпра, а також 5 київських вишів, 3 харківські, 2 львівські, 2 тернопільські, 2 дніпровські, а також по одному університету з Ужгорода, Луцька, Одеси, Івано-Франківська, Чернівців та Сум.

Київський політехнічний інститут імені Сікорського знову очолив рейтинг цього року, зберігши перше місце за другим разом поспіль. На 2 місці, як і раніше, залишається Київський національний університет імені Шевченка. Третю сходинку посідає Львівська політехніка, яка піднялася на одну позицію в порівнянні з минулим роком. Харківський національний університет імені Каразіна опустився на одну позицію і тепер займає 4 місце у рейтингу. Сумський державний університет, який минулого року був на шостому місці, цього року піднявся на сходинку №5.

Львівський національний університет імені Франка опустився з п’ятої на шосту позицію. На 7 місці, піднявшись на одну позицію, розташувався Національний університет біоресурсів і природокористування. Харківський політехнічний інститут, який минулого року посідав сьоме місце, цього року перемістився на 8 позицію. Одеський національний університет імені Мечникова покращив свій результат на чотири позиції і тепер займає місце №9. Харківський національний університет радіоелектроніки опустився на 10 сходинку.

11 місце у рейтингу зайняв Національний технічний університет «Дніпровська політехніка». 12 – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Наступна сходинка – Національний університет «Києво-Могилянська академія». Місце №14 отримав Західноукраїнський національний університет, що розташований у місті Тернопіль. 15 сходинку зайняв Національний медичний університет імені О.О. Богомольця у Києві. Рейтингове місце №16 посів Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара. Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, що знаходиться у Івано-Франківську посів 17 сходинку. 18 – Ужгородський національний університет. Волинський національний університет імені Лесі Українки отримав 19 місце у рейтингу, а Тернопiльський національний медичний університет iменi I.Я. Горбачевського – 20.

Нагадаємо, раніше ми писали: 11 українських університетів потрапили у популярний світовий рейтинг.

Читайте також: ТОП вузів Дніпра, які увійшли до рейтингу наукової ефективності університетів.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version