Skip to content

З якого віку можна керувати різними типами транспорту в Україні

З якого віку можна керувати різними типами транспорту в Україні

Як повідомляє Головний сервісний центр МВС, видача посвідчення водія вперше – одна з найпопулярніших послуг в Україні. Лише з початку 2024 року було видано понад 57 тисяч таких посвідчень після успішного складання іспитів. Отримати право на керування транспортним засобом в Україні можна з 16 років, але для різних категорій транспорту діють вікові обмеження, пише «Наше місто» з посиланням на департамент правового забезпечення Дніпровської міськради.

Отримати право на керування транспортним засобом в Україні можуть особи, які досягли певного віку, визначеного Законом України “Про дорожній рух”:

  • 16 років – категорії А1 (мотоцикли з об’ємом двигуна до 50 см3), А (мотоцикли);
  • 18 років – категорії В1 (легкові автомобілі з автоматичною коробкою передач), В (легкові автомобілі), С1 (вантажні автомобілі з максимально допустимою масою до 3,5 тонн), С (вантажні автомобілі);
  • 19 років – категорії BE (легковий автомобіль з причепом), C1E (вантажний автомобіль з причепом до 3,5 тонн), СЕ (вантажний автомобіль з причепом);
  • 21 рік – категорії D1 (автобуси з кількістю місць для сидіння до 16), D (автобуси), D1E (автобус з причепом до 16 місць), DE (автобус з причепом), Т (трамвай).
З якого віку можна керувати різними типами транспорту в Україні

Як отримати посвідчення водія:

  • Скласти теоретичний іспит у сервісному центрі МВС. З листопада 2023 року кандидати у водії можуть готуватися до тестування як самостійно, так і в автошколі. Тест складається з 20 питань, на які необхідно відповісти за 20 хвилин. Допускається 2 помилки.
  • Пройти практичну підготовку в акредитованому навчальному закладі та скласти внутрішній практичний іспит.
  • Скласти практичний іспит у сервісному центрі МВС.

Для складання іспитів у сервісному центрі МВС необхідно:

  • мати паспорт громадянина України з відміткою про місце реєстрації або ID-картку чи паспорт громадянина України для виїзду за кордон (надається разом з довідкою про місце проживання);
  • медичну довідку, що підтверджує допущення до керування транспортним засобом обраної категорії;
  • ідентифікаційний номер;
  • наявне посвідчення водія (у разі отримання права на керування транспортними засобами іншої категорії).

Детальніше про процес отримання посвідчення водія можна дізнатися на сайті Головного сервісного центру МВС.

Зверніть увагу: з 25 березня 2021 року в Україні змінилися бланки посвідчень водія. Нові бланки відповідають європейським зразкам та мають додаткові елементи захисту.

Отримати посвідчення водія нового зразка можна при зверненні за обміном старого посвідчення або при першому отриманні права на керування транспортним засобом.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: