В Україні, як і в багатьох інших країнах, споживання трансжирних кислот (трансжирів) стає все більш серйозною проблемою. Їх високий рівень у раціоні тісно пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, ожиріння, цукрового діабету, розладів імунної системи та інших проблем зі здоров’ям, пише «Наше місто» з посиланням на ГУ Держспоживслужби у Дніпропетровській області.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує:
- Споживати не більше 1% трансжирних кислот від загальної калорійності їжі, що складає приблизно 2,2 г на день для людини, яка вживає 2000 калорій.
- Виключити трансжири з раціону або максимально мінімізувати їх споживання.
Середня норма споживання природних насичених жирів у раціоні на день складає:
- для чоловіків – не більше 30 г на день,
- для жінок – не більше 20 г на день.
Трансжири бувають двох видів:
- Природні: містяться в м’ясі та молочних продуктах (в невеликих кількостях)
- Промислові: штучно створюються під час гідрогенізації рослинних олій. Саме вони становлять найбільшу небезпеку для здоров’я.
Промислові трансжири можна знайти в:
- Кондитерських виробах: тортах, тістечках, печиві, вафлях, цукерках
- Фастфуді: картоплі фрі, наггетсах, бургерах, чебуреках
- Морозиві: молочних напоях, каві, гарячому шоколаді з вершками
- Чіпсах, сухариках, попкорні
- Переробленому м’ясі: ковбасах, сосисках, сардельках, шинці, беконі, солоному та копченому м’ясі, м’ясних консервах
- Сухих сумішах: для супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів
- Соусах, кетчупах, майонезах: сирних та плавлених сирах, твердих сирах, заморожених напівфабрикатах
Використання гідрогенізованих жирів робить продукти дешевше, збільшує термін їх зберігання. Тому виробники активно їх застосовують.
Як уберегти себе від трансжирів?
- Читай етикетку перед купівлею готових продуктів або напівфабрикатів. Трансжири зазвичай позначаються як: кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або спред чи маргарин.
- Виключай споживання трансжирів повністю або мінімізуй їх.
- Вживай лише натуральну тваринну їжу.
- Готуй їжу самостійно.
- Віддавай перевагу рослинній їжі.
- Заміни майонези та соуси оливковою олією.
- Відмовся від фастфуду та напівфабрикатів.
- Вживай більше м’яса, риби, морепродуктів, яєць, свіжих овочів, фруктів, авокадо, горіхів, насіння, бобових та цілісних злаків.