Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Дніпровський художник мріє проілюструвати історію України

Відомий дніпровський художник Олександр Костенко прославився на всю Україну оригінальними ілюстраціями Конституції України, яку дотепно представили брати Капранови. Нині обдарований дніпрянин мріє проілюструвати новий підручник української історії, який побачить світ після нашої Перемоги.Про це повідомляє “Наше місто”.

Стати художником в Олександра Миколайовича народу написано. Ще б пак! Відмінними малювальниками були його дід і батько.

 – У Другу Світову мій дід, Андрій Григорович, не встиг виїхати з міста і залишився в евакуації, – розповідає художник. – Він ховався в підвалі на Старому Клочку і щоб якось вижити малював гральні карти, а бабуся на базарі продавала їх. Дуже непогано малював і мій батько, Микола Андрійович, звичайний заводський слюсар. Тато ніде не вчився, але працював напрочуд. І олією, і олівцем. Удома картини його висять. Сам я в художню школу походив місяці три і кинув. Набридло флакончики малювати. Взагалі художником став випадково. Спочатку було просто захоплення, яке переросло в професію.

Талановитий художник-самоучка успішно працював у газеті “Наше місто” і паралельно займався “чистим мистецтвом”.   У 2001-му його політична карикатура отримала Гран-прі в Туреччині, а через 18 років дніпровський художник проілюстрував Конституцію України в коміксах братів Капранових.

Головні герої коміксів нашого земляка – двійнята Романа і Марк, їхні батьки, а також дідусь із бабусею.

– Ідею підказали Віталій і Дмитро Капранови, – зазначає Олександр Костенко. – Я зробив кілька варіантів ескізів головних героїв, а брати обрали, на їхній погляд, найкращий. Але це не реальні персонажі, а збірні образи, в яких щось є від моєї доньки та племінника.

Після початку великої війни, у лютому 2024-го Олександр пішов добровольцем захищати Україну. Там часу на мистецтво не було.

Потім важке поранення і тривала реабілітація. Потрібно було відновлювати сили. Фізичні й духовні.

– Лікар порекомендував: “Малюйте! Це буде вас перемикати. Буде відволікати”, – зазначає художник. – Він виявився правий. Коли почав малювати, стало легше.

Сьогодні художник-патріот продовжує проходити реабілітацію і мріє повернутися до творчості.

– Зараз, на жаль, не працюю – не можу зібратися, – констатує Олександр Костенко. – Але, сподіваюся, творча криза мине. Хочеться зайнятися живописом. Мені подобається історія і мрію якось по-своєму проілюструвати історію України.

Раніше ми писали про те, що у філармонії Дніпра грандіозним концертом відзначать День Європи.

Фото Валерія Кравченка та з відкритих джерел

Категорія: Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: