Skip to content

У Дніпрі нагородили ліквідаторів та вшанували памʼять жертв Чорнобильської катастрофи

У Дніпрі нагородили ліквідаторів та вшанували памʼять жертв Чорнобильської катастрофи

У Дніпрі було проведено ряд урочистих заходів з нагоди Міжнародного дня пам’яті про Чорнобильську катастрофу. Тринадцять ліквідаторів аварії на ЧАЕС отримали пам’ятні медалі “Захиснику Вітчизни” та “За заслуги перед містом” від Музею історії Дніпра. Два лікарі, які надавали медичну допомогу постраждалим від Чорнобильської катастрофи, були відзначені подяками від міського голови, – пише «Наше Місто» з посиланням на прес-службу міськради.

Один з отримувачів відзнаки, Володимир Іванович, зазначив, що його залучали до ліквідації наслідків аварії на самій станції. Він спільно з іншими працював у сховищі відпрацьованих ядерних відходів, де проводили дезактивацію.

«Сьогодні отримав від міськради медаль. Приємно, що не забувають про нас, це дуже цінно», — розповів ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС Володимир Абрамов.

У Дніпрі нагородили ліквідаторів та вшанували памʼять жертв Чорнобильської катастрофи

У Дніпрі продовжує працювати одна з потужних програм підтримки постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це приклад для всієї України. У місті мешкають близько 5,5 тис. осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.  Для їхнього соціального захисту та підтримки на 2024 рік передбачені видатки на загальну суму більше ніж 20,5 млн грн.

До 38-х роковин Чорнобильської катастрофи, як і щорічно, понад 3,5 тис. ліквідаторів дадуть матеріальну допомогу на суму понад 7,7 млн грн.

Також передбачено:

  • матеріальна допомога на лікування та придбання ліків на загальну суму 1,2 млн грн;
  • санаторно-курортне лікування та оздоровлення на загальну суму понад 3,4 млн грн (на 250 осіб);
  • щомісячна адресна допомога на оплату житлово-комунальних послуг дружинам (чоловікам) померлих громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, на загальну суму близько 2 млн грн;
  • часткове відшкодування витрат на поховання громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на загальну суму 64,8 тис. грн.

Едуард Підлубний, заступник міського голови та директор департаменту соціальної політики Дніпровської міськради, підкреслив, що події, що сталися 38 років тому, зараз мають відтінок сучасності у зв’язку з тим, що відбувається на фронті, на окупованих рф територіях та на Запорізькій АЕС, яка знаходиться під окупацією. Він закликав до того, щоб були зроблені всі можливі заходи, щоб уникнути повторення історичних подій.

«Сьогодні тут зібрались люди, які у 1986 році захистили не лише свою Батьківщину, а й всю Європу від ядерної загрози. Якби не вони, то тут була б «ядерна зима». Нічого б живого не було. Тому ми мусимо пам’ятати це і дякувати героям, які запобігли цьому», — прокоментував голова Дніпровської міської спілки «Союз Чорнобиль України», депутат міської ради Ігор Турчин.

Урочистості 26 квітня відбулись і біля пам’ятника жертвам Чорнобильської катастрофи «Чорнобильській дзвін», що у сквері Героїв. Тут дніпряни поклали квіти до меморіалу, запалили лампадки, а вихованці дитячо-молодіжного центру «ЛІДЕР» декламували вірші, присвячені пам’яті про цю трагедію.

Начальник відділу молодіжної та гендерної політики департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міськради, Сергій Засядьвовк, вказав, що вихованці «ЛІДЕРу» організували виставку картин біля меморіалу. Ця виставка була присвячена Міжнародному дню пам’яті про Чорнобильську катастрофу. Молодь Дніпра поклала квіти до пам’ятника, щоб вшанувати жертв цієї страшної катастрофи.

«Мій дідусь теж був залучений до ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Він возив туди воду, продукти, аби ті, хто там залишався, не померли з голоду. У нього зараз є проблеми зі здоров’ям через це. Люди жертвували своїм життям, здоров’ям заради нашого майбутнього, наступних поколінь.

Нагадаємо, раніше ми писали: Трагедія Чорнобиля: як це було і до чого призвело.

Читайте також: Як у Дніпрі допомагають ліквідаторам наслідків Чорнобильської катастрофи.

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: