Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як у Дніпрі трамваї та тролейбуси працюють в умовах дефіциту електроенергії

Супрун Юлія

тролейбуси Дніпра

Останнім часом у Дніпрі, як і в інших містах України, почастішали випадки віялових відключень електроенергії, які допомагають стабілізувати енергосистему країни.  Це, безсумнівно, впливає на роботу міського електротранспорту. Як в цих умовах працюють трамваї та тролейбуси Дніпра дізнавався кореспондент “Нашого міста”. 

тролейбуси Дніпра

Дніпровські трамваї та тролейбуси продовжують курсувати містом, але в умовах віялових відключень електроенергії їхня робота може дещо змінюватися. Після того, як КП “Дніпровський електротранспорт” отримало повідомлення від енергопостачальників, ДТЕК і ЦЕК, про погодинні відключення від електроенергії, роботу рухомого складу на лінії коригують в оперативному режимі.

Нікіта Керенцев

Ми змінюємо темп роботи електротранспорту в залежності від обставин, які є в енергоінфраструктурі. Звісно, що це не дуже зручно для пасажирів, але умови часу такі, що це необхідно для країни і ми вимушені робити все, що потрібно для стабілізації енергосистеми на даний час, – каже Нікіта Керенцев, провідний фахівець КП “Дніпровський електротранспорт”. 

Тролейбуси та трамваї Дніпра востаннє повністю зупиняли роботу на початку 2023 року під час проблем з енергетикою через зимові блекаути. Тоді рух електротранспорту зупинили через відсутність напруги у тяговій підстанції. Це був складний час, але він дозволив напрацювати досвід та розробити плани дій у разі відключення деяких підстанцій та у разі блекауту. На щастя, у цьому році ще не було ситуацій, пов’язаних з повною зупинкою тролейбусів та трамваїв. 

трамваї Дніпра

Ми сподіваємось, що найближчим часом таких ситуацій не буде, – каже Нікіта Керенцев.- Але ми готові працювати з аварійними ситуаціями в енергоінфраструктурі. Зараз у разі відключень за графіком ми можемо розуміти, які підстанції залишаться без напруги. Кожна з них  закріплена за своєю групою відключень. Звісно, коли ситуація дестабілізована, то застосовуються екстрені відключення. Тут щось передбачити не можна, але ми постійно на зв’язку з постачальниками, з енергетичними компаніями, які нас прохають, наприклад, про скорочення виходу рухомого складу на маршрути, скорочення витрат електрики. Таким чином ми полегшуємо ситуацію щодо дефіциту електроенергії у місті.

Як дізнатися про актуальний стан роботи електротранспорту?

  • Мобільний додаток: “Дніпро. Транспорт”
  • Інформаційні табло на зупинках: На деяких зупинках встановлені інформаційні табло, які показують актуальний статус роботи маршрутів.
  • Соціальні мережі: Стежте за новинами на офіційних сторінках КП “Дніпроелектротранспорт” у Facebook та Telegram.

У КП “Дніпровський електротранспорт” запевняють, що у разі відключень електроенергії та зупинки електротранспорту, все знаходиться під контролем. 

Усі водії знають, що робити у разі відключення електроенергії. Вони доповідають станційним диспетчерам, а ті передають інформацію центральному диспетчеру. Інформація централізується, вона є у наявності у всієї керівної ланки підприємства. Є розуміння того, що відбувається на лінії. Після цього вже йде реагування, – пояснює Нікіта Керецев.

За його словами, по-перше необхідно вивести стоячий рухомий склад з оживлених ділянок дороги, перехресть, мостів, віадуків. Якщо у тролейбуса немає автономного ходу, то на допомогу виїжджають тягачі. Також розроблені розклади руху, які вводяться в разі обмеження тягової потужності електротранспорту.

У разі відключення певного маршруту, пасажирам рекомендується користуватися альтернативними маршрутами або іншими видами транспорту.

Важливо!

  • Ситуація з енергопостачанням може змінюватися протягом дня, тому актуальну інформацію про роботу електротранспорту рекомендується отримувати з офіційних джерел.
  • Варто бути готовими до можливих змін на маршрутах та затримок рейсів.
  • Треба дотримуватися правил поведінки в громадському транспорті.

Нагадаємо, раніше ми писали, як у Дніпрі електротранспорт заощаджує 30% електроенергії.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: