Skip to content

Виплати матерям-одиначкам в Україні 2024: як оформити допомогу та скільки зараз платять

Виплати матерям-одиначкам в Україні 2024: як оформити допомогу та скільки зараз платять

Матері в Україні, які самотужки виховують дітей, мають право на отримання грошової допомоги. Який зараз розмір виплат та як оформити допомогу, – розповість «Наше Місто» з посиланням на Головне управління ДПС.

Соціальна підтримка одиноким матерям в Україні надається для кожної дитини з моменту подання заяви і виплачується щомісяця до досягнення дитиною 18 років (або 23 років у разі навчання). Розмір допомоги становить від 2100 до 2618 гривень на місяць. Виплати автоматично продовжуються під час воєнного стану, проте громадяни повинні оновлювати свої документи протягом місяця після його закінчення для збереження права на допомогу

Для отримання соціальної допомоги одиноким матерям необхідно подати наступний пакет документів:

  • Довідка про доходи: якщо в декларації доходів зазначені доходи, інформація про які відсутня в державних органах соціального страхування, необхідно надати відповідну довідку.
  • Витяг з державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини: цей документ підтверджує факт народження дитини і є обов’язковим для надання допомоги.
  • Копія свідоцтва про народження дитини: копія свідоцтва є додатковим підтвердженням особи та віку дитини.
  • Рішення про усиновлення дитини (для усиновлювачів): у разі усиновлення дитини необхідно подати рішення суду про усиновлення.
  • Документи, що можуть підтвердити зазначений статус:
  • Свідоцтво про смерть другого з батьків.
  • Рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім.
  • Рішення суду про оголошення другого з батьків померлим.
  • Рішення суду про позбавлення батьківських прав.

Умови надання допомоги

Допомога призначається з місяця подання заяви з усіма необхідними документами. Загалом, виплата здійснюється щомісяця до досягнення дитиною 18-річного віку. Якщо діти навчаються за денною формою у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, виплати продовжуються до закінчення навчальних закладів. Але не довше ніж до досягнення 23 років включно.

Розмір виплат

Сума допомоги для одиноких матерів залежить від віку дитини та фінансового стану сім’ї.

  • Діти до 6 років: отримують базову допомогу 2 100 гривень щомісяця.
  • Діти від 6 до 18 років: отримують 2 618 гривень щомісяця.
  • Діти від 18 до 23 років, які навчаються: також отримують 2 618 гривень щомісяця.

Розмір допомоги може коригуватися:

  • Якщо дохід на одного члена сім’ї не вище прожиткового мінімуму: допомога виплачується в повному обсязі.
  • Якщо дохід перевищує прожитковий мінімум: допомога розраховується як різниця між прожитковим мінімумом і фактичним доходом на одного члена сім’ї.

Специфіка виплат в умовах воєнного стану

Під час воєнного стану в Україні термін виплати державної соціальної допомоги, призначеної раніше, продовжується на весь період дії воєнного стану та ще на один місяць після його завершення чи скасування. Виплати проводяться за повний місяць без потреби звертатися до відповідних структурних підрозділів:

  • Безперервність виплат: допомога продовжує виплачуватися навіть у разі пропущення строку її перегляду. Після завершення воєнного стану громадяни мають один місяць на оновлення документів для продовження отримання допомоги.
  • Виплати в регіонах з непрацюючими відділами соцзахисту: в регіонах, де відділи соціального захисту не функціонують, виплати грошової допомоги, пільг та житлових субсидій здійснює Ощадбанк. Якщо громадяни не звернуться за допомогою протягом 60 календарних днів, кошти повертаються до Мінсоцполітики.

Нагадаємо, раніше ми писали: Виплати на дітей: хто в Україні може отримати до 11 тис. грн і як подати заявку.

Читайте також: Виплати тим, хто не має права на пенсію, та особам з інвалідністю: куди звертатися у Дніпрі.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: