Skip to content

Що буде, якщо не оновити дані у ТЦК: відповідь експертів з Дніпра

Що буде, якщо не оновити дані у ТЦК: відповідь експертів з Дніпра

1,5 мільйона українців вже виконали свій обов’язок і оновили облікові дані. Згідно з новим законом про мобілізацію, зробити це мали всі військовозобов’язані протягом 60 днів з 18 травня. Таким чином, до 16 липня залишається трохи більше місяця, тож тим, хто ще не встиг, рекомендується якомога швидше оновити інформацію. Що буде, якщо цього не зробити, – розповіли журналісти ДніпроTV, – пише «Наше Місто».

Загалом оновити дані можна трьома способами:

  • Завітати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).
  • Скористатися додатком “Резерв +”.
  • Звернутися до центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу).

«Близько півтора мільйона українців вже успішно виконали цю вимогу закону. Лідером за кількістю оновлень залишається мобільний застосунок “Резерв +”. З 18 червня у ньому з’явиться QR-код і він стане повноцінним аналогом паперового військово облікового документа», – повідомив речник Міноборони Дмитро Лазуткін.

В ЦНАП та додатку достатньо надати номер телефону, адресу проживання та e-mail. У разі візиту до ТЦК, окрім вищезазначених, знадобляться й інші документи.

Олена Кузіна, начальниця служби зв’язків з громадськістю Дніпропетровського обласного ТЦК, зауважила, що необхідно мати при собі паспорт і ідентифікаційний код. У разі наявності військово-облікового документа (військового квитка) також потрібно взяти з собою. Крім цього, важливо мати всі необхідні довідки.

Оновити дані мають і чоловіки, які перебувають за кордоном. Це можна зробити у “Резерв+”.

«Дані громадян України, які перебувають за кордоном, можна оновлювати в електроному кабінеті. Для цього необхідно завантажити мобільний додаток “Резерв +” на смартфон та пройти реєстрацію», – сказав Дмитро Лазуткін.

Вже після 17 липня повістки військовозобов’язаним, які не оновили персональні дані, будуть вважатися врученими, навіть якщо їх не було отримано особисто.

«Представники ТЦК розпочнуть надсилати повістки рекомендованими листами. Мине близько двох місяців, і ви можете з подивом дізнатися, що начальник ТЦК виніс щодо вас постанову про штраф у 17 тисяч гривень. Чому? Тому що постановою Кабінету Міністрів №560 встановлено новий порядок виклику громадян до ТЦК, згідно з яким повістка вважається врученою, навіть якщо її не було вручено особисто», – наголосив адвокат Роман Сімутін.

За ухилення від мобілізації може бути накладено штраф. Зробити це можуть протягом трьох місяців з моменту, коли порушення буде виявлено, але не пізніше, ніж через рік після того, як воно сталося.

Раніше у Верховній Раді пропонували збільшити термін для оновлення даних до 150 днів, але цю ініціативу не підтримали. Тому, як і раніше, актуальну інформацію про себе до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) необхідно надати протягом 60 днів. Цей термін спливає 16 липня цього року.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Міноборони розповіли, як відбуватиметься мобілізація автотранспорту.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: