Skip to content

Подорожчання світла, бензину та продуктів: експерти з Дніпра розповіли, до яких цін готуватися

Підвищення тарифів на світло, подорожчання бензину та продуктів: експерти з Дніпра розповіли, до яких цін готуватися

Вартість електроенергії, палива та продуктів харчування в Україні стрімко зростає. Це відчутно б’є по кишенях українців, змушуючи їх переглядати свої витрати. До яких сум варто готуватися, – дізнавалися журналісти ДніпроTV, – пише «Наше Місто».

В Україні стрімко ростуть ціни на продукти та пальне. Окрім того, подорожчали також і тарифи на світло. В Уряді останнє пояснюють нестачею коштів на відновлення енергетики після хвилі атак на енергосистему.

За словами Германа Галущенка, міністра енергетики України, ключові учасники ПСО – «Енергоатом» та «Укргідроенерго». І враховуючи обставити, спричинені війною, вони не можуть покрити тарифи.

«Це компанія «Енергоатом», яка втратила ключову генеруючу потужність 44% своєї атомної генерації Запорізьку атомну станцію, і компанія «Укргідроенерго», яка сьогодні, на жаль, перебуває під постійними ударами ворога і має дуже суттєві втрати в генерації. Тобто сьогодні, з урахуванням цієї ситуації, вони, по-перше, вони не в стані покрити, ці тарифи, які є, вони не в стані покрити собівартість виробництва», – каже він.

Звичайно, багато хто вважає, що підняття цін може створити додаткові проблеми та призвести до більшої кризи.

Подорожчання світла, бензину та продуктів: експерти з Дніпра розповіли, до яких цін готуватися

«Людина раніше платила 2000 гривень і отримувала цю платіжку. Зараз її ця платіжка стане, наприклад, в два рази більше, чотири. В неї немає можливості сплачувати чотири, але половину платіжки вона теж платити не буде. Тоді вона не буде платити взагалі. І це призведе до того, що ви будете отримувати не більше грошей, а менше грошей», заявляє Дмитро Разумков, народний депутат, голова об’єднання «Розумна політика».

Проте окрім звичайних абонентів, з 1 червня вже точно платитиме за світло більше бізнес, причому на 20%. А це вплине і на звичайних українців. За словами голови спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенко, будуть підвищуватися ціни на продукти, а це також плине напряму на Збройні сили України.

А також можливе ще одне підняття цін. Кабінет Міністрів пропонує підвищити акциз на паливо. Зміни до Податкового кодексу реалізовуватимуться впродовж кількох років. А розпочатися цей процес має вже 1 липня. Наразі йде стадія обговорення

Звичайно, підвищення цін на паливо вплине не тільки на тих, у кого є автомобіль, адже у ціни на продукти та інші товари також закладається відсоток з перевезення. Та за оцінкою Міністерства фінансів, підвищення акцизу допоможе бюджету.

«Говориться, що у разі підняття цього підвищення тарифу на цей рік, то державний бюджет збере додатково 37 мільярдів гривень. Десь певні марки бензину здорожчують на півтори-дві гривні, а ось газ може здорожчувати і більше, 5-7 до 8 гривень». – каже політична та економічна оглядачка Світлана Кушнір.

Очікується й значне зростання податків на пальне. Так, акциз на бензин збільшиться більш ніж на 50%, на дизельне паливо – більше ніж удвічі, а на автогаз – аж уп’ятеро.

Нагадаємо, сьогодні у Кабміні ухвалили рішення про підвищення тарифів на електроенергію: скільки тепер платити за світло.

Читайте також: З 1 червня у Дніпропетровській області зростуть тарифи на воду: кого стосується.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: