Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Модний піксель: як українські бійці тюнингують себе на фронті

Супрун Юлія

чи існує мода на війні

Українські військові, які вже третій рік боронять свою країну від ворога, надихають всесвітньо відомих дизайнерів на створення нових колекцій одягу. Берці, ремені-сумки та камуфляжні мотиви підкорюють світові подіуми. Існує мода часів війни і у ЗСУ. Але вона не про гламур чи епатаж. Обираючи предмети форми, обвіси для зброї чи  жартівливі шеврони, бійці ЗСУ роблять ставку на надійність, захист та підняття бойового духу. Про моду у лавах ЗСУ дізнавалася кореспондентка “Нашого міста”. 

З одного боку, мода в ЗСУ підпорядковується жорстким правилам функціональності та практичності. Уніформа та спорядження повинні бути зручними, не обмежувати рухів у бою, витримувати суворі умови довкілля, мати багато кишень та відділень для спорядження, а також бути простими у догляді.

З іншого боку, мода в ЗСУ часів війни не позбавлена елементів самоідентифікації та самовираження. Популярними у військових є прикраси для зброї стрічки, амулети, гравірування. І це не лише естетика, але й часто спосіб позначити свою частину, підрозділ, бойовий досвід.

Військові із задоволенням чіпляють на форму шеврони-жарти. Без цього – ніяк, адже  гумор – це важливий ресурс для підтримки бойового духу та подолання складнощів.

жартівливі шеврони
На війні люблять жартівливі шеврони. Колаж: НМ

Гардероб на війні

Гардероб військовослужбовця ЗСУ суттєво відрізняється від гардеробу цивільної людини, що зумовлено специфікою бойових завдань та необхідністю забезпечення максимального захисту, комфорту та мобільності. На початку війни мова про армійську моду не йшла – важливо було забезпечити кожного необхідним. Модники у ЗСУ почали з’являтися пізніше.

Коли ми прийшли на пункт формування батальйону у лютому 2022 року, ні про яку моду мова не йшла, – згадує Дмитро Каюк, військовий 128 окремої бригади територіальної оборони ЗСУ. – .Вдягнені всі були в домашній цивільний одяг. Поступово й у дуже обмежених обсягах нас почали одягати в однострої ЗСУ. Комплект форми ми ділили навпіл: куртка одному воякові, штани – іншому. Мені поталанило. Моя колежанка, пані Тетяна Журова, вже у перші дні мого перебування в армії привезла комплект зимової форми, який я ношу до цих пір.

Боєць Дмитро Каюк
Дмитро Каюк у окопі. Фото: ФБ

За його словами, модний бум почався за кілька місяців, коли на ринку з’явився великий асортимент мілітарного товару. 

І понеслося. Цей не любить піксель, а любить мультикам, а цей терпіти не може статутні берці – йому треба якісь спеціальні. А цьому не до душі статутний ремінь на автомат та й підсумок не такий – йому треба купа всякого крутезного спорядження і обвісів. Шеврони, погони й усілякі наліпки – це взагалі окрема тема. Як результат, з’явилися так звані красиві солдати, тобто модники, – додає Дмитро Каюк.

Мода в ЗСУ постійно вдосконалюється. Військові прагнуть покращити свій окопний побут і за власні кошти купують більш комфортний одяг, екіпірування та обвіси на зброю. 

бойовий медик Любов (Шах)
Бойовий медик Любов (Шах). Колаж: НМ

На війні мода дуже відрізняється від цивільної, – розповідає Любов з позивним “Шах”, старша бойова медикиня штурмової роти. –  Дизайнери та стилісти – це не для нас. Військові роблять ставку, по-перше, на надійність, по-друге, на зручність, ну і третє – щоб воно звісно було гарне. У нас все просто – дуже класно, коли це фірма М-Тас, Mil-tec, MultiCam.

Любов каже, що вже багато років віддає перевагу бренду М-Тас і купує форму  саме від цього виробника.

Український продукт

Одним з лідерів виробництва тактичного одягу, екіпірування та аксесуарів став український бренд М-Тас (Militarist Tactical). Він народився у 2014-му, коли почалась війна на Донбасі. Якісна продукція швидко стала популярною, її оцінили Збройні сили України, Національна гвардія, Національна поліція та інші силові відомства. Зараз М-Тас експортує свою продукцію до десятків країн світу. У військовому одязі від М-Тас неодноразово з’являвся президент Володимир Зеленський, цінує якість цього виробника і вищий командний склад, і ті, хто знаходиться безпосередньо в окопах.

продукція бренду М-Тас
Продукція українського бренду М-Тас. Колаж: НМ

Популярні вироби М-Тас

  • Штани Agressor – багаторічний хіт продажів, ціна 2,5-5 тис. грн
  • Футболка поло – ціна 960 грн
  • Флісова кофта Legatus – ціна 2,7 тис. грн
  • Рюкзак Assault Pack MK-2 зі зручною системою переноски та багатьма відділеннями –  ціна 1,5 тис. грн
  • Плитоноска з модульною конструкцією для налаштування відповідно до потреб – ціна від 5,5 тис. грн
  • Кавер на шолом – ціна 1,6 тис. грн 
продукція бренду М-Тас
Продукція українського бренду М-Тас. Колаж: НМ

Модні приколяси

Останнім часом в онлайн-продажу з’явилося багато “шевронів” з кумедними написами та зображеннями. Іноді їхні сюжети вміщують гумор, який не досить зрозумілий цивільним. Проте саме такі нашивки виявилися дуже популярними в окопах.

жартівливі шеврони
Жартівливі шеврони. Колаж: НМ

Бойова медикиня Любов (“Шах”) уточнює, що це зовсім не шеврони. До справжніх шевронів військові ставляться дуже серйозно – їх заслуговують лише у бою.  

А все інше – модні приколяси, – пояснює Любов. – Військові їх купують, щоб трішки потішити себе. У хлопців дуже популярний шеврон “куніметника”, вони його купують та чіпляють, де тільки можна. Люблять хлопці приколи та жарти один над одним.

жартівливі шеврони
Найпопулярніши жартівливі шеврони. Колаж: НМ

Може когось з цивільних “куніметник” обурить, – каже військовий Олександр. – Але це такий суворий чоловічий прикол. Треба розуміти, що військові на передовій місяцями знаходяться переважно у чоловічому колі, тому і жартують відповідно. 

Бійці люблять жартувати один над одним. Колаж: НМ

Сріблястий автомат та тюнінг зброї

Вищий рівень армійської моди – апгрейд своєї зброї, каже Дмитро Каюк, боєць 128 окремої бригади територіальної оборони ЗСУ. І хоча він вважає, що для простого піхотного солдата всякі круті обвіси не потрібні, на війні трапляється всяке. Наприклад, його побратими фарбували свої автомати – нібито для маскування. А один з них використав для цього сріблясту фарбу.

Є в нас солдат Юра. Людина дуже цікава й героїчна, – розповідає Дмитро Каюк. – Його теж захопила “модна” хвиля. До форми він ставився спокійно. Носив те, що видали. А от тюнінг автомата полонив його уяву. Всі знають, що стандартний калаш чорного кольору, приклад темно-коричневого, а магазини, переважно помаранчевого (зараз з’явилися кольорові варіації). Не знаю, з якого дива, але наші солдати почали масово перефарбовувати свої автомати. Вважалося, що для маскування. Швидко з’явилися спеціалісти й авторитети в цій галузі. Розумники розробили канони тюнінгу й обґрунтували використання тих чи інших кольорів. Так от, Юра також пофарбував свій автомат. Чому він обрав саме сріблястий колір, Юра так і не пояснив. На всі намагання дізнатися, що приховується за таким дизайнерським викрутасом, він, лагідно посміхаючись, казав: “Так треба”. – За його словами, сріблястий автомат дуже швидко став об’єктом уваги всього батальйону. Бійці приходили на нього подивитися і зробити фото.

Дмитро Каюк із сріблястим автоматом
Дмитро Каюк з сріблястим автоматом побратима. Колаж: НМ

Сам Дмитро Каюк каже, що свій автомат він не фарбував. Лише намотав на приклад синю та жовту ізоляційні стрічки. І то не для краси, а щоб автомат був впізнаваний. 

тюнинг зброї
Автомати тюнингують у різний спосіб. Колаж: НМ

Зброю свою ми любимо прикрашати, – пояснює Любов. – Ми під неї купуємо рукоятки, щоб було зручно, купуємо планки Пікатінні*, коліматори**. Але треба все це робити з розумом, розуміти, що та для чого ви чіпляєте. Обвіс на зброю можна купити без жодних проблем, але треба пам’ятати, що кожен обвіс та приколясик на зброю додає ваги і впливає на чіткість стрільби, тому кожного разу, коли щось новеньке чіпляється на зброю, то одразу треба їхати її пристрілювати.

* Планки Пікатінні – це рейки, що використовуються для кріплення на вогнепальній зброї оптичних та лазерних прицілів, ліхтарів та багато іншого. Назва походить від дослідницького центру Пікатінні армії США, де прилад був розроблений в 1990-х роках. Планки Пікатінні стали невід’ємною частиною сучасної зброї, надаючи військовим можливість налаштувати свою зброю під власні потреби.

** Коліматор – це оптичний прилад, що використовується для проєктування зображення прицільної мітки (зазвичай червоної крапки) на вісь очей стрільця. Завдяки цьому можна швидко та інтуїтивно прицілитися, не закриваючи одне око та не втрачаючи фокус на цілі.

Краса у нелюдських умовах

Жінки, які захищають Україну та борються за свою землю та свободу, намагаються . зберегти людяність у нелюдських умовах. Вони прагнуть бути красунями навіть перед лицем смерті, і це дозволяє їм зберігати зв’язок з нормальним життям, з мирним минулим, де краса була невід’ємною частиною щоденного буття.

бойовий медик Любов (Шах)
Любов (Шах) доглядає себе навіть на війні. Колаж: НМ

Жінки на війні красиві, тому що не хочуть помирати негарними, – каже Любов. – Особисто я перед бойовим виходом нафарбуюсь, зроблю зачіску. Хочу бути гарною. Командир каже, воно ж розпливеться. А я просто хочу бути красунею, якщо доведеться помирати. Щоб не соромно було на себе згори дивитися. Ми живемо не просто одним днем, а однією миттю. У нас є ця мить – і це шикарно, ми хочемо її прожити.

У військових умовах краса дається нелегко. Навіть в окопах, де йдеться про виживання, жінки знаходять спосіб подбати про себе.

Ми голову миємо пляшкою води і можемо у плящці води покупатися. І хай це волосся не буде повністю вимите, хай шампунь не буде повністю змитий, але хоча б пів дня волоссячко побуде свіженьке, – додає бойова медикиня.

Вона розповідає, що на війні жінки роблять зачіску в залежності від обставин. Коси в тренді – тому що це зручно. 

Якщо ми виходимо кудись на бойову, то коси заплели і все, тому що одягається балаклава і каска. Робити прикольну зачіску у такому випадку не зручно – каска може не налізти, – каже Любов (“Шах”).

Вона зізнається, що неодноразово стикалася з випадками хейту після публікацій фото з доглянутими жінками у формі. 

Що тільки про нас не кажуть. Ллється справжній бруд. Кажуть, що ми не на війні. Пам’ятайте, що жінки реально багатофункціональні. На війні вони можуть бути медиками, снайперами, стрільцями, санітарами, водіями БМП, навідниками тощо. Навіть, якщо вона сидить в штабі, то штабні теж потрібні на війні. Не треба нас восхваляти та робити з нас героїв, просто поважайте, – каже старша бойова медикиня штурмової роти.

Нагадаємо, раніше ми писали, як боєць батальйону з Дніпра удвох з побратимом відбили атаку ворожих штурмовиків.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: