Skip to content

У Дніпрі дитячі садочки без укриттів працюють у приміщеннях шкіл

У Дніпрі дитячі садочки без укриттів працюють у приміщеннях шкіл

Сьогодні під час інспектування чергова по місту Олена Яковенко перевірила укриття у ліцеї № 28, завітала до садочка, який працює на базі школи та до Ліцею інформаційних технологій, де діти створили сайт для викладачів міста, – передає «Наше Місто» з посиланням на прес-службу міськради.

З 1 квітня дошкільнята, чиї садки не мають укриття, розпочали навчання у змішаному режимі. Це ті діти, які протягом усього періоду повномасштабного вторгнення онлайн. Для них обладнали кабінети у будівлях шкіл, де облаштовані укриття. Чергова по місту Олена Яковенко, заступниця начальника управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради, завітала до дитячого садочка, який працює у приміщенні школи.

Новині про новий формат навчання у садочках дуже зраділа Вікторія Нам, мама 6-річної Олі. Вона каже, що без офлайн-занять було досить складно. Діти не мали можливості спілкуватися з однолітками, а батькам доводилось шукати, де їх залишити на час роботи.

«Дуже рада, що у такому форматі працює садочок. Зараз лунає повітряна тривога, і я бачу, що все організовано так, що діти швидко потрапляють в укриття і продовжують заняття. Саме укриття гарно облаштоване, все необхідне тут є. Дуже вдячна нашим вихователям за їхній професіоналізм», — поділилась Вікторія Нам.

У Дніпрі дитячі садочки без укриттів працюють у приміщеннях шкіл

Усього з 1 квітня в такому форматі на базах 47 шкіл запрацювало 87 садочків, у яких немає своїх укриттів.

«Сьогодні ми в одному з таких закладів освіти, де у нас діти з двох садочків в одній школі. Це групи короткотривалого перебування. На заняттях навчаються саме дошкільнята, яких потрібно підготувати до школи. Деякі займаються по 4 години на день з 8:30 до 12:30, деяким організовано інтегровані заняття з 15:30 до 17:30. Найголовніше, що навчають їхні ж вихователі, до яких вони ходили у садочок. Дошкільні заклади, які не мають укриттів, можуть організувати в такому форматі навчання для 1 600 діточок. На сьогодні набрали близько пів тисячі дітей. У місті працює вже 74 садочки і 9 шкіл з дошкільними підрозділами. Це там, де облаштовані укриття та є акти ДСНС», — розповіла заступниця начальника управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Олена Яковенко. Вона  8 квітня є черговою по місту.

Олена Яковенко також перевірила стан укриття у ліцеї № 28.

У Дніпрі дитячі садочки без укриттів працюють у приміщеннях шкіл

«Потрапили ми сюди якраз під час тривоги. Бачимо, що оперативно всі діти з учителями спустились до укриття і продовжують заняття. Підвальне приміщення тут збудоване таким чином, що у кожного класу є окрема кімната, і вони мають змогу продовжити урок. Укриття розраховане на 340 місць та має все необхідне», — прокоментувала чергова.

Чергова по місту Олена Яковенко також завітала до Ліцею інформаційних технологій. Там діти розробили зручний сайт для викладачів. Ідея такої платформи прийшла Олені Шовковій.

У Дніпрі дитячі садочки без укриттів працюють у приміщеннях шкіл

«Я працюю у департаменті гуманітарної політики Дніпровської міської ради вже 7 років. Зрозуміла, що недостатньо наші педагогічні працівники обізнані саме у кадрових питаннях. Більшість з них не знає, наприклад, як оформити відпустку, чи може людина, перебуваючи за кордоном, викладати свій предмет дистанційно або вихователь працювати дистанційно тощо. Вони дуже часто телефонують. Але через нашу зайнятість немає можливості всіх постійно консультувати», — розповіла начальниця відділу кадрової роботи управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради Олена Шовкова.

Так у ліцеї вирішили створити зручну та зрозумілу платформу, де кожен з майже 16 тисяч працівників з 335 закладів зможе знайти відповідь на своє питання. З цією пропозицією департамент звернувся до Ліцею інформаційних технологій. Там взялися за розробку сайту.

«Ми працювали над ним протягом трьох місяців. Складність була не у створенні, а у тому, щоб наповнити необхідною інформацією. На сайті  є основні питання, які можуть знадобитися освітянам. Сайт наповнюватимемо темами, котрі можуть бути корисними та потрібними. Наразі є робочий прототип», — розповіла методистка Ліцею інформаційних технологій Марія Мошик.

Таким чином, будь-яка людина може зайти на сайт, поставити питання та отримати зворотний зв’язок. Також на сайті є посилання на всі інформаційні ресурси. У розробці дизайну сайту брали участь двоє ліцеїстів. Вони застосували штучний інтелект.

У Дніпрі дитячі садочки без укриттів працюють у приміщеннях шкіл

«У нас у ліцеї є спецкурс зі штучного інтелекту, тож це була для нас гарна практика. Ми генерували картинки. Треба витрачати час, щоб подумати, як надати штучному інтелекту інформацію про цю картинку, щоб вона була схожа на реальність. Бо бувало й таке, що людині могли третю руку домалювати.  Ми з однокласницею створили близько 40 картинок. З них відібрали половину найкращих, які і доповнили цей сайт», — поділився учень 8-Б класу Ліцею інформаційних технологій Владислав Ніколенко.

У свою чергу Олена Яковенка подякувала за підтримку ідеї та впровадження такої корисної ініціативи.

«Я вдячна ліцею за те, що там підтримали цю ідею. Поєднання штучного інтелекту, мудрості управлінців, розуміння інновацій вчителями дасть практичний результат. Усе, аби кожен недостатньо поінформований у певних кадрових питаннях, нормативних документах отримував оперативну та швидку відповідь. Навіть не йдучи до керівника свого закладу. Дійсно, ми інформуємо керівників, але бувають такі вузькі питання, на які цей чат-бот буде швидко давати відповіді», — додала Олена Яковенко.

Скористатись сайтом працівники шкіл та садочків можуть за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі за заявками містян встановлюють вуличне освітлення та нові люки.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: