Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Хто може стати донором крові у Дніпрі і як до цього підготуватися

Хто може здати кров у Дніпрі

Щороку завдяки переливанню крові мільйони людей отримують шанс на одужання та життя. Однак дефіцит донорської крові залишається гострою проблемою. До Всесвітнього дня донора крові, який відзначають 14 червня, журналісти “Наше місто” дізнавались, хто у Дніпрі може стати донором, і як підготуватися до здавання крові.

День донора у Дніпрі

Хто може стати донором крові

Донорство — це добровільний акт. Стати донором крові може будь-яка здорова людина старша 18 років. Вага донора має бути не менше 50 кілограм, оскільки інакше донація може бути небезпечною для здоров’я.

Щоб здати кров, не треба навіть знати свою групу крові чи приносити якісь медичні довідки. В центрах крові проводять медогляд і визначають групу крові та інші показники.

Дослідження зразків крові донорів

Щоб стати донором крові, обов’язково мати з собою документ, що посвідчує особу: паспорт громадянина України. У пригоді також стане застосунок “Дія”.

Хто не може стати донором крові

Протипоказання для донорстваподіляють на тимчасові та абсолютні. Це — турбота насамперед про донорів. Працює принцип «не нашкодь собі». У разі підвищеної температури чи хронічного захворювання організму людини потрібен відпочинок і лікування, а не навантаження, яким є донація крові. Варто спочатку потурбуватись про свій стан здоров’я, а вже потім — рятувати інших.

Згідно з критеріями Міністерства охорони здоров’я, донорами не можуть бути:

  • люди з серйозними серцево-судинними хворобами, із захворюваннями центральної нервової системи та з хворобами сечостатевої системи, гематологічними, імунологічними, шлунково-кишковими та онкологічними захворюваннями;
  • люди з патологічною схильністю до кровотеч;
  • хворі на гепатити В і С;
  • люди, що живуть із ВІЛ.

Після інших інфекційних хвороб потенційні донори відсторонюються на певний час після дати повного клінічного одужання.  

Донація — це відповідальна процедура, тому варто дотримуватися правил підготовки та харчування перед здаванням крові.

Завідуюча відділенням пані Вікторія

-За 24 години людина має дотримуватися дієти, – зазначила завідуюча відділенням Вікторія. – Виключити смажене, копчене, жирне, яйця, банани, шоколад, фініки, буряк. Потрібно пити багато рідини. Алкоголь виключають за 72 години. В день здачі крові – легкий сніданок: чай, печиво або вівсяна каша. Після здачі крові донор отримує шоколад, сік, бутильовану воду. 

Після того, як ви стали донором, дотримуйтеся правил відновлення. Вже через 60 днів знову зможете поділитися кров’ю.

Фото Валерія Кравченка.

Читайте також: У Дніпрі популярні маршрути майже на місяць змінять графік руху.

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: