Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ У міській дитячій лікарні Дніпра працює надсучасне відділення

У одній з дитячих лікарень Дніпра працює унікальне дитяче відділення, де маленькі пацієнти проходять реабілітацію за новітніми методиками на сучасному обладнанні. Більш того, це відбувається у ігровій формі, а під час занять малеча має нагоду навіть поплавати у басейні. Детальніше про це – в матеріалі “Наше місто”.

Мілана вже десять років займається танцями. Дівчина – переможниця численних фестивалів та конкурсів. Так, нещодавно у Турції колектив, в якому займається Мілана взяв гран-прі. На жаль, під час одного з тренувань вона отримала серйозну травму коліна. Наразі проходить реабілітацію в одній з лікарень Дніпра.

-Після дня народження я поїхала на тренування, ми танцювали і я отримала травму коліна, – розповіла Мілана. –  В мене перелом без зміщення та травма суглоба. Це сталося ще у січні. Після лікування я потрапила у це відділення на реабілітацію. Щодня проходжу декілька різних занять. Вони відбуваються в ігровому форматі, це мені дуже подобається. В результаті реабілітації мені вже значно краще. 

Понад усе чотирнадцятирічна танцівниця мріє повернутися до занять у хореографічному колективі. 

-Мілана зараз багато працює з фізичним терапевтом, але є заняття і з ерготерапії, – повідомила лікар фізичної та реабілітаційної медицини Олеся Анатоліївна. – Наразі дівчині дали тростину, навчили правильно ходити, спираючись на неї. Зараз з дитиною працює психолог, бо вона дуже хвилювалася щодо свого стану. Ми вже бачимо результат. Коли вона надійшла до нас два тижні тому, в неї коліно взагалі не згиналося. А зараз воно вже стало мобільним. У нашому відділенні вона перебуватиме ще близько тижня. А потім ми дамо рекомендацію подальшого амбулаторного лікування. 

А от десятирічна Варвара відвідує зараз заняття у басейні. Дівчинка каже, що таким чином їй відновлюють функціональність кінцівки. 

-Мені дуже подобається приходити до басейну. Я вже вмію плавати і залюбки виконую всі вправи, – каже Варвара. 

Окрім Мілани та Варвари у цьому відділенні одночасно можуть проходити реабілітацію близько 50 пацієнтів: 25 пацієнтів на стаціонарному лікуванні, та 25 на амбулаторному. У палатах сучасний ремонт, передбачено все необхідне для перебування пацієнтів.

-У відділенні реабілітації займаються лікуванням дітей віком від одного місяця до вісімнадцяти років. Здебільшого, це діти з неврологічними та ортопедичними патологіями, діти після травм, тощо,  – повідомила лікар фізичної та реабілітаційної медицини Олеся Анатоліївна. – В Україні система реабілітації стрімко розвивається. Тому ми йдемо в ногу з часом, у нашій лікарні застосовуються усі сучасні методи лікування. Основа – фізична терапія, ерготерапія, також у нас є логопеди, корекційний педагог, психологи, за потреби залучаємо інших спеціалістів. 

У цьому відділенні кардинально змінили ставлення дітей до лікування і реабілітації. Маленькі пацієнти не бояться медиків, адже знають, що їм не буде боляче. Тому з задоволенням приходять до лікарні.

-Головна фішка, якою ми пишаємось, застосування ігрового методу у лікуванні дітей, – пояснила Олеся Анатоліївна. –  Найбільша проблема, з якою стикаються спеціалісти при лікуванні дітей – складність мотивування. Дитині важко пояснити, що це їм на користь. Тому ми маємо багато інтерактивних методів лікування. Фізична терапія – це лікування вправами. Це не те саме, що ЛФК. Ми перейшли на європейські стандарти. Індивідуальний підхід до кожної дитини. У нас немає прописаних шаблонів. Ми посміхаємось своїм пацієнтам, не одягаємо білі халати, використовуємо ігрові методи. Головне – зацікавити дитину і тоді вона не боятиметься йти до лікарні. 

Допомога психолога – універсальний метод, упевнені лікарі. Адже сучасна реабілітація передбачає роботу не лише з хворим, а і з його оточенням. Особливої допомоги потребують мами таких дітей. Їх також намагаються мотивувати та надихати. 

-Наше завдання – щоб діти з певними діагнозами були адаптовані до життя, додала Олеся Анатоліївна. –  Щоб вони не були прив’язані до своїх мам, могли самі себе обслуговувати. А потім, коли виростуть, щоб вони могли жити окремо, працювати, створювати родини. 

Навичкам самообслуговування дітей вчить ерготерапевт. У відділенні є  навіть імпровізована кухня, де діти разом з фахівцями ліплять вареники та смажать млинці. Цими смаколиками потім пригощають батьків. І це теж елемент терапії.

-Я працюю тут вже 4 роки. Ми вчимо дітей навичкам самообслуговування, розвиваємо дрібну моторику. Щоб вони не залежали від соціуму. Могли не чекати батьків з роботи, а самі собі приготувати яєчню чи чай, – каже ерготерапевт міської дитячої лікарні Ганна Василівна. –  Також є спеціальні системи, де застосовують інтерактивні корекційні методики. Ми спонукаємо працювати обидві півкулі головного мозку. Використовуємо програми для стабілізації рівноваги і розробки суглобів. Відзначу, що у підлітків значно швидше відбувається процес відновлення. 

Програма реабілітації пацієнтів стаціонару – 3 години. На комп’ютері встановлено спеціальні програми, за якими фахівці оцінюють стан дитини по шкалі. З’ясувавши, яке навантаження вона може витримати, складають індивідуальну програму. Дітям дуже подобаються інтерактивні методи лікування, такі як комп’ютерні ігри. Але насправді це – не розваги, а сучасний метод реабілітації. 

-В цьому кабінеті кабінеті ми застосовуємо інтерактивну корекційну систему PABLO, – каже ерготерапевт міської дитячої лікарні Ганна Василівна. – Дітям на ніжки або ручки одягаємо спеціальні сенсорні пристрої, поєднані з комп’ютером. І у вигляді гри наші маленькі пацієнти отримують необхідну реабілітацію. На екрані корабель їздить в різні боки, а дитина у цей час рухає руками вгору та донизу. Так тренуємо зорову пам’ять та обидві півкулі мозку, стабілізуємо поставу. Батьки наших пацієнтів у захваті від сучасних методик лікування, які у нас застосовуються. А головне – це позитивний результат. 

Надсучасне відділення реабілітації для дітей почало працювати у Дніпрі торік у грудні після масштабної реконструкції. За цей час лікування тут пройшли сотні маленьких пацієнтів.

Фото Володимира Федоріщева.

Читайте також: Через аномальну теплу весну магнолія у сквері Героїв Дніпра зацвіла на два тижні раніше.

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: