Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Не дай собі засохнути: чому з вулиць Дніпра зникли автомати з газировкою

Чому з вулиць Дніпра зникли автомати з газировкою - Наше Місто

У Дніпрі до 1990-х років було дуже багато автоматів із газованою водою. Вони були звичним явищем для містян, і багато людей носили з собою склянки, щоб у будь-який момент вгамувати спрагу холодним напоєм. Куди вони поділися, дивіться у нашому сюжеті.

Після закінчення Другої світової війни на вулицях Дніпра почали масово з’являтися автомати з газованою водою. За бажанням у газовану воду можна було додати солодкий сироп. Розміщувалися такі автомати у місцях масового відпочинку людей – у парках, скверах, на центральних проспектах, вокзалах та зупинках транспорту.

Пластикових стаканчиків тоді ще не було – використовували грановані, скляні. У літню пору до таких автоматів завжди була черга – вода коштувала дуже дешево.

Автомати з водою були червоного, а згодом – сірого кольору. Іноді вони розміщувалися поряд з зупинкою чи іншим громадським місцем, інколи ж нагадували невеликий архітектурний витвір. На початку 1990-х автомати стали поступово зникати з міста.  

Найдовше вони протрималися біля ЦУМу – там вони простояли до кінця 1990-х років і біля мосту на Монастирський острів – ще 2013 року там стояв автомат і на вибір можна було випити просто води – склянка коштувала 3 гривні, або води з сиропом – за 4 гривні.

Ера автоматів закінчилася з декількох причин. По-перше, їх прибрали з міркувань гігієни, бо всі пили з одного стакану. І хоча їх мили, все рівно могли залишатися мікроби. По-друге, знайшлося чимало тих, хто «дурили» автомат і отримували напої безкоштовно. По-третє, перестали випускати монети, які підходили для автоматів. І, врешті-решт, почали з’являтися пластикові пляшки з кока-колою, лимонадом та іншими популярними напоями.

Наразі автомати можна зустріти лише в деяких ресторанах, скоріше, як предмет інтер’єру, ніж пристрій для розливу напоїв.

Читайте також: Як майже 100 років тому виглядав пляж на Монастирському острові у Дніпрі.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: