Site icon Наше Місто

У Держпродспоживслужбі Дніпропетровської області розповіли, як зберегти продукти, якщо вимкнули світло

У Держпродспоживслужбі Дніпропетровської області розповіли, як зберегти продукти, якщо вимкнули світло

Через дефіцит електроенергії в Україні знову застосовуються віялові відключення світла. Це особливо гостро відчувається влітку, коли спека негативно впливає на зберігання продуктів харчування. Як запобігти їх всуванню, – розповість «Наше Місто» з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

На відміну від зими, коли продукти можна було зберегти на холодному балконі або за вікном, влітку вони псуються значно швидше через високі температури. Розмноження мікроорганізмів прискорюється, що робить їжу небезпечною для вживання. Це може призвести до зростання кількості випадків інфекційних кишкових захворювань.

Щоб уникнути псування продуктів під час відключень електроенергії, перш за все, важливо підтримувати безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері.

В основному відсіку холодильника рекомендується встановити температуру не вище +4 градусів. А у морозильній камері оптимальна температура становить не вище -4 градусів.

Як зберегти продукти під час відключення електроенергії

Для того, аби запобігти псуванню продуктів, можна  дотримуватися таких порад:

Під час відключення електроенергії на більше 4 годин необхідно розкласти заздалегідь підготовлені ємності з льодом на нижню полицю холодильника та на верхню полицю морозильної камери. Це допоможе зберегти продукти в холодильнику більше 4 годин. А завдяки сухому льоду час зберігання можна збільшити до 2 діб.

Важливо також звернути увагу на спосіб заповнення холодильника. Заповнюйте його максимально, але не перекривайте вентиляційні отвори і не ставте каструлі та банки впритул одна до одної в основному відсіку. Це дозволить повітрю вільно циркулювати при мінімальному об’ємі повітря. Якщо простір заповнений надто щільно, підвищується ризик утворення теплих “кишень”, що сприятиме розвитку бактерій.

Якщо відсутнє світло, намагайтеся якомога рідше відкривати дверцята холодильника, щоб уникнути проникнення теплого повітря. Середньостатистичний холодильник зберігає холод при відключенні електроенергії протягом приблизно 4 годин. Мінусова температура у повністю заповненій морозилці тримається до 48 годин, у напівпорожній — 24 години.

Після відновлення живлення перевірте температуру в холодильнику або продуктів. Використовуйте термометр для холодильника чи морозилки. Заморожені продукти, які ще містять льодові кристали або мають температуру 4°C і нижче, можна безпечно повторно заморозити або приготувати.

Перед вживанням обов’язково оцініть кожен продукт за зовнішніми ознаками: запахом, кольором тощо. Не пробуйте їжу на смак для перевірки її безпечності. Якщо виникають будь-які сумніви щодо безпечності продукту, краще його не вживати. Викидайте їжу з незвичним запахом, кольором або текстурою.

Які є альтернативи холодильника

Сумки-холодильники:

Термос для їжі:

Термопоти:

Льох або підвал:

Спеціальна обробка продуктів:

В умовах, коли світло вимикають через віялові або планові відключення, важливо скоригувати своє харчування, роблячи акцент на прості, швидкі та довговічні страви. Сезонні овочі та фрукти стануть вашими головними союзниками, адже вони не потребують холодильника. Їх можна вживати свіжими, готувати салати, рагу, супи. Плануйте невеликі порції, щоб їжа не псувалася. Віддавайте перевагу простим стравам з мінімальною кількістю інгредієнтів.

Читайте також: Спалах кишкової інфекції у Дніпропетровській області: зафіксовано 17 гострих випадків.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version