Skip to content

Економія влітку: як заощадити кошти та допомогти енергосистемі

Економія влітку: як заощадити кошти та допомогти енергосистемі

Традиційно з початком спекотної пори року через вмикання кондиціонерів зростає споживання електроенергії. Наразі українцям слід перейти в режим максимальної економії. Це з одного боку дозволить зменшити суму у рахунку за світло, а з іншого – допоможе енергетикам втримати баланс в енергосистемі та уникнути масових відключень. Як зменшити споживання та не обмежувати комфорт родини – порадами поділилися в YASNO (ТОВ «Дніпровські енергетичні послуги»). 

Поради

  • Оновіть освітлювальні прилади. Якщо досі користуєтеся лампами розжарювання, замініть їх на LED-лампи, які споживають до 10 разів менше енергії. У темний час доби віддавайте перевагу місцевому освітленню (настільні лампи, торшери, бра), а не загальному.
  • Завжди вимикайте освітлення у кімнаті, навіть якщо виходите ненадовго. Також вимикайте з мережі електроприлади, які не використовуєте. Телевізор, мікрохвильовка, електрочайник, зарядка телефону споживають незначний обсяг електроенергії, навіть коли ними не користуються. 
  • Не встановлюйте бойлер на максимальну температуру нагрівання. На підтримку температури води у баку витрачається менше енергії, ніж на нагрів з нуля, тому не потрібно щоразу вимикати водонагрівач з мережі.
  • Зменшіть час роботи побутової техніки. Приміром, кип’ятіть в електрочайнику лише необхідну кількість води. А щоб страва швидше приготувалася на електроплиті, використовуйте посуд із кришкою. Праскою доведеться користуватися менше, якщо не пересушувати білизну. 
  • За можливості рідше вмикайте кондиціонер. Щоб зменшити нагрівання приміщення, робіть вологе прибирання, а також встановіть жалюзі або заклейте вікна спеціальною плівкою, яка віддзеркалює тепло.
  • Ощадливо користуйтеся кондиціонером. Зачиняйте вікна та двері, коли він працює. Налаштуйте увімкнення/вимкнення за допомогою вбудованого таймеру, а вночі обирайте економний режим «Sleep». Регулярно очищуйте кондиціонер та заправляйте кондиціонер охолоджувачем.  

«Найбільше споживання припадає на ранкові та вечірні пікові години. У цей час зазвичай вмикаються енергоємні прилади, які створюють навантаження на систему. Якщо населення і бізнес будуть відповідально реагувати на заклики енергетиків та у цей період зменшать використання електроенергії, відключень стане значно менше. Сьогодні кожен з нас може допомогти енергосистемі, змінивши побутові звички та раціонально використовуючи кіловат∙години», – сказав директор YASNO у Дніпропетровській області Юрій Федько.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: