Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Тривожна статистика: на Дніпропетровщині стрімко зростає захворюваність на кашлюк

Кашлюк повертається на Дніпропетровщину

На Дніпропетровщині спостерігається стрімке зростання захворюваності на кашлюк. Показники у декілька разів перевищують минулорічні. Всі хворі – діти, частина з них проходить лікування у інфекційному відділенні. Така тривожна тенденція викликає занепокоєння у медиків, адже кашлюк може мати серйозні наслідки для здоров’я немовлят. Журналісти «Наше місто» дізнавались у лікаря-інфекціоніста з Дніпра чим небезпечне це захворювання та як його уникнути.

У 2023 році в Україні зареєстрували 707 випадків кашлюка. А цьогоріч лише за три місяці зафіксовано вже 1 006 хворих. Про це свідчать дані МОЗ. Зростання захворюваності спостерігається по всій країні і Дніпро та область – не виключення.

-На Дніпропетровщині зріс рівень захворюваності на кашлюк, – повідомила дитячий лікар-інфекціоніст Тетяна Валеріївна. – Впродовж першого кварталу поточного року до стаціонару потрапили понад 20 дітей. За аналогічний період минулого року було п’ять таких пацієнтів. І це лише статистика випадків шпиталізації. А ще є діти, що проходять амбулаторне лікування.

За словами лікаря, хворіють не лише діти. Підхопити кашлюк можуть і дорослі. Однак найбільш вразлива група – малюки віком до 1 року. У них захворювання протікає набагато важче, дає більше ускладнень. Хворіють і підлітки, але у них хвороба протікає у легкій формі.

Діагностика та лікування кашлюка

Кашлюк починається як ГРВІ. Через деякий час розвивається нападоподібний кашель аж до почервоніння обличчя, кашель має характерний свист, виникають сльозотечі. Напади кашлю частішають вночі.

– Кашлюк має декілька періодів. У катаральний період захворювання проявляється симптомами респіраторної інфекції. Підвищення температури, сухий кашель. На цьому етапі важко запідозрити кашлюк,- пояснила Тетяна Валеріївна. – А вже коли інфекція переходить в період спазматичного кашлю, з’являються напади, специфічні для кашлюка: задуха, конвульсивний кашель.

За словами лікарки, в катаральний період сімейний лікар лікує інфекцію дихальних шляхів. Тому рідко призначаються специфічні дослідження. А коли інфекція переходить в період спазматичного кашлю, а лікар запідозрив кашлюк, тоді може бути проведено відповідне дослідження.

-Можна взяти бактеріологічний мазок. Забір проводиться з задньої стінки глотки на виявлення специфічної палички, – сказала лікар-інфекціоніст. – Також можна провести ПЛР діагностику на виявлення ДНК збудника, або серологічне дослідження на виявлення специфічних імуноглобулінів у крові.

Після визначення точного діагнозу дитячий лікар призначить відповідне лікування.

-Кашлюкова паличка – це бактерія. Вона вражає верхні дихальні шляхи, розмножується в епітелії, виробляє специфічні речовини. Імпульс надходить до центральної нервової системи, внаслідок чого відбуваються рефлекторні кашльові поштовхи, – розповіла Тетяна Валеріївна. – Бактерію ми вбиваємо, призначаючи антибіотики. Але це не впливає на кашель. Для полегшення дихання використовуються неспецифічні методи. Зволоження повітря у приміщеннях, прогулянки на свіжому повітрі, перебування поблизу річок та водойм. Діти на свіжому, вологому повітрі почуваються краще. Також коротким курсом призначаються протикашльові препарати. У період спазматичного кашлю, який триває від семи до чотирнадцяти діб, ці заходи полегшують стан дитини. Якщо це важкий випадок і триває стаціонарне лікування, то застосовують кисневі маски. Бо у дітей раннього віку може виникнути зупинка дихання.

У хворих на кашлюк можуть виникнути ускладнення, пов’язані зі спазматичним кашлем: крововиливи в сітківку, надрив вуздечки язика, пневмонія. Всі ці ускладнення лікуються, невідворотніх змін в організмі дитини не відбувається. Вважається, що дитина, яка перехворіла на кашлюк, отримує пожиттєвий імунітет від цієї хвороби.

Як уберегтися від кашлюку

Кашлюк дуже заразний, легко поширюється повітряно-крапельним шляхом через кашель чи чхання.

-Якщо у дитини кашлюк, вона є джерелом хвороби для оточуючих, – підкреслила лікар-інфекціоніст. – Особливо на початку катарального періоду. При підозрі потрібно якомога швидше ізолювати дитину, не давати їй контактувати з іншими дітьми. Ізоляція хворого продовжується до 25-го дня від початку хвороби. Нещеплених дітей віком до семи років, які були в контакті з цим хворим, спостерігають терміном до 14 днів.

У таких випадках обов’язково проводиться антибактеріальна профілактика контактних осіб. Якщо дитина захворіла на кашлюк, то вона проводиться усім іншим членам сім’ї.

-Зараз випадків кашлюку дуже багато, тому сімейні лікарі мають бути максимально уважними, – застерігає Тетяна Валеріївна. –  На жаль, багато підлітків хворіє, а у них менш виражені симптоми. Але хвороба протікає з затяжним кашлем, тривалістю два-три тижні. Немає температури, в легенях не спостерігається жодної специфічної картини. Але ці діти переносять кашлюк, вони можуть заразити інших. Якщо хворий прийде в оселю, де є дитина віком до року і між ними відбудеться контакт, то є велика ймовірність зараження малюка.

Кашлюк передається повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті. На свіжому повітрі вірогідність заразитися невисока. Збудник не стійкий в оточуючому середовищі.

Запобігти хворобі допоможе вакцинація

Найкращий спосіб захистити дітей від кашлюка  — вакцинація. В Україні вона визначена календарем профілактичних щеплень і вводиться дітям в перші місяці життя. Перша доза вакцини — в 2 місяці, наступна – в 4 місяці, третя – в 6 місяців і четверта та остання доза у 18 місяців. Вакцинація допомагає значно знизити ризик розвитку важких форм захворювання та поширення інфекції серед населення.

-Наразі у нас у стаціонарі перебуває двоє немовлят віком до двох місяців. Вони ще не встигли отримати навіть першу дозу вакцини. Є діти, які отримали одне щеплення і ще не пройшли весь необхідний курс вакцинації. Вони також захворіли, – повідомила Тетяна Валеріївна.

Важливо також пам’ятати, що навіть у вакцинованих осіб можливий розвиток кашлюку, але зазвичай він протікає в легшій формі. Тому при появі симптомів, які можуть нагадувати кашлюк, необхідно звернутися до лікаря, який призначить лікування та визначить необхідні заходи ізоляції, щоб запобігти поширенню інфекції.

Фото автора та з відкритих джерел.

Читайте також: Активне довголіття: як Університет третього віку змінює життя літніх людей у Дніпрі.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: