Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Хто у Дніпрі переміг у міському конкурсі проектів співфінансування допомоги армії

У прифронтовому Дніпрі, де «прильоти» трапляються з лякаючою регулярністю, міська влада робить усе можливе, щоб надавати максимальну допомогу захисникам на фронті і в тилу. За роки великої війни на підтримку ЗСУ та Сил оборони місто виділило мільярди гривень. А у 2024-му в Дніпрі стартувала перша в країні цільова програма «Співфінансування проєктів на допомогу силам безпеки та оборони України». Про те, як Дніпро допомагає протистояти агресору розповість «Наше місто».

Дніпряни допомагають армії з 2014 року

З першого дня російської агресії містяни беруть найактивнішу участь у захисті країни. Саме в Дніпрі формувалися перші добробати та зароджувався потужний волонтерський рух. Ще десять років тому дніпряни збирали кошти на обмундирування та техніку для учасників російсько-української війни.

Від самого початку повномасштабки тисячі добровольців висловили бажання зі зброєю в руках боронити країну та рідне місто. Дніпро зазнав масованих ворожих атак, і міській владі в найскладніших умовах воєнного часу було необхідно забезпечити життєдіяльність мегаполісу. І тим не менше допомога ЗСУ не припинялася з першого дня великої війни. Наше місто щотижня надає захисникам допомогу на мільйони гривень.

– Щотижня ми надаємо допомогу нашим захисникам на кілька мільйонів гривень, – сказав міський голова Борис Філатов.- Це різне обладнання. І далі продовжуємо працювати.

Допомога армії набула системного характеру і суми, що виділяються на оборону країни, збільшуються практично після кожної сесії міськради.

– Понад 1,6 млрд грн спрямувала влада Дніпра на потреби оборони, підтримку наших захисників і захист від агресії від початку 2024 року, – зазначив на 49-й квітневій сесії Володимир Міллер, директор департаменту економіки, фінансів і міського бюджету. Загалом же за воєнні 2022-23 роки місто вже спрямувало на підтримку ЗСУ та Сил оборони, створення укриттів, допомогу постраждалим, підтримку ВПО майже 5 млрд грн.

Про чергову допомогу захисникам України 20 травня 2024-го написав на своїй фб-сторінці мер Дніпра:

«Майже тисяча FPV-дронів і “мавіків” від Дніпра вже поїхали на Харківський напрямок і на схід.

І ще сьогодні віддали хлопцям чергові 85 квадроциклів, які вони замовляли.

Зараз важливо робити все швидко і якомога більше. Тому дякую всім дніпрянам-платникам податків.

І працюємо далі».

У Дніпрі діє перша в Україні програма підтримки Сил оборони

Скільки б місто не передавало коштів армії, їх все одно буде недостатньо. Як знайти розумний баланс між фінансуванням рятувальників, лікарів, правоохоронців, комунальників, які працюють на «прильотах», і підтримкою армії? Після чергової червневої ракетної атаки на Дніпро це питання особливо актуальне.

Сьогодні дуже важливо організувати конкретну адресну допомогу військовим частинам за їхніми запитами. Для цього в грудні минулого року в Дніпрі ухвалено цільову програму «Співфінансування проєктів на допомогу Силам безпеки і оборони України». Таких програм в інших містах країни немає.

Саме у межах цієї програми для юридичних осіб оголошено конкурс, переможці якого будуть частково профінансовані з бюджету громади Дніпра.

Підсумки першого етапу підбито наприкінці травня.

– Відбірковий конкурс тривав із 7 березня до 6 травня, – розповідає Юлія Павлюк, директорка департаменту інноваційного розвитку Дніпровської міської ради. – Обов’язковою умовою участі в ньому є письмовий запит від підрозділів Сил безпеки і оборони та власний внесок учасника в розмірі не менше 25% від суми проєкту.

Чиновниця зазначила, що загальна сума проєкту не може бути меншою за півмільйона гривень і більшою за 1 млн грн. Крім того, передбачено, що виконавець придбає будь-що для Сил оборони і безкоштовно передасть нашим захисникам.

Йдеться про безпілотні літальні та наземні апарати, FPV-дрони та інші безпілотні апарати, засоби зв’язку, амуніцію, техніку.

Наразі відомо про чотирьох переможців конкурсу. Хто вони?

 – Це чотири Благодійні фонди, які представили підтвердження реального запиту на свою продукцію від військових частин, – відповідає Юлія Павлюк. – Найбільший проєкт у БО «БФ сприяння 25 окремій повітряно-десантній січеславській бригаді». Загальна сума – 1 млн грн, з яких 400 тисяч фінансується фондом, а решту, тобто 60%, буде профінансовано з міського бюджету. Ще три благодійні фонди – БО «Мережа 100 відсотків життя», фонд творчого та інтелектуального потенціалу України та фонд «Перетворення» – отримають 75% від загальних сум своїх проєктів. Загалом чотири переможці отримають – 2 205 711 грн.

  Програма співфінансування допоможе придбати десятки дронів 

  Сьогодні найгостріша потреба ЗСУ в дронах. Саме вони стали «очима» та «довгими руками» не лише на полі бою, а й у глибокому тилу окупантів.

Колишній спортсмен Віктор Кучинський разом із друзями підтримував мужніх захисників країни ще на початку російсько-української війни, але з початком повномасштабки ця підтримка перейшла на новий якісний рівень.

– У 2017-2018 роках ми почали співпрацювати з бригадою, – розповідає Віктор Кучинський, голова правління БО «БФ сприяння 25 окремій повітряно-десантній січеславській бригаді”. – Приїжджали в гості, тренували бійців розвідбату. У середині березня 2022 року, коли ще ніхто не розумів, що робити, як воювати, ми передали нашим десантникам автомобіль, передавали генератори, медикаменти. Але як фізичні особи були обмежені в можливостях і тому 30 січня 2023 року зареєстрували благодійний фонд.

Наразі в наших лавах понад 50 осіб, які з різних причин не можуть зі зброєю в руках захищати Україну, але хочуть бути максимально корисними армії.

Керівник БФ зазначив, що очолювана ним організація працює чітко за запитами бригади. Сьогодні одна з найнагальніших потреб армії – безпілотники.

  – Минулого року створили відділення інноваційних технологій, у нас з’явився фахівець, який добре знається на темі, – продовжує Віктор. – Ми почали виробляти дрони. Ми їх робимо, купуємо, передаємо. «Мавікі» це високотехнологічні, якісні дрони, але вони дорогі. Коштують від 1,5 до 6 тисяч доларів за одиницю, залежно від технічних характеристик. FPV-дрони простіші й дешевші – від 300 до 500 доларів за штуку. Їх використовують і як «камікадзе» (тільки в один бік), і багаторазового використання. FPV-дрони ми виробляємо самі, купуючи комплектуючі деталі. Також співпрацюємо з колегами, у яких купуємо готові безпілотники.

Дізнавшись про міську програму співфінансування проєктів допомоги Силам оборони, БФ з ентузіазмом взяв у ній участь.

– Ми акумулювали на рахунках 400 тисяч гривень і подали проєкт на максимально можливу суму – мільйон гривень, – резюмує Віктор Кучинський. – Тобто, ми профінансували 40%, а 60% дасть міський бюджет, що дозволить придбати 50 дронів. Це ідеальна форма взаємодії з місцевою громадою.

Мініекскаватор, електроноші, евакуаційно-модульний комплекс

Сьогодні потреби військових частин найрізноманітніші. Крім зброї захисникам потрібні засоби зв’язку, техніка для будівництва фортифікаційних споруд і багато іншого.

– Ми зв’язалися з військовими і з’ясували, що одна з найнагальніших потреб для них – це мініекскаватор, – розповідає Віталій Крупицький, виконавчий директор БО «Мережа 100 відсотків життя». – При переході до оборони потрібно копати окопи, обладнати бліндажі. Для цих робіт залучають усі вільні руки – незайнятих медиків, співробітників відділів кадрів, взагалі всіх, хто не задіяний на бойовому чергуванні. Тут потрібен маленький, мобільний екскаватор зі знімними ковшами, відбійником, який може ефективно і швидко зариватися. Ще одна найгостріша проблема на нулі – евакуація поранених і доставка на позиції боєприпасів. Займатися цим під вогнем противника смертельно небезпечно. Для цього придумали електроноші. Таку техніку в Україні виробляють! Дізнавшись про програму співфінансування, дуже зраділи, бо самостійно зібрати необхідну суму дуже складно. А завдяки програмі, ми профінансуваливали лише чверть від необхідного – 234 800 гривень. Решту надасть громада Дніпра.

Благодійний фонд творчого та інтелектуального потенціалу України подав проєкт на придбання двох мобільних евакуаційно-модульних комплексів і став одним із переможців конкурсу.

– До повномасштабного вторгнення ми займалися пошуком молодих талантів, які мріяли реалізувати себе в Україні, – зазначає Микита Сипченко,

керівник фонду  творчого та інтелектуального потенціалу України. – Але після початку великої війни кардинально змінили напрямок своєї роботи. Ще у 2022-му передали армії 3 безпілотники та 5 квадроциклів. У програмі співфінансування беремо участь із київським фондом «БТФВ», який розробив до позашляховиків підвищеної прохідності причіп, здатний підняти 160 кг. Участь у міській програмі допоможе передати військовим два квадроцикли, оснащені мобільними евакуаційно-модульними комплексами. Наша частка – 491 250 гривень, а більшу частину вартості проєкту ( 655 000 грн) оплатить міський бюджет.

Цільова програма – далі буде

Перший етап роботи цільової програми співфінансування проєктів допомоги військовим підрозділам завершено. Але наступний етап потрібної та корисної ініціативи стартує вже на початку липня. Передбачається, що її учасників стане значно більше.

– Програма викликала у дніпрян неабияку зацікавленість, – резюмує Юлія Павлюк, директорка департаменту інноваційного розвитку Дніпровської міської ради. – Але з формальних причин не всі охочі змогли взяти участь.  Тепер же отримати співфінансування на допомогу ЗСУ зможуть і ФОПи. Це, безумовно, збільшить кількість конкурсантів.  Що стосується фінансування, то всього програмою передбачено 50 млн грн.   На сьогодні в бюджеті є поки що 20, але якщо учасників буде багато, додадуть до 50 млн. Новий етап Програми стартує після відповідного рішення сесії міськради Дніпра – на початку липня нинішнього року.

Це підтверджує, що Дніпро, як і раніше, залишається національним лідером з підтримки Сил безпеки та оборони.

Фото з відкритих джерел

Категорія: Важливо, Війна, Влада, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: