Skip to content

Прогноз на літо 2024: чи буде в Україні аномальна спека

Ксенія Куземко

Прогноз на літо 2024: чи буде в Україні аномальна спека

Літо 2024 року в Україні може не стати рекордно спекотним, адже очікується нейтральна фаза між кліматичними явищами “Ель-Ніньйо” та “Ла-Нінья”. Проте, на температурний режим впливатиме й активна сонячна радіація. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на УНІАН.

За словами кандидатки географічних наук, завідувачки відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віри Балабух, на ситуацію впливає декілька факторів. Один з них – стан океанів, адже він здатен впливати на масштабні процеси, що протягом тривалого часу впливають на циркуляцію атмосфери.

“І одне з таких явищ, яке спостерігається в океані, – це південне коливання. Тобто в екваторіальних широтах Тихого океану у нас спостерігається “Ель-Ніньйо” і “Ла-Нінья” – підвищення або охолодження екваторіальних вод, які суттєво впливають потім на циркуляцію”, – пояснила вона.

Поточні аномально високі температури, що відчуваються й в Україні, пояснюються фазою “Ель-Ніньйо”. Зазвичай, під час “Ель-Ніньйо” в помірних широтах, як наші, спостерігаються значно вищі за норму температурні показники.

Окрім згаданих вище факторів, важливу роль відіграють природні чинники, що впливають на температуру повітря.

«Сонячна активність – це один із факторів, що впливає на температуру повітря. Зараз ми переживаємо 25-й цикл сонячної активності, який триває 11 років. Цей цикл має пік у 2024 році, тож до жовтня очікується максимальна сонячна активність. Цей фактор може призвести до того, що температура повітря влітку буде вище за норму», – прогнозує Віра Балабух.

Фото з відкритих джерел

Раніше ми писали, якою буде погода в Україні до кінця весни.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: