Site icon Наше Місто

Мовчазний свідок доленосних подій: які таємниці приховує Дніпровський театр драми та комедії

Мовчазний свідок доленосних подій: які таємниці приховує Дніпровський театр драми та комедії

Театр драми та комедії, що знаходиться біля парку Глоби – найстаріший стаціонарний подібний заклад Дніпра. За свою понад сторічну історію його стіни приймали не лише всесвітньовідомі театральні трупи, але й були свідками поворотних для міста суспільно-політичних подій. Які таємниці приховує, – розповість «Наше Місто».

Перший постійний театр у Катеринославі, який назвали Новим Зимовим, було споруджено у 1906—1907 роках на Катерининському проспекті (зараз — Яворницького) за проєктом у стилі «модерн» губернського архітектора Булацеля.

Приміщення було розраховане на 1200 місць. Воно мало велику сцену, просторий партер, чотири яруси для лож, фоє на кожному поверсі. До 1917 року в Зимовому театрі з великим успіхом виступали Шаляпін, Собінов, Нежданова. Тут формується перша стаціонарна трупа міста.

У березні 1918 року в приміщенні Зимового театру відбувся ІІ Всеукраїнський з’їзд Рад, який проголосив Україну радянською республікою. В 1926 році в цьому театрі окружний з’їзд рад прийняв пропозицію про перейменування міста Катеринослава на Дніпропетровськ на честь більшовицького діяча Григорія Петровського. До речі, він був особисто присутній на цій події.

З 1931 по 1941 роки у Зимовому театрі розміщувався театр опери і балету. Перед Другою світовою війною театр було реконструйовано за проєктом архітектора Красносельського. Він набув більш класичних форм, його фасад прикрасили колони, пілястри та скульптурні зображення муз мистецтва.

В роки Другої світової війни будівля театру була підірвана нацистами при відступі з міста. У відбудованому після війни театрі спочатку містився Палац культури будівельників, а з 1958 року — Дніпропетровський драматичний театр імені Горького. З грудня 2016 року він носить назву Дніпровський академічний театр драми і комедії.

Докладніше – у нашому відео.

Нагадаємо, раніше ми писали: Аншлаги попри війну: чому дніпряни люблять ходити до театрів.

Читайте також: У «Дніпро опера» створили унікальний дитячий хор.

Категорія: Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version