Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ ОФІЦІЙНО Що треба знати про ремонт квартир дніпрянам, які живуть в історичних будинках

Михайло Чернов

В Дніпрі є понад 250 будівель, які мають особливу історичну цінність. Усіх містян закликають неодмінно консультуватися зі спеціалістами перед тим, як планувати та проводити роботи на фасадах історичних будинків, повідомляє “Наше місто“.

Перш ніж вішати кондиціонер на фасаді або виводити на стіну історичної будівлі стічну трубу – варто уточнити, чи можна це робити. Адже значна кількість будинків  в Дніпрі є об’єктами архітектурної чи містобудівної спадщини

На цьому у коментарі для “Нашого міста” наголосила Надія Лиштва, керівниця Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради.

Наразі в Дніпрі обліковується 147 пам’яток архітектури та містобудування, взятих на державний облік, а також 81 щойно виявлений об’єкт культурної спадщини (за видами «архітектура» та «містобудування»).

Крім того, особлива увага – до будинків, які знаходяться у визначених історичних ареалах. В нашому місті таких ареалів – три: у центрі (від Центрального залізничного вокзалу до Монументу Слави), в західній частині – це будинки на пр.Нігояна, а пр.Мазепи та ін., а також у південній частині Дніпра: це – верх вул.Робочої та деякі інші локації. Ба, більше – історичні будівлі початку 20-го ст., 30-50 років минулого століття  є також на лівому березі Дніпра. 

Приміром, нещодавно мав місце випадок, коли на фасаді будівлі за адресою: вул.Олега Петрова, 24, яка є щойно виявленим об’єктом культурної спадщини, проклали… каналізаційну трубу (!). Виявиши цей прикрий факт, Управління з питань охорони культурної спадщини спрямувало відповідний припис. В результаті – “автори” порушення відреагували, трубу закумуфлювали під водостічну…

Такі випадки – непоодинокі. Однак  мешканцям, балансоутримувачам, підприємцям, які планують певним чином змінювати фасади історичних будівель, варто знати: після неузгоджених змін місто у перспективі не зможе проводити роботи з реставрації фасадів, які неодмінно будуть проводитися після війни (наразі такі роботи – на паузі на час воєнного стану). Або ж для виконання реставраційних заходів доведеться демонтувати конструкції (труби, кондиціонери та ін.), встановлені без погодження.

Тож перед тим, як планувати та проводити роботи на фасаді будівлі, яка старіша за “брєжнєвку” або “хрущовку”, варто поцікавитися, чи не є будинок об’єктом архітектурної чи містобудівної спадщини.

Для цього треба звернутися із запитом щодо статусу будівлі до Управління з питань охорони культурної спадщини. Приміром – написати електронного листа на email  heritage@dniprorada.gov.ua або зателефонувати за номером +380675603265

– Ми надаємо відповіді на такі запити оперативно та безкоштовно, – зазначає Надія Лиштва

Корисно знати! Отримати детальну, корисну та цікаву інформацію про те, які саме будівлі в Дніпрі є об’єктами   архітектурної чи містобудівної спадщини, можна на офіційному сайті Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради, а цікаві новини та факти можна дізнаватися на ФБ-сторінці

Фото Валерія Кравченко

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: