Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Від гербів до тюльпанових полів: як у Дніпрі з плином часу змінювалися міські клумби

Супрун Юлія

як змінилися клумби Дніпра

Дніпро, місто з багатою історією, завжди славився своїми зеленими куточками. Клумби, парки, сквери – вони не лише тішили око містян, але й ставали своєрідними хроніками епох, відображаючи зміни в стилі, моді та ідеології. Якими були клумби минулого сторіччя та як вони змінилися сьогодні, розповідає “Наше місто”.

клумби Дніпра минулого століття
тюльпани у Дніпрі

Старі фото нагадують нам, якими були зелені зони та клумби Дніпра, починаючи з 30-х років минулого століття. Можна роздивитися, що у ландшафтному дизайні тих часів використовували різні сорти квітів, створювали мозаїки, візерунки й навіть герби та інші атрибути символіки часів СРСР. 

парк Шевченка у 30-ті роки
парк Шевченка у 30-ті роки

Після другої світової війни з розвитком нових житлових районів у дворах будинків з’являлися клумби з трояндами, півоніями, гладіолусами. Ці квіти стали символом нового життя та миру. Про це нагадують нам фото з пабліків “Ностальгія по Дніпру” та “Історія в фотографіях. Катеринослав, Дніпропетровськ”.

клумба у парку Шевченка у минулому столітті
алея у парку Щевченка
клумба у парку Шевчекна
клумба у центрі Дніпра

У 80-ті роки минулого століття у Дніпрі на Бульварі Слави були одни з найкращих у місті трояндові клумби. 

троянди на бульварі Слави
трояндові клумби на бульварі Слави

Сьогодні Дніпро перетворилося в українську столицю тюльпанів. На набережній, у парках та скверах вже третій рік поспіль з’являються безкрайні “килими” цих яскравих квітів. Зелені зони перетворюються у місці чисельних фотосесій мешканців міста.

тюльпани у Дніпрі
тюльпани у Дніпрі
тюльпани у Дніпрі
тюльпани у Дніпрі

Навіть під час війни клумби у Дніпрі цвітуть упродовж всього теплого сезону. Незважаючи на відсутність фінансування, фахівці на багатьох ділянках садять однорічні рослини з насіння, яке сами збирали минулого року. Влітку 2023-го парк Глоби вразив містян клумбою з гарбузами, а ділянку біля Дніпровської міськради прикрасили соняшниками.

клумба у міськради Дніпра
клумба з гарбузами
клумба з гарбузами

Сьогодні клумби Дніпра – це не просто красиві квіткові композиції. Це частина міської культури, що відображає історію та сучасність міста. Вони тішать око містян, роблять місто більш затишним та зеленим.

Нагадаємо, раніше ми писали, як парки Дніпра готують до теплого сезону. 

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: