Skip to content

ОФІЦІЙНО Утеплення будинків ОСББ та ЖБК у рамах програми «Енергодім» у Дніпрі: де уже ведуть роботи

Багатоквартирний будинок на вулиці Яскравій став першим в Україні, де за кошти  Європейського Союзу, державного бюджету, міста та самих жителів  реалізується масштабний проект по утепленню фасаду. Про це повідомляє «Наше місто».

Необхідність в утепленні міських будівель очевидна.  Побудоване ще понад півстоліття житло  не були розраховані на енергоефективність. У зимову холоднечу дніпряни сповна відчули недопрацювання радянських будівельників. Але мешканці багатоповерхівки на Яскравій,19 заздалегідь подбали про свої оселі.

– За свої гроші ми провели енергоаудит, встановили індивідуальний тепловий пункт та зібрали документи для участі у цьому проекті, – розповідає Світлана Бардакова, голова правління ОСББ “ТВЕРСЬКА 19”. – Утеплювати фасад осінь важливо, тому що більш ніж за 30 років будинкові шви стали порожніми. Нема ні цементу, ні піску. Будинок став холодним.

Зрозуміло, що утеплити багатоповерхівку самостійно мешканцям не під силу. Сьогодні фінансування масштабного проекту здійснюється солідарними зусиллями.

Програма”Енергодім”це перший в Україні проект утеплення будинку, який поєднує декілька різних форм фінансування – грантові кошти Європейського Союзу, кошти державного бюджету, міста та власні – ОСББ, – каже Владислав Макарець, начальник відділу з організаційної роботи департаменту з питань самоорганізації населення Дніпровської міської ради. – Почали над ним працювати ще 2021 року, але завадила велика війна. Наразі роботи проводяться, сподіваюсь, що до кінця літа утеплення дому закінчимо. Це дозволить знизити енергоспоживання будинку до 50%,що в свою чергу значно зменшити рахунки за комунальні послуги та енергоспоживання.

Зазначимо, що 70% кошторису робіт сплачує Фонд енергоефективності, 30%  – допомога міста, з яких 10% мешканцям треба повернути за рахунок економії.

Звісно, городяни задоволені таким проектом.

– Живу в цьому будинку з самого початку його будівництва, – розповідає мешканка будинку Лілія Лях. – Взимку у нас дуже холодно, але після утеплення фасаду, напевно, стане тепліше. Звісно, ми задоволені.

Раніше ми писали про те, що У Дніпрі модернізують та утеплюють житлові будинки.

Фото Володимира Федорищева

Категорія: Влада, ЖКГ, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: