Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Метеорологи розповіли, коли африканська пилова хмара піде з Дніпра

Супрун Юлія

пилова буря у Сахарі

Хмара пилу з розташованої на півночі Африки пустелі Сахари, яка на початку квітня дісталася України, вже завтра, 3 квітня, почне відступати з нашої території. Сьогодні цей пил ще спостерігається над Дніпропетровщиною, але завтра дихати стане легше, повідомляє “Наше місто” з посиланням на начальника регіонального центру з гідрометеорології Василя Гринчака.

Дніпропетровська область справді відчула відголоски далекої піщаної бурі, пил с якої перемістився з іншого континенту до Європи. Дрібні частинки ґрунту та пилу зависли над Україною у верхніх шарах атмосфери. 

Василь Гринчак

Завтра ситуація вже змінюється. Називати це пиловою бурею не вірно, тому що пилова буря – це коли мете пісок, швидкість вітру більше 12 метрів на секунду і дня три воно мете. Пил з Сахари піднявся у верхні шари атмосфери та потоком переноситься у тому числі над Україною. Він на висоті приблизно 4-5 кілометрів. Учора та сьогодні у небі спостерігається цей пил. Але завтра вночі вже потоки повітря змінюються, переміщуються з південного заходу на північний схід і далі – на північ, – розповідає Василь Гринчак. 

За його словами, минулого разу аналогічне явище над територією України спостерігали у 2018 році. 

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі містяни організували масштабне прибирання лісу.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: