Skip to content

Відключення електроенергії в Україні: хто з енергокомпаній за що відповідає та що робить

Ксенія Куземко

Отключения электроэнергии в Украине: кто из энергокомпаний за что отвечает и что делает

Останнім часом Україна стикається з регулярними відключеннями електроенергії. Щоб прояснити ситуацію, YASNO роз’яснила, як відбувається процес обмеження електропостачання, хто ним керує та які функції виконують різні енергетичні компанії, пише «Наше місто».

НЕК “Укренерго” виконує роль магістральної артерії української енергосистеми. Компанія керує мережею високовольтних ліній електропередач, якими транспортується електроенергія від електростанцій до регіональних операторів розподільчих мереж. У випадку дефіциту електроенергії “Укренерго” розраховує ліміти споживання для кожної області та доводить їх до операторів розподільчих мереж.

Оператори системи розподілу (ОСР) – це ті, хто доставляє електроенергію до ваших домівок та підприємств. Також ОСР складають графіки відключень та виконують їх. Якщо потрібно додати адресу у графік стабілізаційних відключень, варто звертатися до ОСР. Крім того, вони займаються встановленням лічильників, проводять ремонти електромереж, здійснюють контрольне зняття показань, а також розраховують обсяг споживання кожного клієнта.

Електропостачальні компанії виконують важливу роль посередника між виробниками електроенергії та кінцевими споживачами, якими є населення та підприємства. Їхні основні функції можна окреслити наступним чином:

  • Закупівля електроенергії: постачальники купують електроенергію на оптовому ринку у виробників. Це може бути як державна генерація, так і приватні електростанції.
  • Поставка електроенергії: придбану електроенергію постачальники доставляють кінцевим споживачам через мережі електропередач.
  • Нарахування та виставлення рахунків: забезпечують ведення обліку споживання електроенергії та формують рахунки для оплати.
  • Прийом оплати: збирають платежі від споживачів за надану електроенергію.
  • Інформування: постачальники можуть інформувати своїх клієнтів про стан енергосистеми, перебої в постачанні, графіки планових відключень тощо.

Фото з відкритих джерел

Раніше ми писали, ДТЕК Дніпровські електромережі розповіли, чому графіки відключення світла змінюються щодня.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: