Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ У спеку зростає ризик кишкових інфекцій: поради лікаря з Дніпра

Кишечні інфекції у Дніпрі

Влітку зростає кількість випадків гострих кишкових інфекцій. Тепла погода сприяє поширенню відповідних збудників, зокрема сальмонели, кишкової палички та ботулізму. Інфекціоністи Дніпра наголошують, що хоча й не йдеться про спалах, все ж таки спостерігається збільшення кількості хворих. Як вберегтися від інфекцій, читайте в матеріалі “Наше місто”.

У Дніпрі чоловік отруївся сирими яйцями

Федір – один з тих, хто став жертвою своїх смакових вподобань. Чоловік придбав курячі яйця в одному з місцевих супермаркетів і випив декілька на вечерю. 

Федір отруївся сирими яйцями

– Оскільки я виріс в селі, то для мене випити пару яєчок і запити їх молоком з хлібом – це нормально, – зізнається Федір. – Дружина забороняє, але іноді я все одно їх вживаю, хоча знаю про ризики. 

Федір розповів, що вночі скарг на стан здоров’я не виникало, а вже на ранок він раптово відчув себе зле. Відразу подумав, що це через яйця. Адже інші члени родини їх не вживали, і з ними все добре.

– Наступного дня після вживання яєць у мене почалася діарея, біль у животі, піднялась температура до понад 39 градусів, – пригадує Федір. –  Я намагався самостійно усунути ці симптоми, але ліки не допомагали. 

Самопочуття чоловіка стрімко погіршувалось, тож довелося викликати швидку допомогу. У важкому стані Федір потрапив до інфекційного відділення. 

Лікар-інфекціоніст дала поради, як вберегтися від інфекції

– Федір надійшов до нас з гострою кишкової інфекцією, – повідомила Олена Юріївна, завідуюча відділенням для лікування гострих кишкових інфекцій.Захворювання проходило дуже важко. Йому проводилась тривала дезінтоксикаційна терапія, лікування антибіотиками. У нього був виражений токсикаційний синдром. Пацієнт перебував у стаціонарі 10 днів.

Наразі Федір повністю одужав і отримав виписку та лікарняний. На щастя, в його родині більше ніхто не захворів.

Чоловік каже, що перебіг хвороби був скданим

– Я думаю, що хворів на сальмонельоз, – каже він. – Перші дні було дуже складно. У певний період я вже був готовий заповіт писати. Але завдяки лікарям та медсестрам, десь днів через п’ять мені стало трохи легше. Потім я пішов на одужання. Тепер я не раджу людям вживати продукти, що не пройшли термічну обробку. І сам вже не питиму сирі яйця.

І Федір не поодинокий у своїй біді. Влітку традиційно зростає кількість хворих на кишкові інфекції. 

Як вберегтися від кишкових інфекцій

Літо – період, коли на прилавках магазинів з’являються свіжі овочі та фрукти, сонце пригріває, можна купатися у водоймах і чи не увесь день перебувати на свіжому повітрі. Але, крім приємного дозвілля, така погода створює ідеальні умови для поширення шлунково-кишкових інфекцій. 

– Влітку найчастіше люди хворіють на гострі кишкові інфекції,- сказала Олена Юріївна, завідуюча відділенням лікування гострих кишкових інфекцій. – Це стається через вживання неякісних, або інфікованих харчових продуктів. Найчастіше зустрічаються сальмонельози, дезинтерія та холера. Зараз дещо збільшилась кількість випадків гострих кишкових інфекцій, але про спалах мова не йде. Ситуація у Дніпрі стабільна. 

Жінка проходить курс лікування

Гострі кишкові інфекції – захворювання, викликані мікроорганізмами, що потрапили в кишечник людини. Такі інфекції характеризуються розладом травлення, гарячкою, викликають біль у животі, діарею, блювання та інтоксикацію організму. 

– Щоб не захворіти на кишкові інфекції потрібно унеможливити вживання неякісної води, – підкреслила Олена Юріївна. – Краще за все обрати бутильовану. Харчові продукти мають пройти тривалу термічну обробку. Потрібно дотримуватись правил зберігання продуктів: сирі – окремо від приготованих. Також люди мають добре мити та обробляти руки, дотримуватись правил особистої гігієни.

Двоїння в очах та проблеми з диханням – страшні симптоми ботулізму

Цього року у Дніпрі вже зафіксовано декілька випадків ботулізму, спричинених вживанням в’яленої риби та навіть домашніх консервованих огірків. Ця небезпечна хвороба, яка вражає нервову та дихальну системи, може призвести до летального випадку, тому знання про її профілактику та методи лікування є життєво важливими.

– Ботулізм – гостре інфекційне захворювання, – сказала Олена Юріївна. – Воно відноситься до кишкових інфекцій. Основним збудником є ботулотоксин. Попередити хворобу, звичайно, можна. Не варто вживати продукти харчування, що продаються на стихійних ринках. Здебільшого це в’ялена риба, а також продукти, що готуються в домашніх умовах. Консерви з риби та м’яса. Населення має звертати увагу на цілісність банки, чи не надута вона. 

Симптоми ботулізму можуть з’явитись впродовж часу від кількох годин до кількох днів після впливу бактерій, які є збудниками ботулізму.

– При ботулізмі симптоми кардинально відрізняються від інших кишкових інфекцій, – підкреслила Олена Юріївна. – Перше, що помічають пацієнти, це порушення зору. Людина погано бачить, скаржиться на двоїння в очах, туман або сітку перед очима. Хворий не в змозі прочитати текст. Може вражатись і дихальна система. Виникає параліч дихальної мускулатури, що призводить до зупинки дихання. 

За словами Олени Юріївни, ботулізм протікає набагато складніше від інших кишкових інфекцій. Часто хворі потрапляють до реанімації.  

Лікування ботулізму тривале і складне

– Лікування ботулізму триває від двох тижнів до місяця. Все залежить від важкості захворювання, – додала Олена Юріївна. –  Відзначу, що обов’язковим є введення сироватки проти ботулізму. Вона є у нас в наявності. В поточному році вже були тяжкі випадки ботулізму. Хворі проходили лікування у реанімаційному відділенні. Дякувати Богу, все обійшлося. Пацієнти після пройденого лікування виписались з лікарні. Я гадаю, що вони запам’ятають на все життя, що не можна вживати рибу, придбану на стихійних ринках. 

Пам’ятайте, що ваше здоров’я – у ваших руках! Дотримуючись цих простих правил, ви зможете уникнути неприємних кишкових інфекцій та насолодитися усіма радощами літа!

Фото Володимира Федорищева.

Читайте також: Злісні кровососи: жителів Дніпропетровської області атакують мокреці.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: