Site icon Наше Місто

Історія легендарного дніпровського пожежника, який ліквідовував наслідки аварії на ЧАЕС

Знаменитий дніпровський пожежний Микола Федорович Куппа тричі нагороджувався  медаллю «За відвагу на пожежі». Такої честі у всьому СРСР, крім нього, не удостоювався ніхто. Але стати вогнеборцем наш земляк вирішив, наслухавшись розповідей сусіда, котрий працював у пожежній охороні. Про це повідомляє “Наше місто”.

Ще хлопчиськом Миколай вирішив стати пожежним. Вибір професії зумовили розповіді про відважних колег сусіда-пожежника. Мрія збулася після закінчення Харківського пожежно-технічного училища, коли молодий лейтенант Микола Куппа одержав розподіл у Дніпропетровськ.

Згодом Миколі Куппі доводилося брати участь у ліквідації найгрізніших НП: на дніпропетровському шинному заводі, на криворізькому коксохімі, на білоцерківському шинному. Саме за ці пожежі він тричі нагороджений найпочеснішою професійною медаллю.

Брав участь Микола Федорович також у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС.  Він один із перших ліквідаторів аварії, був нагороджений орденом “За мужність”. Отримав не лише орден, а й дозу опромінення – 154,5 рентгенів, що більш ніж у п’ять разів перевищує максимально допустиму.

– Лікувався я пивом, – згадував ветеран. – Хоча й часи були горбачовські – безалкогольні, у нас вся лікарня гуділа. Одні допомагали собі червоним вином, інші – пивом. Мені лікарі порадили більше рідини пити, я й пристрастився до пива, хоча раніше його не шанував.

Зі шкідливих професійних звичок у Миколи Куппи на все життя залишилася звичка матюкатися. Але ж в інших випадках по-іншому і не скажеш.

 – Це в мене в крові, – констатував легендарний пожежник. – Ось уночі приїжджаєш на місце події. Усі сонні, спати хочуть. А діяти потрібно невідкладно. Швидко і рішуче. Тільки мат приводить у робочий стан. У мене і на роботі лаються, але по-доброму.

На жаль, кілька років тому Миколи Федоровича не стало. Ну, а якби знаменитий дніпрянин дожив до наших днів, він напевно б висловився з приводу країни-агресора. Зрозуміло, нецензурними виразами. І зовсім не по-доброму.

Раніше ми писали про те де у Дніпрі збереглася каланча, з якої раніше виявляли пожежі.

Фото з архіву Миколи Куппи

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version