Site icon Наше Місто

Як музейники Дніпра, які воюють на фронті, рятують історичну спадщину України

Як музейники Дніпра, які воюють на фронті, рятують історичну спадщину України

Щороку 18 квітня у світі відзначають Міжнародний день пам’яток і визначних місць. Його ще часто називають днем пам’яткоохоронця. Для України, яка потерпає від збройної агресії рф, цей день є непересічним. Бо війна – це не лише людська трагедія, а й намагання знищити культурний код нашого народу. Але музейники Дніпра, які воюють на фронті, захищають не лише наше життя, а й спадщину. Приклад – порятунок кам’яної пластики. Інакше кажучи – половецьких баб. Детальніше розповість «Наше Місто».

За час війни до Дніпра доставлено кілька скульптур початку другого тисячоліття нашої ери. Вони тимчасово перебувають в історичному музеї імені Дмитра Яворницького.

«Річ у тому, що наші співробітники з початком збройної агресії почали відповідно працювати в різних сферах, й кілька наших колег служать у лавах ЗСУ. Так, на території, де знаходиться їхній підрозділ, вони побачили, що є кам’яні статуї, які знаходяться під загрозою», – каже археолог, в.о. директора Дніпропетровського історичного музею ім. Яворницького Олександр Старік.

Таким чином музейники рятують історичну спадщину України. Після завершення війни половецьку кам’яну пластику повернуть на Донбас.

Докладніше – у нашому відео.

Нагадаємо, раніше ми писали, про те, як у Дніпрі охороняються пам’ятки архітектури під час війни.

Читайте також: Як можна доєднатись до розмальовування споруд для кам’яних баб у Дніпрі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version