Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Три копійки за щастя: як на вулицях Дніпра працювали автомати з газованою водою 

Супрун Юлія

автомати з газводою у Дніпрі

У минулому столітті у всіх районах Дніпра були розташовані автомати з газованою водою. Про одноразові стакани тоді ніхто навіть не чув, а ті, що були у кожному автоматі легко полоскалися холодною водою. Старі фотографії нагадують нам, як у Дніпрі на автоматах з газводою виросло не одне покоління, пише “Наше місто”.

автомати з газводою у Дніпрі

Масово встановлювати вуличні автомати з газованою водою почали у 1950-х роках, після того, як Микита Хрущов у США побачив апарати для вуличної торгівлі. З’явилися вони і у Дніпрі. У традиціях СРСР було “наздогнати і перегнати”, тому незабаром випити газовану воду з автомата можна було на кожному кроці.

У 1960-і роки автоматы з газводою стояли біля  “Кафе-Морозиво”, що біло розташовано у центрі Дніпра біля Дитячого світу.

автомати з газводою у Дніпрі

Цілий павільйон з автоматів “Джерельце” розміщувався на Привокзальній площі.

автомати з газводою у Дніпрі

Автомати з газованою водою стали не просто частиною побуту, але й символом безтурботного дитинства. Багато дніпрян з теплом згадують, як вони пили газовану воду. Це була ціла пригода лише за три копійки. А якщо було дві такі монети, то можна було отримати напій з подвійним сиропом. За одну копійку можна було випити склянку холодної води з газом без сиропу. 

У Дніпрі автомати встановлювали по кілька штук поруч і там майже завжди була невеличка черга. Кожний наступний покупець води мив склянку у спеціальному гнізді з решіткою: стакан потрібно було перевернути, поставити в це гніздо, натиснути до упору, зсередини і зовні його обдавало невеликим фонтаном води. Настільки невеликим, що часто на склянці залишалися сліди губної помади. Але це майже нікоко не зупиняло.

автомати з газводою у Дніпрі

Автомати періодично обслуговували – мили склянки гарячою водою і розчином соди. Але робили це далеко не щодня. Однак за весь час використання автоматів не було жодної офіційної згадки про них як про джерело поширення інфекційних захворювань.

У 90-ті роки минулого століття припинився випуск таких автоматів та виникла проблеми з обслуговування тих, які вже були встановлені. Незабаром газовану воду можна було купити у будь-якому комерційному кіоску.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі у 60-80-ті роки працювала фабрика кришталю.

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: