Site icon Наше Місто

Прибирають сміття та саджають квіти: як мешканці Дніпра під час війни запобігають екокатастрофі

толока у Дніпрі

Проблема засмічення довкілля є гострою для багатьох міст, і Дніпро не виняток. Байдужість людей до чистоти свого міста призводить до накопичення сміття, забруднення ґрунту та водойм, що негативно впливає на екологічну ситуацію та здоров’я людей. Але останнім часом все більше людей об’єднуються у групи та влаштовують толоки навколо своїх багатоквартирних будинків. Про це пише “Наше місто”. 

Садили клумбу у день прильотів

Вони погано спали через ракетний обстріл Дніпра, але вранці поїхали висаджувати клумбу у парк Глоби – це зовсім недалеко від місця прильотів, які сталися на світанку п’ятниці, 19 квітня. 

Подружжя Наталка та Анатолій Нагорні несуть у парк велику сумку з рослинами для посадки. Наслідки ворожих влучень у самий центр Дніпра їх не зупинили. Чоловік та дружина вважають, що у будь-які часи треба створювати красу навколо себе.

Ми відмінили сьогодні роботу на дачі та приїхали сюди. Ось які гарні рослини несемо – хости, хризантеми, папоротник. Нехай квітнуть на клумбі у парку, – каже Наталя.

У центрі подій – земельна ділянка у парку Глоби, яку засаджують квітами студенти місцевого Університету третього віку, який об’єднав літніх людей Дніпра у їхньому прагненні вести здоровий спосіб життя, навчатися новому та робити добрі справи. Чергова екоакція називається “Бабусина клумба”. Подружжя Нагірних вже не вперше беруть участь у такому заході.

Дніпрянка Ольга теж не вперше несе флокси зі своєї дачі, щоб прикрасити ними міський парк. 

Краси має бути багато. Особливо зараз, коли життя таке складне, – вважає Ольга.

Вражена сміттям на траві та деревах

Озброївшись мішками для сміття, граблями та рукавичками, дніпрянка Ганна виходить на боротьбу зі сміттям навколо свого багатоквартирного будинку та в місцях, де вона часто гуляє на житловому масиві “Покровський”.

Ми іноді збираємось та чистимо навіть набережну, але це ми робимо разом з чоловіком чи з моєю подругою, – каже Ганна. – Великі групи я не організовувала. Сусіди по будинку не дуже активно реагують. Тиждень тому ми прибирали територію навколо нашого будинку, а на початку весни ми прибирали зону біля парку.

За словами дівчини, найчастіше сміття – це відходи після відпочинку містян на природі – сигаретні пачки, одноразовий посуд, а іноді дуже незвичні речі викидають.

Вперше Ганна самостійно вийшла на прибирання території після того, як влітку пішла на річку та натрапила на цілі гори сміття.

Я просто хотіла насолодитися природою, а побачила на гарненькій травичці сміття, а на деревах – якісь пакети, – розповідає дівчина. – У мене стався такий порив, що я вийшла прибирати місця там, де я завжди гуляю. Потім ми з подругою розвісили плакатики з проханням до людей не смітити. Із позитивного – після цього сміття стало менше. Але, на жаль, знаходяться люди, які після себе не прибирають.

Вона радить кожному не лише не смітити, а й взяти під власну відповідальність невелику зону біля своїх будинків. 

Наш дім – це там, де ми живемо, – переконана Ганна. –  Україна наш дім. Якщо ми викидаємо сміття туди, де живемо – ми робимо цей світ гіршим. Хочу закликати мешканців Дніпра робити світ кращим для нас самих, для дітей. Це дуже не складно очистити місце навколо себе. Ніхто крім нас цього не зробить, скільки би прибиральників не працювало. Лише ми відповідаємо за своє сміття, що треба донести до смітника. 

З кожним роком все більше дніпрян стають небайдужими до долі свого міста. Вони готові брати участь у вирішенні екологічних проблем та робити свій внесок у збереження довкілля.

Здивували рибалок та відпочивальників

Дніпрянка Людмила у соцмережі розповіла, як наприкінці березня власноруч прибрала територію у Лісопарку на березі Дніпра у Новокодацькому районі. Жінка каже, що своїм вчинком вона здивувала місцевих рибалок та людей, які приїхали відпочивати. 

Виловлюємо пластикові стаканчики з води, пакунки з-під прикормок для риби, пластикові пляшки, пакетики з-під чіпсів, серветки, навіть скляні банки, пляшки з-під горілки, ну і куди ж без цього…бульбулятор. Під час прибирання на вільне місце під’їхали літній чоловік з молодою жінкою і хлопчиком. Стояли чекали, поки ми приберемо. Поруч пара, що рибалила та смажила шашлик здивовано на нас дивилася, – написала Людмила у соцмережі.

Влаштували місце для відпочинку

Жителі Дніпра власноруч облаштували зону відпочинку на Самарському острові. Спільно з місцевими підприємцями вони облагородили півтора кілометра берегової лінії, створивши мальовниче місце для дозвілля. 

Місцеві жителі розчистили територію, висадили 700 дерев, облаштували пірси, встановили лавочки та дитячу пісочницю.

Спочатку люди ставилися до цього з недовірою, не вірили, що щось вийде. А зараз, коли вони бачать результат, то, звичайно, хочуть, щоб проєкт розвивався далі. Ми вже ділимося досвідом з сусідніми садовими товариствами, вони приїжджають, дивляться і роблять у себе так само, – розповідає один з учасників цієї толоки.

Що таке толока

У сучасному світі, де екологічні проблеми стають все більш актуальними, важливо усвідомлювати відповідальність за чистоту довкілля. І що може бути кращим способом ніж взяти участь у цій справі, організувати толоку?

Толока – це традиційна українська форма колективної роботи, коли люди збираються разом, щоб виконати певну роботу, зазвичай безкоштовно. У наш час толоки часто організовуються для прибирання сміття, благоустрою територій, озеленення, ремонту та інших екологічних ініціатив.

Чому толоки є важливими

Рятуємо здоров’я та підвищуємо відповідальність

Існує безліч причин, чому прибирання довкілля є надзвичайно важливим. Ось деякі з них:

1. Здоров’я: Забруднення довкілля негативно впливає на наше здоров’я. Сміття, брудне повітря та вода можуть спричинити різні захворювання, такі як респіраторні інфекції, алергії, рак та інші.

2. Екологія: Забруднення шкодить екосистемам, знищує середовище існування тварин та рослин, порушує природну рівновагу. Це може призвести до вимирання видів, ерозії ґрунту, погіршення якості води та інших екологічних проблем.

3. Естетика: Забруднене довкілля просто неприємно споглядати. Сміття на вулицях, брудні водойми, захаращені парки роблять наше місто непривабливим і для жителів, і для туристів.

4. Економіка: Забруднення довкілля негативно впливає на економіку. Витрати на охорону здоров’я, очистку довкілля та ремонт пошкоджених екосистем можуть бути значними.

5. Відповідальність: Ми маємо відповідальність перед майбутніми поколіннями за те, щоб зберегти нашу планету чистою та здоровою. Залишаючи їм у спадок забруднене довкілля, ми позбавляємо їх можливості жити здоровим та щасливим життям.

Як зробити Дніпро чистішим

Нагадаємо, раніше ми писали, що мешканці Самарського та Індустріального районів Дніпра долучились до толоки у межах Дня довкілля.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version