Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як молодіжний департамент вже зараз змінює Дніпро на краще

Як молодіжний департамент вже зараз змінює Дніпро на краще

Дніпро – українська фортеця. У нашому місті важливо формувати свідому та активну молодь. Майбутніх керівників, креативних творців та реформаторів. Саме це завдання ставить перед собою Департамент молодіжної політики та національно-патріотичного виховання. Про роботу структури нам розповів в.о. керівника Сергій Олексійович Луденський, – пише «Наше Місто».

Робота після початку повномасштабного вторгнення

Для працівників департаменту війна стала новим викликом. Усі дії співробітників були скоординовані, тому вже 24 лютого кожен розпочав виконання поставлених задач. Серед них першочерговою була волонтерська. Були відкритті гуманітарні центри на залізничному вокзалі та на вулиці Філософській. Саме на цих локаціях представники різних департаментів, у складі волонтерських команд,  надавали екстрену допомогу та підтримували військових. Долучитися до роботи міг кожен охочий. За словами Сергія Олексійовича, важливими факторами ефективності волонтерів була їх скоординованість та компетентність. Кожен мав бути на своєму місці та виконувати поставлену задачу максимально ефективно.

Як молодіжний департамент вже зараз змінює Дніпро на краще

Перші дні війни в.о. начальника департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Сергій Луденський згадує так: “24 лютого о 10-й ранку всі заклади знали що робити та куди бігти, був страх, що вторгнення буде більш інтенсивне і швидке, але вже в перші дні були відкриті волонтерські центри, вже робили коктейлі-молотова, збирали речі та передавали військовим”.  Силами департаменту та підпорядкованих до нього молодіжних структур та колективів, було створено ряд важливих волонтерських проектів. Серед них особливу увагу хочеться приділити “Пострілу помсти”. За кожен донат воїни пишуть на снаряді будь-яку фразу, наприклад побажання, та відправлять його у бік ворога.

Як молодіжний департамент вже зараз змінює Дніпро на краще

Нові напрямки роботи: виклики воєнного часу

Сьогодні робота департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання спрямована на три напрямки: волонтерський, виховний та організаційний. Велика увага приділяється саме патріотичному вихованню. Проте значні сили залучаються для волонтерської діяльності. Всі молодіжні структури, підпорядковані департаменту, роблять значний внесок у підтримку не тільки молоді, а й всіх хто потребує підтримки. Зокрема за адресою Набережна Перемоги 5, знаходиться СпівДія Хаб, де видають продуктові набори. Він був заснований на платформі Молодіжного центру Дніпра, який вже давно збирає навколо себе активну молодь.

Як молодіжний департамент вже зараз змінює Дніпро на краще

Серед працівників департаменту є ті, хто добровільно вирішив стати на захист України. Таких історій чимало, серед них історик та працівник міськради Дмитро Каюк “Доцент”. Зараз він проходить службу у 128 бригаді ТрО. За словами Сергія: “Ми допомагаємо їм, підтримуємо, я інколи бачу як людей змінює війна, але дуже хочу, щоб всі повернулися живі та здорові додому. Тримаємо зв’язок, передаємо все необхідне, наприклад системи Starlink, різні смаколики, листи від дітей, які ходять у наші колективи”. Вражає об’єм тієї допомоги, яку департамент та підпорядковані йому молодіжні організації надавали та надають збройним силам. Спільними силами було зібрано більше 300 тисяч гривень, передано велику кількість військового та медичного обладнання, виготовили 2600 окопних свічок! Важливо зауважити, що великий внесок у допомогу збройним силам роблять молодіжні структури. Волонтерські проекти, відео роботи та безпосередня участь у військових діях. Про незламність українського духу також свідчить той факт, що неподалік від міськради знаходиться башта від підбитого на донецькому напрямку російського бмп. Сергій розповідає, як особисто брав участь у транспортуванні техніки окупанта: “Хлопці витягли його з самого нуля, департамент транспорту надав нам маніпулятор, я вмовив їх, і вони привезли його сюди”.

Роль дніпровської молоді у розвитку департаменту

Велика увага приділяється всебічному розвитку майбутніх спеціалістів. Згідно зі стратегією, прийнятої департаментом ще у 2022 році, особлива увага приділяється національно-патріотичному вихованню. Згідно з цією концепцією, більшість заходів та проектів спрямовані саме у цьому руслі. Але значну роль в їх реалізації відіграють молодіжні громадські організації. Серед них: творчі колективи, медіа об’єднання, спеціальні центри. Їх задача полягає у реалізації ідей, які виникають у молоді. Департамент активно підтримує їх, оскільки саме ці організації є кадровим джерелом усього апарату міської ради. Сергій Луденський надихається власною роботою та відданій праці своїх колег: “Діти та Молодь – це теперішнє. Молодь – рушійна сила в країні, тому варто дослухатися до її думки та залучати до розв’язання важливих питань, які стосуються формування молодіжної політики на місцях.”

Як молодіжний департамент вже зараз змінює Дніпро на краще

Роботи ще досить багато. Головна проблема з якою зустрічаються працівники департаменту виникає під час комунікації. Попри шалений запал серед молодих людей, постійні тривоги та певний соціальний тиск викликають сильну демотивацію. Тому за словами Сергія дуже важливо постійно нагадувати про велике значення навіть найменшої справи. Волонтери активно підтримують збройні сили, і це цікавить молодь, яка прагне наблизити українську перемогу. 

Навіть у цей непростий час, департамент молодіжної політики та національно-патріотичного виховання продовжує активно працювати. Команда департаменту активно штурмує розвиток напряму патріотичного виховання та молодіжної активності. Кожен з них горить ідеями та бажанням реалізувати їх. Через це наради та робочі зустрічі проходять у пізній час. Про щільний робочий графік Сергій розповідає з посмішкою. Він засвідчує, що часто вимушений жертвувати власним часом заради реалізації нових проектів. Але його активно підтримує команда спеціалістів. Департамент знаходиться у постійному русі заради молоді Дніпра!

Автор: Олександр Гладуш

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: