Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Чому важливо дбати про своє ментальне здоров’я: коментар медиків з Дніпра

Чому важливо дбати про своє ментальне здоров'я

Сучасний сімейний лікар не лише вимірює тиск та виписує рецепти. Він з розумінням ставиться до проблем пацієнта, вміє вислухати та підтримати. Все більше медиків Дніпропетровщини опановують навички надання первинної психологічної допомоги. Понад 3,7 тисяч сімейних лікарів та медсестер області вже пройшли відповідні курси. Навчання доступне як онлайн на платформі НСЗУ, так і офлайн – на тренінгах у Львові та Києві. Ще 322 фахівці наразі здобувають ці знання. Журналісти “Наше місто” поспілкувалися з медиками Дніпра та їхніми пацієнтами і запитали про ефективність таких заходів.

Більшість пацієнтів мають проблеми зі сном

Валерії 25 років, вона працює у б’юті-сфері. Через військові дії та обстріли дівчина мала серйозні проблеми зі сном, тому відразу звернулась до сімейного лікаря. Вже рік вони разом працюють над вирішенням цієї проблеми.

Фото Володимира Федоріщева

– На початку війни у мене з’явилось відчуття тривожності, погіршення загального настрою та зниження концентрації уваги, – розповіла Валерія. – Я майже відразу звернулася до сімейного лікаря. Вона мені порадила дуже багато корисних речей, серед яких релаксація, техніка пізнання навичок турботи про себе та інших. Після курсу лікування моє самопочуття та концентрація уваги покращилися, стосунки з рідними та друзями стали більш позитивними. Усі це помітили. Далі я вже можу справлятися сама, тому дякую сімейному лікарю за допомогу. 

За словами сімейної лікарки Ніни, її пацієнка Валерія виконувала всі рекомендації, тож і результат лікування позитивний.  

Фото Володимира Федоріщева

– Пацієнтка відвідувала нас не один раз, ми надавали першу психологічну допомогу, – розповіла пані Ніна. –  У нас були психосоціальні втручання. Їй запропонували зайнятись волонтерством. Вона плете сітки, збирає ліки для військових, робить окопні свічки. Це відволікло від стресу, спілкувалась з іншими людьми і захопилася цим. Також ми їй рекомендували налагодити режим дня. Пацієнтка почала раніше прокидатися, йшла на роботу, потім спілкувалася з рідними та друзями. Також ми запропонували згадати речі, що їй приносили задоволення. Вона стала малювати, завела кошеня. Це призвело до покращення настрою та працездатності. Скарг у пацієнтки вже немає. 

Якщо Валерія лікувалась протягом року, то Наталія Середа звернулась до свого сімейного лікаря з подібними симптомами нещодавно. Жінка каже, що тривогу відчуває через вибухи. 

Фото Володимира Федоріщева

– Я поскаржилась на  знервованість, тривожність, поганий сон, головний біль, – каже Наталія Євгеніївна. – Ці симптоми мене турбували майже півроку, але зараз вони почастішали. Тому я вирішила йти за допомогою до лікаря. Мені дали поради, як правильно засинати, показали заспокійливі вправи і мені вже краще. Я довіряю своїй сімейній лікарці. Тим паче, що у неї лікуюся не лише я та мій чоловік, а й наші діти та онуки. 

Як подолати тривогу, депресію та наслідки стресу

Лікарі та медсестри Центру ПМСД, до якого звернулися наші співрозмовниці, пройшли навчання з психологічної допомоги. Під час курсів медиків вчилися вчасно виявляти психологічні проблеми, правильно спілкуватися з такими людьми, оцінювати, чи потрібна допомога вузькопрофільного спеціаліста.

Фото Володимира Федоріщева

– Я навчалася у Львові, мені дуже сподобалось,  – каже Ольга, сімейна лікарка. – Були гарні тренери, ми штудіювали спеціальну літературу. У всьому світі велика увага приділяється психічному здоров’ю. Дуже добре, що ми теж стали звертати увагу на ці проблеми. Ми, як фахівці, здобуваємо ці знання для того, щоб надавати фахову допомогу нашим пацієнтам на належному рівні.

Медики Дніпра, які вже практикують нові навички, зазначають, що війна суттєво вплинула на психологічний стан українців. Зростає кількість звернень з порушеннями сну, тривожністю, депресіями та розладами харчування. 

– Ми звернули увагу, що навіть діти дошкільного віку стали більше хворіти, – говорить Ольга. – Частіше зустрічаються випадки енурезу, порушення мовлення, тривожність. Стрес позначається на їхньому загальному стані. Звісно, такі симптоми відчуває також молодь і люди старшого віку. Через стрес загострюється гіпертонічна хвороба, виникає порушення сну, знервованість. Раніше це спостерігалось здебільшого у ВПО, а зараз і серед місцевого населення почастішали такі патології, майже кожен наш пацієнт має такі симптоми.

За словами сімейної лікарки, до кожного пацієнта шукають індивідуальний підхід, використовуючи методи з програми ментального здоров’я, ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

– У мене був такий випадок, що на прийом прийшли мама і донька, – ділиться Ольга. – Вони – переміщені особи і я знала їх не дуже добре. Розповіли про проблеми з тиском у дівчинки, що часто зустрічається у підлітковому віці. Я в ході спілкування запитала, що ще турбує дитину. І вони повідомили, що у неї була спроба суїциду, вони зверталися до психіатра. Тобто, лікар має викликати довіру пацієнта і щоб він відчув щире прагнення допомогти. Ми для цього й навчалися, щоб якісно надавати цю допомогу. Нещодавно звернулася жінка, в якої була панічна атака. Ми показали їй вправи, які допоможуть впоратися з цим станом. Порекомендували гуляти перед сном. Вже за п’ять днів лікування ми бачимо покращення. 

Сімейна лікарка дала прості поради людям, які відчувають тривожність та проблеми зі сном.

Фото Володимира Федоріщева

– Не треба обмежуватися власним простором, закриватися в собі, більше спілкуйтеся, – підкреслила Ольга. – Віковим пацієнтам я раджу вступати до Університету третього віку. Там і лекції, і психологічні тренінги, і відвідування театрів, і фізичні активності. Перед сном не потрібно “зависати” у гаджетах та дивитись телевізор. За 2 години до сну можна послухати звуки природи, почитати спокійну книжку. Потрібно провітрити приміщення, погуляти на вулиці. Людина має налаштуватися на сон. Всі ми знаємо, що потрібно собі приділяти більше уваги, проводити час зі своїми близькими. Це звичайні речі, які нам усім доступні, але вони дають гарний результат.

В Центрі ПМСД надається комплексна допомога. Тут консультує і фаховий психолог, і психіатр. Але близько 80% пацієнтів потребують загальних рекомендацій, які працюють і діють, запевняє пані Ольга. 

– На прийомі відбувається анкетування пацієнтів, завдяки чому можуть бути виявлені можливі порушення, – каже сімейна лікарка. – Дуже важливо, коли на первинному рівні лікар може визначити проблему та допомогти пацієнтові. Якщо протягом місяця немає покращення, то людину можуть скерувати до психолога. 

Не соромтеся звернутися по допомогу

Ми відвідали і кабінет психологині, в якому комфортно та затишно. Більш того, він зовсім не схожий на медичний. Умови створено як для дітей, так і для дорослих. 

Фото автора

– До мене приходять навіть діти, яким потрібно зняти емоційну напругу,  – розповіла психологиня Світлана. – Справа у тому, що вони відчувають емоційний стан матері і самі також тривожаться. Ми займаємося стабілізацією емоційного стану за допомогою арт технік, піскової терапії, індивідуальних консультацій, казкотерапії. Ми задіяли комплекс знань для того, щоб навчити людей стабілізувати свій емоційний стан. Щоб батьки могли комунікувати зі своїми дітьми. Потрібно відвідати мінімум 14 занять, після чого вони можуть через деякий час знову звернутися. 

Фото автора
Фото автора

Дбайливе ставлення до себе – це не лише spa-процедури та медитація. Пам’ятайте: звертатися за психологічною допомогою – це нормально і не соромно. Це турбота про ваше емоційне здоров’я, а отже, і про щасливе та повноцінне життя.

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: