Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Чому люди розлучаються під час війни і як цьому запобігти

як зберегти родину на відстані

15 травня відзначається Міжнародний День сім’ї. Родина – це найважливіше, що є у людини. Опора, тил, підтримка, розуміння. Але війна, що триває в Україні, випробовує на міцність стосунки та шлюби. Тисячі родин змушені розлучитися через бойові дії. Як подолати кризу та зберегти сім’ю, журналістам “Наше місто” розповіла Олена Шилова, психотерапевтка Кризової психологічної служби Дніпра. 

Згідно зі статистикою, кількість родин по всій країні, які роз’єдналися з близькими, сягнула 44%. Це люди, які були змушені покинути своє місто або навіть країну, рятуючись від війни. Не є винятком і зіркові подружжя. Наприклад, з початку війни про розлучення оголосили Володимир Дантес та Надя Дорофєєва. Також у розриві стосунків зізналися і відомі ресторатори Міша і Даша Кацуріни. Дмитро Ступка та Поліна Логунова, Наталія Валевська і Володимир Пригладь, Тарас і Тіна Цимбалюки теж вирішили розійтися.

Досвід родин, розділених війною

Тема роз’єднання родин наразі дуже актуальна в Україні. За нею сотні тисяч історій, в кожній – людська драма. Більшість українців розповідають про свій біль неохоче і прагнуть зберегти анонімність.

– На початку війни моя дружина поїхала за кордон, залишивши мене з сином 19 років, вона посіла позицію «ви чоловіки, ви розберетеся», – розповідає Олександр. – Я почуваюся зрадженим у такій ситуації. Прокручую в голові все спільне життя і прийшов до рішення припинити такі подружні стосунки. Подав на розлучення і син мене підтримує.

– Жив з дружиною, вона часто кидала сина самого вдома, – пише Павло. – Всі хатні справи були на мені. Я втомився,тому розлучилися. Вона мені з малим майже не давала бачитися. А на початку війни забрала його і поїхала до Норвегії у якості біженки. Тепер я взагалі не бачитиму свою дитину. Навіть по відео-зв’язку не дозволяє з ним спілкуватися.

– Я у Великобританії з дитиною через війну, – розповідає Дарина. – Чоловік в Україні, служить, але не “в гарячій точці”. Ми щодня зідзвонювалися, завели купу ритуалів спільних, зустрічали разом Новий рік, фарбували яйця на Великдень, пекли торт та відзначали ювілей чоловіка. Все, звісно, онлайн. Але щось змінилося і він сказав, що зустрів іншу. Зареєструвався на сайті знайомств, а потім закохався. Моє серце зараз “розбите на друзки”.

– Я подала на розлучення через півтора року після приїзду до Польщі, – розповіла Аліна. – Чужа країна, я без роботи, чоловік нічим не допомагав, пиячив удома.  На мені діти, не було часу на роздуми, тож пішла працювати в ресторан прибиральницею – плакала над унітазами, а всю зарплату клала на кредитку. Зараз у мене з’явився інший чоловік, він– поляк. Підкупив своєю підтримкою, щирістю, постійним бажанням допомогти, гарними стосунками з моїми дітьми.

Чому люди розривають стосунки під час війни

У час великих потрясінь, якими є й війна, дуже часто люди складають екзамен на зрілість, а стосунки випробовуються на міцність. І головне завдання – не зламатися під цими випробуваннями, а стати сильнішими. 

поради психолога

– Кожна родина проходить кризові моменти, – каже психологиня Олена Шилова. – Це криза першого року життя, криза, коли з’являється дитина. Потім є етап, коли діти вже виросли.  Але зараз така загальна ситуація, коли сім’ мають пережити ще одну кризу, пов’язану з війною. Є стандартні кризові ситуації, які проходить кожна сім’я. А є індивідуальні, які накладаються на стандартні. Мова йде про те, що якщо люди все таки вирішили зберігати сім’ю, то у них все вдається. Але це дуже непросто. 

Війна розлучила багато сімей. Хтось пішов у військо, хтось з членів сім’ї виїхав за кордон. Це теж випробування для родин.

– Ми всі живемо у стані напруженості, – констатує Олена Шилова. – Звернень дійсно багато. Я психолог кризової психологічної допомоги. Буває, що телефонує дружина, а потім приходить і чоловік. Ситуації дуже різні. Добре, що у нашої кризової служби з’явилося місце, де ми можемо працювати. Це простір ПРОжити. Це так званий дім для психологів, які працюють з різними категоріями. І ми допомагаємо саме родинам. Адже, якщо погано одному, то це позначається і на інших. Іноді у людей виникають нестандартні ситуації. Люди не знають як себе поводити. Головне, що у них є бажання зберегти родину. Тоді люди звертаються до психологів. Зараз дуже багато звернень з таких питань. 

Де тонко, там і рветься

Є родини, в яких і до повномасштабного вторгнення були складнощі у стосунках. А війна стала каталізатором того, що сім’ї розпадаються. Просто проблема зараз стала більш помітною. Але якщо родина готова працювати над вирішенням, то вона працює і справляється.

– Дуже часто буває, що звертаються чоловіки, які повернулися з фронту, – каже Олена Шилова. – І вони стали зовсім іншими. Був чоловік, який до війни мав мирну, спокійну професію. А на передовій йому доводилося вбивати. Він сам говорить, що змінився, а його дружині через це довелося багато витримати. У нас було заняття, на якому моя колега розповідала про посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), а цьому чоловікові стало погано і він вийшов. Потім сказав, що все, про що ми розповідали, його дружина також пережила. У них малі діти і він каже, що просто переклав відповідальність на дружину. А вона розуміла, що він у пеклі, але ж вона жінка. Чоловік вийшов з бою, а для неї триває ця напруга, якщо його немає на зв’язку. Вона ще не знає, що з ним, хвилюється. Те, що наші жінки зараз витримують, дуже важко.  

За словами психологині, якщо мова йде про почуття, то хлопці розуміють дівчат, а дівчата розуміють, що чоловік змінився. Психологи радять згадати про ті основи, на яких ви будували свої стосунки, що вас об’єднувало до цього. Такі моменти допомагають зберегти сім’ю. Але іноді зберегти сім’ю не вдається, бо людей вже нічого не об’єднує.

– Бувають випадки, коли дружина поїхала за кордон і там знайшла іншого, – каже психологиня. – Але чоловіки не завжди охоче про це розповідають. Був випадок, коли дружина написала чоловікові, що хоче розлучитися. Тоді він прийшов до мене за психологічною допомогою. У цій ситуації відновити стосунки складно, бо у дружини вже є готове рішення. Не потрібно думати, що психологи – чарівники. Не все вдається. Але ця жінка погодилась на консультацію онлайн. Ми поспілкувались, було також ще дві зустрічі. Але в результаті ця сім’я все одно розпалася. Бо у жінки вже є інший. 

Відстань часто посилює холод у відносинах, виникають образи. Нерідко стосунки на відстані виливаються і в ревнощі. 

– Коли людини ревнива, ми розбираємося з тим, що це її почуття і чому вона не довіряє партнерові, – пояснила Олена Шилова. – Чоловіки можуть просто сумувати за дружиною та дітьми. Але є сім’ї, в яких як тільки хлопці виходять з бойових, дівчата відразу їдуть до них. Навіть у небезпечні регіони. Дітей залишають на бабусь і мчать до коханого. Зараз є багато як жінок, так і чоловіків, які хочуть зберігати свої сім’ї. 

Як зберегти стосунки на відстані

Багато людей на час розлуки ставлять стосунки на паузу. Однак це неправильно. Психолог рекомендує щодня щось робити для стосунків – працювати над собою.

– Щоб зберегти стосунки, треба просто цього хотіти, – каже Олена Шилова. –  Розуміти, що навіть на відстані  сім’я має залишатись сім’єю. Тому варто частіше телефонувати одне одному. Потрібно обговорювати життєві моменти. Вмикайте камеру на телефоні, показуйте одне одному, як живете. Покажіть, як з дітьми гуляєте на вулиці, розкажіть щось цікаве, щоб це трималося у нього в пам’яті. І чоловікові добре від того, що він знає, що відбувається у житті дитини та дружини. Також завдяки відеозв’язку можна влаштовувати спільні вечори. Розмовляти, грати з дітьми тощо. Кожна родина знає, як це зробити. Замість образ потрібно мати бажання зберегти сім’ю. Вміти поступатися одне одному та пробачати.

Окрім того, якщо чоловік на фронті, то важливо давати йому відчуття, що ви його любите й чекаєте, що він у вас єдиний. За можливості завжди перебувайте на контакті, розмовляйте, не будьте скупі на теплі слова любові та підтримки.

– Пам’ятайте, що це батько ваших дітей, у вас було багато спільного, – радить Олена Шилова. – Насправді, колись ви обрали цього чоловіка за ті якості, які вам припали до душі. І ця людина була вам дуже близькою, з нею ви збиралися прожити все життя, в горі та радості. Ось якраз зараз той момент, коли в горі. Потрібно лише мати терпіння. Адже саме ваш партнер вас завжди вислухає та підтримає. Такого тепла, як у родині більше ніде немає. Є такий вираз, який завжди приємно чути: коли ти чиясь дружина, коли чоловік твій, і ти кажеш вголос:”мій”. Це відчуття неймовірне, воно лікує душу. 

Гармонійні стосунки вимагають постійних зусиль. Це нелегко навіть у мирний час. Головне – розуміння кожного партнера, чому їхні стосунки важливі, який їхній внесок у взаємовідносини, яка віддача. Це як багаття, кожен має щось підкидати в нього, щоб горіло. Але важливе й розуміння – чому я туди підкидаю. Якщо воно є в парі, то все буде добре.

Фото автора та з відкритих джерел.

Читайте також: Психологічна допомога під час війни: як дніпрянам підтримати себе та інших.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: