Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Бруталізм архітектора Петрова: історія літнього театру в парку Глоби у Дніпрі

Бруталізм архітектора Петрова: історія літнього театру у дніпровському парку Глоби

У центрі Дніпра, в парку Глоби, розташований цікавий архітектурний об’єкт – літній театр. Свого часу він був одним із символів міста. Які таємниці приховує, – розповість «Наше Місто».

Літній театр був побудований в 1978 році за проєктом архітектора Олега Петрова. Його роботи відрізняються футуристичністю і оригінальністю. Архітектурний стиль будівлі – бруталізм. Театр має форму гіперболічного параболоїда і за задумом архітектора повинен символізувати великого білого лебедя в водах озера.

Незважаючи на незвичайний вигляд, конструкція театру досить проста: дві сталеві рами впираються в залізобетонний фундамент і підтримуються тонкими опорами по периметру, а між ними розтягнуте вантове покриття. Ця конструкція покриває нависаючу трибуну і сценічний блок. Всі складові разом створюють “плаваючий на воді” образ з великою кількістю цікавих ракурсів.

З плином десятиліть творіння архітектора Петрова поступово руйнується. Були плани реставрації, але їх перервала війна. Зараз літній театр парку Глоби знаходиться у доволі занедбаному стані. Докладніше – у нашому відео.

Нагадаємо, раніше ми писали: Тисячі троянд різних кольорів та видів: у Дніпрі у парку Глоби розцвів найбільший розарій.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: