Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Державний реєстр прав на нерухоме майно: як внести дані, скільки це коштує та які документи необхідні

Михайло Чернов

Державний реєстр прав на нерухоме майно 2024 - Наше Місто

Під час  війни постійно трапляються випадки пошкодження житла. Тож вкрай актуальним стало отримання компенсації від держави або органів місцевого самоврядування. Для цього буде дуже корисним, щоб відомості про житло були належним чином зафіксовані в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Подробиці розповідає “Наше місто”.

Довідка.
Державний реєстр речових прав на нерухоме майно — єдина інформаційна система в Україні, що містить відомості про права на нерухоме майно. До Реєстру внесені дані про нерухомість починаючи з 2013 р.

Право власності вважається зареєстрованим відповідно до вимог законодавства, якщо документи містять штамп або відмітку БТІ про реєстрацію або у власників є Витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно.

В Україні до 2013 року реєстрацію права власності на нерухомість (квартири, будинки)  проводили Бюро технічної інвентаризації (БТІ), які проставляли штампи (відмітки) на документах, а пізніше – видавали документи про право власності на нерухоме майно.

Після 2013 р. відомості про нерухомість вносяться до Державного реєстру


Експерти пояснюють: внесення даних про право власності на нерухоме майно до Державного реєстру має кілька важливих переваг:

–  захищає права власника, дозволяє уникнути конфліктів та спорів щодо права власності на нерухоме майно;

– забезпечує можливість в будь-який момент перевірити право власності на майно, що сприяє прозорості та забезпечує захист від можливих шахрайських дій зі сторони третіх осіб;

– дозволяє швидко перевірити правомочність власника на укладення договорів купівлі-продажу майна, дарування,
– дає можливість визначити склад майна, яке може бути передане у спадщину тощо.

Якщо дані про житло наявні в Держреєстрі нерухомості – простіше отримувати компенсацію

А ключова перевага саме зараз наступне: якщо дані про житло наявні в Держреєстрі нерухомості – людині простіше отримувати компенсацію у разі пошкоджень через ворожі удари.

Внаслідок агресії рф  значна кількість квартир або будинків  пошкоджені чи зруйновані. Отже, для мешканців житла, яке постраждало, відшкодування збитків та отримання компенсації за зруйноване/пошкоджене майно є вкрай актуальним.

Приміром, у Дніпрі місцева влада всіляко допомагаЄ людям, які через дії ворога та пошкодження житла опинились в складній ситуації. Однак проблема з пошкодженням житла вкрай гостро стоїть у всіх прифронтових регіонах. На жаль, в таких складних умовах під час війни може опинитися будь-хто. 

Експерти пояснюють: наявність даних про вашу нерухомість у Реєстрі важлива на той випадок, якщо не дай Боже із житлом щось станеться через дії ворога і гостро постане питання отримання компенсації від держави.

Згідно до вимог законодавства отримувачем компенсацій за пошкоджене нерухомість може бути фізична особа – громадянин України, який є власником (співвласником) пошкодженого об’єкта та подав заяву через веб-ресурс Дія. Важливий нюанс –  під час подачі заяви передбачено внесення реєстраційного номера об’єкта нерухосты  в Державному реєстрі прав на нерухоме майно

Отже, необхідною умовою отримання компенсації за пошкоджене/знищене майно є його реєстрація в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Тож варто подбати про  те, щоб дані про ваше житло було належним чином занесені до Держреєстру.

Як внести дані до Держреєстру прав на нерухомості?

Наразі є такі способи внесення інформації про власника до Державного реєстру прав на нерухоме майно:

– через портал Дія
–  через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи)
– через звернення до нотаріуса.

Зауважимо: внесення інформації через портал Дія доступне для низки областей УкраЇни, зокрема – для Дніпропетровської.


Для внесення інформації через портал Дія необхідно:

  • Треба мати (або створити) електронний підпис (кваліфікований електронний підпис, КЕП. Створити його можна приміром у Приват24: у меню «Сервіси» обрати «Бізнес», «Електронний цифровий підпис для фізичної особи», підтвердити правильність даних та створити та підтвердити пароль
  • Зареєструватися чи авторизуватися в Кабінеті громадянина на порталі Дія (diia.gov.ua) за допомогою створеного електронного підпису
  • перевірити особисті дані у профілі користувача, оновити їх за необхідності
  • Знайти послугу з держреєстрації права власності на нерухоме майно та заповнити онлайн-форму
  • завантажити документи про права на об’єкт нерухомості, зареєстровані  до 01 січня 2013 року, у форматі PDF або JPEG
  • Перевірити сформовану заяву та підписати її електронним підписом.

Перевірено – працює

Ми перевірили на власному досвіді, як працює алгоритм внесення даних через портал Дія. Заходити на портал краща з допомогою комп’ютера або ноутбука через зручний для вас браузер. Варто подбати про те. щоб у вас були відскановані документи на житло – у вигляді файлів (свідоцтво про право власності, приміром). Вся процедура триває близько 30 хвилин.  Наразі чекаємо на результат.

Для внесення інформації через портал ЦНАП або через звернення до нотаріуса необхідно:

  • підготувати паспорт, номер платника податків, правовстановлюючі документи щодо об’єкта нерухомого майна або їхні копії;
  • звернутися до нотаріуса/реєстратора з цими документами;
  • для уточнення інформації щодо права власності реєстратор/нотаріус формує письмовий запит до Бюро технічної інвентаризації (БТІ) для особистого звернення;
  • далі слід звернутися з письмовим запитом до комунального підприємства БТІ (за територіальною приналежністю) щодо нерухомого майна. Якщо таке бюро ліквідоване, необхідно звернутись до БТІ, яке стало правонаступником архівних документів.

Для оформлення довідки з БТІ знадобиться:

  • письмова заява;
  • паспорт та номер платника податків (оригінал та копії);
  • правовстановлюючі документи (копії); оригінал письмового запиту від нотаріуса (в разі оформлення спадщини, продажу, дарування) або реєстратора.

БТІ протягом 30 днів надає паперову довідку, що містить печатку підприємства та підпис виконавця або керівника. Для внесення інформації до реєстру необхідно знов звернутися з пакетом документів та сформованою довідкою з БТІ до нотаріуса/реєстратора.

Зауважимо, що у разі внесення відомостей до реєстру нерухомості з допомогою нотаріуса ці послуги коштуватимуть 1500 – 2000 грн і навіть більше, в залежності від складності завдання, також в процесі підготовки документів можуть виникати додаткові витрати.

Процес державної реєстрації триває до 5 робочих днів. Однак, якщо державна реєстрація права власності на нерухоме майно проведена лише на паперових носіях в БТІ, розгляд заяви можуть зупинити. В такому разі реєстратор формує та надсилає запит до БТІ для перевірки права власності на основі інформації з документів, доданих до заяви. Строк розгляду — до 30 робочих днів.

Після успішної реєстрації дані про власника з’являться в Державному реєстрі прав на нерухоме майно і будуть доступні для перегляду.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: