Site icon Наше Місто

Ворог захопив мою домівку, і треба було шукати інше життя: історія волонтерки БФ «Їжа життя Дніпро»

Волонтер, громадський діяч, внутрішньо переміщена особа. До війни Анастасія Ковальчук  працювала на Запорізькому залізорудному комбінаті у відділу технічного контролю, наразі місто Анастасії під окупацією військ агресора. Переїхавши у Дніпро, почала займатись волонтерською діяльністю в кількох напрямках саме у складі організації «Їжа життя» яка базується в місті Дніпро.

-До війни жила зовсім іншим життям, був свій дім, своє коло друзів, гарна робота, перспективи. Після початку повномасштабної війни це все у нас відібрали, ми стали так званими «переміщеними особами». Покинули свої домівки і треба було шукати інше життя. Тому переїхала у Дніпро, так як син колись тут навчався. Почала шукати себе в чомусь новому і потрапила в червні 2022 року у волонтерську організацію. Тут не тільки добрі справи, а й нові друзі та щира підтримка однодумців. Я знайшла тут велику дружню родину, яка тебе підтримує, надихає, допомагає в будь-яких життєвих ситуаціях.

Моя діяльність полягає в наступному. Підготовка овочів для приготування гарячих обідів, роздача на пунктах допомоги по місту Дніпро. Наша команда завжди реагує на надзвичайні події в місті і виїжджає, якщо в цьому є потреба, — розповідає волонтер.

Також Анастасія перебуває в складі групи швидкого реагування на надзвичайні ситуації безпосередньо в місті, займається підготовкою роздачі обідів для постраждалих та рятувальних служб.

Гуманітарна місія. Ми виїжджаємо до деокупованих територій та селищ на лінії фронту. Возимо та роздаємо гуманітарні набори та різноманітні смаколики для постраждалих і потребуючих. Годуємо переміщених осіб, військових, пенсіонерів, родин з незахищених верств населення. Виїзди бувають як на території Дніпра та області, так і за межами, а саме Донецький, Харківський, Херсонський та Миколаївський напрямки. Ми були на Херсонщині в період затоплення територій від підриву Каховської ГЕС, — каже Анастасія.

Існує процедура домовленості з місцевою владою, щодо прибуття та дозволу знаходження на місці події?

Так, звісно. Керівник благодійного фонду «Їжа життя» узгоджує прямі дії в надзвичайних ситуаціях з ДСНС, після чого ми вже виїжджаємо безпосередньо на місце подій.

Чи існують навчальні програми для волонтерів щодо надання допомоги в екстремальних ситуаціях?

Наша команда проходить різні тренінги, я була вже на трьох.

«Halo» — протимінна безпека.

«Госпітал’єри Дніпра» — курс тактичної медицини.

«Золота година» — курс домедичної допомоги.

Чи були якісь аварійні ситуації саме на гуманітарних місіях?

Звичайно. 2023 рік, район Чорнобаївки, прилетіло з РСЗВ в 300 метрів від нашого автобуса. Також були свідками роботи наших воїнів по ворогу у Донецький області.

Є процедура реєстрації волонтерів та їх влаштування у організацію «Їжа життя Дніпро»?

Так. Ми підписуємо договори з благодійним фондом.

Чи співпрацює ваш благодійний фонд з іншими організаціями або місцевими органами щоб максимізувати вплив вашої допомоги?

Фонд працює з величезною кількістю інших фондів і організацій, також для популяризації діяльності ми запрошуємо на наші роздачі різних знаменитостей. Сумська, Могилевська, Ткач, Квінта, Злата Огневіч, гурт Казка. Козак Сіромаха взагалі є нашим волонтером.

Як ви реагуєте на стресові ситуації або емоційне виснаження, яке може виникнути внаслідок такої роботи?

Стресові ситуації блокую добрими справами. Чим більше емоційних навантажень, тим більше намагаюсь волонтерити і допомагати людям. Усмішки, слова подяки, трошки надії в очах тих кому допомагаємо і радість на їх обличчях дають сили і енергію для нових добрих справ, на серці стає легше й заряджаєшся для нових дій.

Які поради ви дали б тим, хто також хоче допомагати постраждалим, але не знає, з чого почати?

Хто хоче долучитися до нас раджу спочатку подивитися, чим займається фонд в соціальних мережах, обрати вид діяльності собі до душі. В нас є водії, роздавачі, нарізчики овочів, виїздна група волонтерів-екстрималів. Потім приходьте в фонд, вас сконтактують з керівником обраного департамента, отримаєте бейдж волонтера  і долучайтесь до добрих справ. Спочатку вас поставлять до більш досвідчених волонтерів, які вам допоможуть адаптуватися в фонді і всьому навчать. Руки і добрі серця нам завжди потрібні.

Які можливості є для пожертвування або волонтерства в вашому благодійному фонді, якщо люди хочуть долучитись до вашої місії?

Для збору донатів ми дуже активно ведемо сторінки Facebook та Instagram. Тому долучайтесь.

Автор: Артем Чернобай.

Категорія: Війна, Новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version