Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Ворог захопив мою домівку, і треба було шукати інше життя: історія волонтерки БФ «Їжа життя Дніпро»

Волонтер, громадський діяч, внутрішньо переміщена особа. До війни Анастасія Ковальчук  працювала на Запорізькому залізорудному комбінаті у відділу технічного контролю, наразі місто Анастасії під окупацією військ агресора. Переїхавши у Дніпро, почала займатись волонтерською діяльністю в кількох напрямках саме у складі організації «Їжа життя» яка базується в місті Дніпро.

Анастасія Ковальчук Їжа життя Дніпро - Наше Місто

-До війни жила зовсім іншим життям, був свій дім, своє коло друзів, гарна робота, перспективи. Після початку повномасштабної війни це все у нас відібрали, ми стали так званими «переміщеними особами». Покинули свої домівки і треба було шукати інше життя. Тому переїхала у Дніпро, так як син колись тут навчався. Почала шукати себе в чомусь новому і потрапила в червні 2022 року у волонтерську організацію. Тут не тільки добрі справи, а й нові друзі та щира підтримка однодумців. Я знайшла тут велику дружню родину, яка тебе підтримує, надихає, допомагає в будь-яких життєвих ситуаціях.

Моя діяльність полягає в наступному. Підготовка овочів для приготування гарячих обідів, роздача на пунктах допомоги по місту Дніпро. Наша команда завжди реагує на надзвичайні події в місті і виїжджає, якщо в цьому є потреба, — розповідає волонтер.

Також Анастасія перебуває в складі групи швидкого реагування на надзвичайні ситуації безпосередньо в місті, займається підготовкою роздачі обідів для постраждалих та рятувальних служб.

Анастасія Ковальчук Їжа життя Дніпро - Наше Місто

Гуманітарна місія. Ми виїжджаємо до деокупованих територій та селищ на лінії фронту. Возимо та роздаємо гуманітарні набори та різноманітні смаколики для постраждалих і потребуючих. Годуємо переміщених осіб, військових, пенсіонерів, родин з незахищених верств населення. Виїзди бувають як на території Дніпра та області, так і за межами, а саме Донецький, Харківський, Херсонський та Миколаївський напрямки. Ми були на Херсонщині в період затоплення територій від підриву Каховської ГЕС, — каже Анастасія.

Анастасія Ковальчук Їжа життя Дніпро - Наше Місто

Існує процедура домовленості з місцевою владою, щодо прибуття та дозволу знаходження на місці події?

Так, звісно. Керівник благодійного фонду «Їжа життя» узгоджує прямі дії в надзвичайних ситуаціях з ДСНС, після чого ми вже виїжджаємо безпосередньо на місце подій.

Чи існують навчальні програми для волонтерів щодо надання допомоги в екстремальних ситуаціях?

Наша команда проходить різні тренінги, я була вже на трьох.

«Halo» — протимінна безпека.

«Госпітал’єри Дніпра» — курс тактичної медицини.

«Золота година» — курс домедичної допомоги.

Чи були якісь аварійні ситуації саме на гуманітарних місіях?

Звичайно. 2023 рік, район Чорнобаївки, прилетіло з РСЗВ в 300 метрів від нашого автобуса. Також були свідками роботи наших воїнів по ворогу у Донецький області.

Є процедура реєстрації волонтерів та їх влаштування у організацію «Їжа життя Дніпро»?

Так. Ми підписуємо договори з благодійним фондом.

Анастасія Ковальчук Їжа життя Дніпро - Наше Місто

Чи співпрацює ваш благодійний фонд з іншими організаціями або місцевими органами щоб максимізувати вплив вашої допомоги?

Фонд працює з величезною кількістю інших фондів і організацій, також для популяризації діяльності ми запрошуємо на наші роздачі різних знаменитостей. Сумська, Могилевська, Ткач, Квінта, Злата Огневіч, гурт Казка. Козак Сіромаха взагалі є нашим волонтером.

Як ви реагуєте на стресові ситуації або емоційне виснаження, яке може виникнути внаслідок такої роботи?

Стресові ситуації блокую добрими справами. Чим більше емоційних навантажень, тим більше намагаюсь волонтерити і допомагати людям. Усмішки, слова подяки, трошки надії в очах тих кому допомагаємо і радість на їх обличчях дають сили і енергію для нових добрих справ, на серці стає легше й заряджаєшся для нових дій.

Які поради ви дали б тим, хто також хоче допомагати постраждалим, але не знає, з чого почати?

Хто хоче долучитися до нас раджу спочатку подивитися, чим займається фонд в соціальних мережах, обрати вид діяльності собі до душі. В нас є водії, роздавачі, нарізчики овочів, виїздна група волонтерів-екстрималів. Потім приходьте в фонд, вас сконтактують з керівником обраного департамента, отримаєте бейдж волонтера  і долучайтесь до добрих справ. Спочатку вас поставлять до більш досвідчених волонтерів, які вам допоможуть адаптуватися в фонді і всьому навчать. Руки і добрі серця нам завжди потрібні.

Які можливості є для пожертвування або волонтерства в вашому благодійному фонді, якщо люди хочуть долучитись до вашої місії?

Для збору донатів ми дуже активно ведемо сторінки Facebook та Instagram. Тому долучайтесь.

Автор: Артем Чернобай.

Категорія: Війна, Новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: