Skip to content

Невідомі сторінки історії Дніпра: які таємниці зберігає підземний тунель Дніпровської політехніки

Ксенія Куземко

Які таємниці зберігає підземний тунель Дніпровської політехніки

Дніпро – місто з величною історією, яка містить у собі багато таємниць. Старовинні будівлі зберігають свої секрети, але й під самими спорудами є історичні об’єкти. Мова йде про підземний перехід від НТУ «Дніпровська політехніка» до Преображенського собору. Про це повідомляє сайт  «Наше Місто» з посиланням на публікацію НТУ “Дніпровська політехніка” – Dnipro University of Technology.

Знайти його можна у головному корпусі на мінус першому поверсі під аудиторією кафедри охорони праці та цивільної безпеки. До тунелю ведуть старовинні металеві сходи, натомість вхід закритий невеликими дерев’яними дверима.

Підземний хід достатньо широкий, стеля має склепінчасту форму, але стати у повний зріст тут неможливо.

Залишається таємницею, коли саме й навіщо збудували тунель – будь які документальні свідчення зникли. Відомо, що під час Другої світової війни його використовували як сховище для американської гуманітарної допомоги, яку видавали населенню. Але крадії зробили підкоп і гуманітарка стала потроху зникати.

Тоді підземний хід вирішили засипати, а потім замурувати стіною на межі фундаменту першого корпусу. До 1960-х років частину тунелю, що зберіглася, використовували як модель штольні для лабораторних робіт. Пізніше заняття заборонили через правила техніки безпеки й відтоді тунель не використовується.

Раніше ми писали, «Дніпровська політехніка» у Дніпрі є не лише одним з найпопулярніших університетів міста, а й пам’яткою архітектури національного значення. Головний корпус цієї будівлі зберігає безліч таємниць.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: