Skip to content

Російська окупація ЗАЕС: експерт з Дніпра розповів, чи є ризик нової трагедії

Російська окупація ЗАЕС: експерт з Дніпра розповів, чи є ризик нової трагедії

На Запорізькій АЕС через жорстокість російських окупантів була загроза серйозної аварії. Дії армії рф на окупованій станції створювали небезпеку для всього світу. Наразі ситуацію вдалося стабілізувати. Але для того, аби російські окупанти зрозуміли, наскільки серйозною може бути проблема на атомній електростанції, знадобилося два роки. Журналісти Дніпра Оперативного спитали у доктора біологічних наук, чи можливе повторення сценарію трагедії на ЧАЕС, – пише «Наше Місто».

Григорій Шматков, доктор біологічних наук, попередив про ризики на ЗАЕС та наслідки можливого руйнування ДніпроГЕС, які, за його словами, можуть стати реальністю. У разі, якщо росіяни захоплять Запорізьку область, вони матимуть повний доступ до станції, і для них це стане ще одним джерелом енергії.

«На жаль, якщо так станеться, що вони захоплять і Запорізьку область, тоді станція буде в повному їх розпорядженні та для них це буде теж енергоресурс, а забруднена територія їм не потрібна, бо забруднення може поширюватися якнайдалі. Ось, виходячи з цих міркувань, я думаю, що очікувати такої катастрофи навіть спровокованої – неможливо», – каже Григорій Шматков.

Окрім того, є ще одна загроза. ЗАЕС розташована на березі Каховського водосховища, вище якого знаходиться Дніпровська ГЕС. Якщо росіяни атакують ДніпроГЕС, не усвідомлюючи можливих наслідків, це може призвести до затоплення частини електростанції.

«Якщо рашисти вдарять по ній – не розуміючи, які можуть бути наслідки. Залежно від руйнування може затопити частину електростанції. Ось що по-справжньому небезпечно», – зауважує доктор біологічних наук.

Потрібно пам’ятати історію нашої країни, аби вчитися на власних помилках та намагатися уникнути повторення страшної катастрофи, яка сталася на ЧАЕС у цей день, 26 квітня 1986 року.

Нагадаємо, раніше ми писали: Трагедія Чорнобиля: як це було і до чого призвело.

Читайте також: Як у Дніпрі допомагають ліквідаторам наслідків Чорнобильської катастрофи.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: