Skip to content

Історія захисника з Дніпра, який бореться за повернення до повноцінного життя

Захисник Богдан отримав важкі поранення на Бахмутському напрямку.

31-річний Богдан, пекар з Дніпра, мобілізувався до лав ЗСУ влітку 2022-го року. У березні 2023-го року під час виконання бойового завдання на Бахмутському напрямку він отримав мінно-вибухову травму черевної та грудної порожнини, а також травму спинного мозку. Наразі захисник проходить реабілітацію у Дніпрі. Про це пише «Наше місто» з посиланням на групу «Реабілітація травм війни».

“Я був у складі аеророзвідки, і ми приїхали відбивати атаки ворога. Нам повідомили про зупинку вогню та обмін полоненими. Але після обміну розпочався сильний мінометний обстріл, і поряд зі мною прилетіло. Я думав, що встиг згрупуватися, але виявилося, що ні. Я не відчував болю й не одразу зрозумів, що поранений. Мене миттєво паралізувало, і я втратив багато крові. Згодом мені наклали турнікет, але місце поранення було під броніком, тому він не дуже допоміг”, – ділиться Богдан.

Після евакуації Богдану провели декілька операцій. Перший етап реабілітації він проходив в Ізраїлі, де йому допомогли покращити якість життя, усунувши сечовий катетер.

Україна, використовуючи найкращий світовий досвід, активно розвиває реабілітацію. Ще перебуваючи за кордоном, Богдан бачив фото з реабілітаційного відділення Міської клінічної лікарні №4 Дніпровської міської ради в соцмережах і мріяв повернутися до рідного міста на новий етап реабілітації.

Сьогодні з Богданом працює мультидисциплінарна команда: лікар фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт та психолог. Фахівці допомагають йому стати максимально незалежним та самостійно обслуговувати себе.

В рамках тренінгу від World Health Organization Ukraine Богдан пройшов 5-денне навчання зі спеціалістом, навчився користуватися кріслом колісним активного типу та отримав його у подарунок.

“Зараз руки Богдана – це його ноги, тому ми робимо вправи для укріплення м’язів верхніх кінцівок та допомагаємо йому вчитися користуватися кріслом колісним”, – розповідає фахівчиня з реабілітації.

Богдан каже, що раніше він зовсім не відчував своїх ніг, проте зараз, під час перебування в реабілітаційному відділенні, біль в нижніх кінцівках дарує йому надію на одужання.

Лікарі відзначають, що Богдан дуже позитивний, вмотивований та послідовний.

Історія Богдана – це доказ того, що життя після травми є. Завдяки сучасній реабілітаційній допомозі та власній силі волі люди, які отримали серйозні травми, можуть повернутися до повноцінного життя.

Фото «Реабілітація травм війни».

Читайте також: В Днепре жители ОСМД «Поля, 17» превратили старый подвал в опрятное и надежное укрытие.

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: