Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Світло зникло, двері зачинилися: що робити дніпрянам, які застрягли в ліфті

Світло зникло, двері зачинилися: що робити дніпрянам, які застрягли в ліфті

Для жителів міських висоток ліфт – не розкіш, а засіб пересування. Знизу – вгору і зверху – вниз. Але систематичні вимкнення електрики стали серйозною проблемою, як для містян, так і для комунальних і приватних компаній, що обслуговують підйомники. Щодня в дніпровських ліфтах, що зупинилися, опиняються сотні дніпрян. Вони обривають телефони диспетчерських служб, але далеко не завжди ремонтним бригадам вдається оперативно приїхати на виклик. Чому? У проблемі розбиралися журналісти «Нашого міста».

Стало зле, не вистачало повітря

Ліфти користуються особливою популярністю у найзнаменитіших майстрів кіно. Звичайні підйомники зіграли важливу роль у хітах Серджіо Леоне і Вуді Аллена, Леоніда Гайдая та Ельдара Рязанова. Але ті, хто волею випадку опинився в знеструмленій ліфтовій кабінці, відчувають зовсім не кіношний жах.

Нашому колезі, Андрію Федченку, ще пощастило, що він застряг у робочому офісі, де миттєво відреагували на подію.

Андрій Федченко, фото Валерія Кравченка

– Натиснув на кнопку «перший поверх», двері зачинилися, світло зникло, – ділиться враженнями Андрій. – Зателефонував начальниці, вона повідомила охоронцеві. Щоправда, просидів у темряві й самоті недовго. Хвилин за десять мене звільнили. Що відчув? Не можу сказати, що сподобалося. На клаустрофобію не страждаю, але що хорошого, коли темно і душно? У такій ситуації головне – не панікувати. Від цього буде тільки гірше.

Але не панікувати виходить не завжди! Коли очікування розтягується на години, важко залишатися спокійним і незворушним, про що в соцмережах повідомила мешканка Червоного каменю:

“О 21.20 вимкнули світло (аварійне відключення). Ми з чоловіком були в ліфті, оскільки живемо на восьмому поверсі. Одразу зателефонували на гарячу лінію міської ради, виявилося, що вони не займаються цим питанням. Дали телефон ліфтерів Новокодацького району. За ним телефонували разів 15 – постійно зайнято. Потім відповіла жінка: «Аварійку» викликали, але дуже багато таких випадків. Зачекайте”. Так минуло три години. Мені стало зле. Не вистачало повітря. Тоді чоловік спробував нас звільнити. Слава Богу, у нього вийшло. Страшно уявити, що б було, якби в ліфті перебували літня людина або дитина”.

Страждають і люди, і тварини

Мимовільними бранцями підйомників, що зупиняються по всій країні, стають і домашні улюбленці. Жах відчувають не тільки вони самі, а й їхні господарі.

Вікторія Ромашенко, фото з ії фб-сторінці

– Увечері Гре застрягла в ліфті, – написала емоційний пост на своїй фб-сторінці киянка Вікторія Ромашенко. – Сама. Двері відчинилися не до кінця. Я вийшла, а Гре залишилася. Проблема в тому, що повідець був у мене в руках, а Греча в ліфті, який поїхав угору. Я стала тиснути на кнопку виклику ліфта, ніякої реакції. Усе, що я бачила, це повідець, який тягнеться вгору і залишається через кілька секунд у кутку ліфта. Я не хочу навіть розповідати, що я на той момент відчувала. Ліфтер приїхав хвилин через 30-40, але його ключ від ліфта не підійшов. Ще якийсь час шукали інший ключ, який мав підійти. Знайшли. Відчинили. Ліфтер віддав мені повідець, я побачила зламаний карабін і це був хороший знак, але я тільки зараз це розумію. Ліфт застряг між 2 і 3 поверхами. Коли піднялися і відчинили двері, моє серце сиділо в кутку з німим запитанням: «А чого так довго? Мені тут взагалі-то сумно!”. Із Гре все добре.

Після того, що сталося, Вікторія дала пораду господарям собак:

  Якщо ти власник маленького собаки, перед тим, як зайти чи вийти з ліфта, візьми його на руки.

  Якщо власник великого, коли заходиш/виходиш із ліфта, нехай собака буде поруч. Притримай його за нашийник, бо якщо двері почнуть зачинятися, ти зможеш швидко зреагувати і залишитися з собакою або в ліфті, або вийти.

  Якщо подібне сталося, обріжте повідець, який залишився зовні, так буде ймовірність того, що він не потягне собаку вниз і все буде добре.

Понад 50 заявок в одну компанію під час вимкнення світла

  Підйомники в будинках комунальної власності Дніпра обслуговують три великі компанії. Це ТОВ «Ліфтовик-Дніпро», «Ліфтреммонтаж Дніпро», ТОВ «Дніпроліфт». Працюють і приватні фірми, з якими домовласники укладають договори. Чіткого територіального поділу між компаніями-ліфтовиками немає, але їхні проблеми схожі, як класичні щасливі сім’ї.

Артем Резнік, фото Володимира Федорищева

– «Ліфтовик-Дніпро» обслуговує Шевченківський, Індустріальний та Амур-Нижньодніпровський райони, «Ліфтреммонтаж Дніпро» – Новокодацький і Чечелівський райони, частину лівобережного Дніпра і центру міста, а «Дніпроліфт» – Шевченківський район, житломасиви Перемога, Сокіл, – розповідає Артем Резнік, директор ТОВ «Ліфтовик-Дніпро». – Йдеться про комунальні будинки, а ОСББ самі обирають компанію і працюють із нею. Частина наших клієнтів, зокрема й ОСББ. Коли трапляються відключення електрики до нас надходять одночасно понад 50 заявок від людей, які застрягли в ліфтах. За можливості намагаємося всім допомогти, але, на жаль, можливості наші обмежені. Кількість заявок величезна, і фізично складно оперативно відреагувати на всі дзвінки. Є чимало й інших труднощів. Наприклад, у нас не завжди є доступ до машинних відділень – іноді ключі від цих приміщень знаходяться у мешканців. Але мешканці часто просто не відчиняють двері. Якщо все нормально, то звільняємо людей протягом 5-7 хвилин.

Під час поломок підйомників із більшими проблемами ліфтовики стикаються в будинках ОСББ.

Єгор Шевченко, фото Володимира Федорищева

– Останніми роками в Дніпрі суттєво оновилося ліфтове господарство, – зазначає головний інженер компанії Єгор Шевченко. – З новими підйомниками проблем значно менше. Навіть при відключеннях електрики вони доставляють людей до найближчого поверху. Але залишається ще дуже багато старих ліфтів і застарілого, хоча й працюючого обладнання. Коли потрібно поміняти якусь деталь, іноді виникають питання – не завжди в ОСББ є достатньо коштів для комплектуючих. Вони пропонують свої варіанти, але для їх вирішення потрібен час.

Найгостріше питання – кадрове

Загальна проблема ліфтовиків – дефіцит кваліфікованих кадрів. Робота – важка, чоловіча. А чоловіки сьогодні особливо затребувані в армії.

Дніпру бракує кваліфікованіх робітників, фото Володимира Федорищева

– Питання дуже гостре, – зазначає Артем Резнік. – Ми критична інфраструктура, але нас не внесли до списків на бронювання. Уже зараз через мобілізацію наш колектив скоротився на 15 відсотків.  Сьогодні велика потреба у фахівцях, яких важко знайти. Електромеханік – складна професія, має бути певна кваліфікація та великий досвід роботи. На цю спеціальність жіночого попиту мало, бо професія не надто популярна.

Очевидно, що якщо в найближчому майбутньому більшість досвідчених спеціалістів буде мобілізовано, ремонтувати й запускати ліфти, приходити на допомогу містянам, які застрягли між поверхами, буде нікому.

Сергій Калга, фото із архіву експерта

– Загалом наша компанія обслуговує понад 1500 ліфтів, – розповідає Сергій Калга, начальник дільниці Новокодацького району «Ліфтреммонтаж Дніпро». – Реального бронювання в нас немає, а кваліфікованих співробітників уже зараз не вистачає як мінімум відсотків на тридцять. Коли трапляються пікові моменти, просто не встигаємо оперативно відреагувати на всі заявки. Той самий випадок на Червоному камені, де подружжя застрягло в ліфті. Звісно, даремно вони його зламали. Зачекали б ще пів години, ми б приїхали і звільнили їх. І ліфт цілим залишився!

Але все сталося, як сталося. Ну а що радять ліфтовики дніпрянам, щоб не потрапляти в подібні ситуації?

Не користуйтеся ліфтами напередодні відключень

 Краще постаратися уникнути небажаних ситуацій, ніж потім знаходити з них вихід. Ще після початку великої війни дніпрянам під час оголошення повітряної тривоги радили взагалі не користуватися підйомниками. Але оскільки тривоги в нас часом не закінчуються подовгу цю рекомендацію нереально виконати. Що робити сьогодні, коли світло вимикають практично щодня?

Ліфтовики нагадують про безпеку, фото Володимира Федорищева

– Графіки відключень не завжди збігаються хвилина в хвилину, – відповідає Сергій Калга. – Трапляються затримки на пів години і навіть на годину, що розслабляє людей і вони продовжують їздити на ліфтах. Порада проста: як мінімум за 15 хвилин до відключень за графіком не користуйтеся підйомниками. Якщо все-таки застрягли в ліфті, не намагайтеся звільнитися самостійно. Це небезпечно. Телефонуйте ліфтовій компанії, яка вас обслуговує. Потрібно врахувати, що за відсутності електрики «лягає» і зв’язок, а дзвінків дуже багато, тому будьте наполегливими. Постарайтеся зберігати спокій і не панікувати. Ну а контакти ваших ліфтовиків у вас мають бути завжди при собі.

Контакти основних ліфтових компаній Дніпра:

ТОВ «Ліфтовик-Дніпро» – Цілодобова аварійна служба Шевченківського району – 096-602-00-11, АНД та Індустріального – 098-015-50-15.

«Ліфтреммонтаж Дніпро» – Цілодобова центральна диспетчерська служба – (056) 790-99-50, 067 523 65 58, 099 357 53 49.

«Дніпроліфт» – Аварійно-диспетчерська служба – (056) 787-05-17, 050 781-83-28, 068 958-84-58.

Категорія: Важливо, ЖКГ, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: