Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Рішення про приватизацію протезного заводу у Дніпрі незаконне, – директор медзакладу

Нагадаємо, раніше ми писали, що Фонд держмайна України виставив на приватизацію майновий комплекс державного протезного заводу у Дніпрі. Ця новина викликала бурхливий резонанс у суспільстві. Бо нелогічно і незрозуміло, коли держава, яка обороняється від російського агресора вже більше 10 років і постійно потребує реабілітації десятків тисяч захисників, продає передове підприємство у сфері протезування і реабілітації. Аналогічної думки дотримується і директор заводу Олексій Штанько. У коментарі «Наше місто» він заявив, що рішення про приватизацію підприємства є незаконним.

Олексій Штанько проти приватизації очолюваного ним закладу

«Державне комерційне підприємство «Дніпропетровське експериментальне протезно-ортопедичне підприємство» – це не просто протезний завод. Це медичний заклад. У нас є ліцензія Міністерства охорони здоров’я України. Ми ведемо медичну практику, протезуємо і реабілітуємо людей. На базі підприємства є діючий стаціонар, у якому працюють найкращі у своїй сфері спеціалісти – протезисти і реабілітологи, у тому числі і психологи. Приватизувати нас – це те саме, що продати в приватні руки будь-яку велику лікарню. Це буде прецедентом, який розв’яже руки. Ми вже звернулися у Міністерство охорони здоров’я України, у Кабмін. Там повинні заборонити цю приватизацію», – сказав Олексій Штанько.

У Дніпрі виготовляють протези кінцівок високої якості, які отримали високе визнання навіть за кордоном, а також карбонові стопи, гідравлічний колінний вузол, пневматичний поліцентричний колінний вузол та ін.

На жаль, це вже не перша спроба Фонду держмайна приватизувати українські протезні заводи під час повномасштабної війни.

Ось такі протези виготовлють у Дніпрі. Фото: Фейсбук-сторінка протезного заводу Дніпра.

У жовтні 2023 року ФДМ продав Хмельницьке державне протезно-ортопедичне підприємство за 32 млн грн. Його хотів приватизувати Червоний Хрест, але програв місцевому Тандем Трейдінгу.

Через місяць за рішенням суду аукціон було скасовано, а підприємство заарештоване, бо з’ясувалося, що за фірмою, ймовірно, стоїть начальник Центрального управління продовольчого забезпечення командування Сил логістики ЗСУ. У нього не було достатніх легальних доходів, аби придбати такий дорогий об’єкт.

29 лютого 2024 року ФДМ провів успішний аукціон із приватизації Київського експериментального протезно-ортопедичного підприємства. Його переможцем став бізнесмен Роман Лунін зі ставкою 165,001 млн грн.

У квітні 2024 року було виставлено на приватизаційний аукціон єдиний майновий комплекс Миколаївського державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства за стартовою ціною 11,39 млн грн без ПДВ. Проте аукціон не відбувся. Тоді ФДМУ у травні зробив другу спробу і знизив ціну. У результаті перемогу в аукціоні отримало підприємство «Ортотоп», яке запропонувало за лот 7 мільйонів 150 тисяч гривень.

Наразі, якщо громадськість і влада не втрутяться, з молотка піде і завод у Дніпрі.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: