Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Підготовка під звуки сирен: чи є освітні втрати у абітурієнтів Дніпра

Як відбувається у дніпровських школярів підготовка до НМТ-2024? З якими складнощами вони зіткнулись, чи є освітні втрати через війну та постійні тривоги?  Про це дізнавалась журналістка «Нашого міста».

Українську мову стали знати краще

Світлана Хорішко працює вчителем української мови та літератури у гімназії № 128, підготовкою школярів до іспитів займається з 2006 року – відтоді, коли в Україні було впроваджене зовнішнє незалежне тестування. За цей час відбулося чимало змін – у нашій країні взагалі та в українській мові зокрема. І вони є у багатьох випадках позитивними.

Популярність української мови зростає, і це дуже добре, – зазначає Світлана Хорішко. – В мене є чимало учнів, які зараз знаходяться закордоном, але все одно займаються українською мовою та готуються до НМТ. Відповідно у молоді зростає якість спілкування, збільшується лексичний запас. Я помічаю, що цікавість до української мови збільшується – зараз це, мабуть, найулюбленіший предмет у багатьох учнів. Разом з тим, діти та їх батьки зрозуміли, що серйозно займатись навіть рідною мовою треба починати не в 11-му класі, а раніше.   

За словами Світлани Хорішко, Національний мультитест кожного року стає все більш досконалим. Наприклад, заздалегідь відомі всі слова, у яких треба правильно розставити наголоси. Раніше такого не було. Це систематизує знання школярів і спрощує підготовку. Те саме стосується фразеологізмів, яких також існує певний набір. Багато уваги приділяється граматиці, особливо тим випадкам, коли є суттєві відмінності від російської мови. До прикладу, російською ми говоримо «болеть гриппом», а  українською   – «хворіти на грип». Це, мабуть, є найважчим.

Ті, хто готують завдання, вишукують у мові подібні складні моменти та дають їх у тестах, – підкреслює Світлана Хорішко. –  Але ми теж з кожним роком удосконалюємось – і вчителі, і діти. Гадаю, школярі зараз досить добре сприймають матеріал – незважаючи на ковід та війну. На мій погляд, вони стали більш прагматичними, відповідальними, швидко сприймають нові знання. Вони стали здатні до самостійної роботи – мабуть, це таким чином їх загартувала наша реальність. На щастя, серйозних освітніх втрат я не бачу.

Підготовка на «дистанційці» – не кращий варіант

Поліна Завгородня цього року закінчує 11-й клас ліцею №1, який знаходиться у місті Покровськ Донецької області. Разом з тим вона з родиною мешкає у Дніпрі.

Змінювати школу не стала – хотілось довчитись зі своїми однокласниками, хоча і дистанційно, – розповідає Полина Завгородня. – Цьогоріч НМТ, як відомо, буде складатись з чотирьох предметів, з яких математика, українська мова та історія України є обов’язковими. Четвертим я обрала англійську мову. До репетиторів я не ходжу – готуюсь самотужки. Для цього проходжу тести минулих років, дивлюсь навчальні відео на різних платформах. А ще шкільні вчителі проводять з нами додаткові заняття з підготовки до тестування. До того ж, якщо в мене виникли якісь питання поза уроками, я можу задати їх викладачам у будь-який час.

Виходячи з попередніх результатів, Поліна може припустити, що найвищі бали вона отримає з української мови. А ось з математикою можуть бути певні проблеми. Англійською дівчинка  займалась ще до великої війни у Покровську, тому тут теж є надія на досить високі бали. Разом з тим, одинадцятикласниця зізнається, що якщо б зараз була можливість очно готуватись до тестування, їй було б значно легше.  До того ж не було б відволікаючих факторів, які є під час домашніх занять. 

Фото з архіву героїв та відкритих джерел.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як буде проходити НМТ у Дніпрі.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Освіта, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: